Ga naar hoofdinhoud
Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

— General HR

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?

Veranderen én hetzelfde blijven 

Als je vaak pakketjes bestelt bij Zalando of op Schiphol je bagage opgewacht hebt én op tijd gekregen hebt, dan is dat dankzij Vanderlande. Vanderlande verbetert de concurrentiepositie van haar klanten door middel van logistieke activiteiten met toegevoegde waarde. In de woorden van Raf: ‘Vanderlande levert wat voor jou belangrijk is.’

Rafs uitdaging: Vanderlande wil deze ambitie globaal maken, maar de hr-strategie van Vanderlande is niet globaal. En een globale strategie met lokale flexibiliteit is belangrijk: wat in Nederland werkt, werkt niet per sé voor Azië en de Verenigde Staten. Vanderlande wil globaliseren én trouw blijven aan haar waarden, want: 

"Alles draait om het opbouwen van een langetermijnrelatie met klanten. Extreme klantgerichtheid en extreem persoonsgerichtheid zijn de twee elementen die onze cultuur bepalen en ik ben ervan overtuigd dat onze snelle groei en gezonde financiële resultaten een gevolg zijn van die twee", dixit Raf.

Dus hoe globaliseer en internationaliseer je en behoud je de culturele waarden die je uniek maken? Hoe groei je en blijf je hetzelfde?

Internationaal groeien, nationaal focussen 

Rafs eerste stap: Vanderlande overtuigen om de externe context te begrijpen met een outside-in perspectief. De wereld om ons heen verandert snel en deze veranderingen zijn een kans voor Vanderlande om te groeien. 

Raf werkte samen met de bedrijfsleiders, in plaats van zijn collega's te laten werken met een hr-strategie die hij op zijn kantoor heeft uitgevonden. Met de business creëerde hij een people-strategie: 'In een wereld van technologie, een geloof in mensen.' 'Als je iets goed wilt doen, moet je het zelf doen' ruilde hij bewust in voor: 'Als je iets goed wilt doen, moet je het samen doen.' 

Risico nemen, veilig blijven 

Vandaag vertegenwoordigt een strategische driehoek de strategie van Vanderlande. Elke zijde vertegenwoordigt één dimensie: klanten, oplossingen en geografie. De sleutel tot duurzame winstgevende groei? Bij élke uitdaging twee zijden stabiel houden: 

  1. ‘We kunnen alleen naar een nieuwe locatie gaan met een bestaande klant en een bestaande oplossing.’
  2. ‘We kunnen alleen een nieuwe oplossing voorstellen bij een bestaande klant op een bestaande locatie.’ 
  3. ‘We kunnen alleen samenwerken met een nieuwe klant met een bestaande oplossing op een bestaande locatie.’ 

Belangrijk detail: Raf spreekt bewust van een people strategy, geen hr-strategie. Human resources heeft de strategie ontwikkeld, maar ze is bestemd voor Vanderlandes werknemers. De people-strategie van Raf is ontworpen om de groei en internationalisering in Vanderlande te stimuleren en heeft vier belangrijke pijlers om dat te bereiken:

  1. Talent acquisition 
  2. Capability building 
  3. Leiderschap 
  4. Betrokkenheid 

De afstemming tussen business en hr komt mooi samen in de slogan van de people-strategie: 'In a world of technology, a belief in people.’ 

Wat is de juiste strategie voor een hr-strategie? Een missie? Een visie? Ja, en er is meer. Vanderlandes bestuur daagde Raf uit om een overtuigend verhaal te vertellen. En om dat verhaal eenvoudig te brengen. Op een paar pagina’s, in klare taal. Een goede hr-strategie is: eenvoudig. 


It’s a great time to be (a freelancer) in HR

Samen met Lesley Arens van #ZigZagHR, hebben we acht ervaren HR freelancers verzameld rond de tafel, zelfstandige HR experten die deel uitmaken van onze freelance community. Gemiddeld 30 jaar ervaring in HR én daarbuiten brengen ze mee én een uitgesproken visie waarom het zo’n fantastische tijd is om – als freelancer – aan de slag te zijn in HR. We brengen een synthese van een opmerkelijk, geanimeerd en vooral leerzaam rondetafelgesprek…

Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR

Guy De Herde, Chief People Officer bij INSEAD, over hoe change verwezenlijkt wordt én welke de rol van HR daarin is.

Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?