Ga naar hoofdinhoud
Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

— General HR

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd? Tijdens onze CHRO ontbijtsessie vertelde David Ducheyne wat er schort aan bedrijfsstrategieën en wij schreven het neer. 

Coronacrisis 

David Ducheyne ziet als consultant een opvallende gelijkenis tussen bedrijfsstrategieën en onze coronastrategie. Net zoals een bedrijfsstrategie, heeft ook de coronastrategie een doel (het aantal besmettingen doen dalen), een bepaalde aanpak (na te leven regels) en jammer genoeg: een gelijkaardig resultaat. We bereiken maar met wisselend succes dat wat we voor ogen hebben: met name, mensen de strategie doen naleven. Mensen die écht overtuigd zijn.

Bedrijfsstrategieën 

Waarom slagen strategieën niet? Waarom vertonen we niet dat gedrag dat van ons verwacht wordt? Op korte en ook lange termijn? Vier factoren kunnen ervoor zorgen dat een strategie lukt of net mislukt: 

  • Duidelijkheid: je zou denken dat het doel van de corona strategie duidelijk is – het aantal besmettingen naar beneden halen – maar is die strategie wel zo duidelijk als we denken? De regels verstrengen, versoepelen en verstrengen opnieuw. Sinds wanneer helpt onduidelijkheid ons verder?

  • Motivatie: tijdens de coronacrisis gebruiken beleidsmakers cijfers om ons te overtuigen om onze dagelijkse contacten te beperken. Bedrijven hanteren dezelfde strategie: “Zij vertrouwen op cijfers om mensen te motiveren en bepalen strategieën vaak vanuit een zakelijke kant.” Maar kunnen cijfers ons écht motiveren? 

  • Context: bedrijven verwachten van ons bepaald gedrag, maar scheppen hiervoor niet altijd de juiste context. Ook dit zagen we tijdens de coronacrisis: we werden geacht mondmaskers te dragen, maar de mondmaskers waren er niet op tijd ... 

  • Leiderschap: leiders hebben vaak verschillende visies of – sterker nog – zijn het soms fundamenteel oneens met elkaar. Virologen, academici en beleidsmakers spreken elkaar tegen. Gevolg: duidelijk leiderschap ontbreekt, we weten niet wie moeten geloven. Kunnen leidinggevenden eensgezindheid creëren als ze het zelf oneens zijn?

Apple 

De voorbeelden van waar het kan mislopen, zijn duidelijk. Maar hoe moet het dan wel? Een strategie kan pas echt slagen als we gedrag, leiderschap én context (cultuur en processen) op elkaar afstemmen.

Apple is een bedrijf dat hier wonderwel in slaagt. Apple heeft een duidelijke leider in Tim Cook (of in Steve Jobs vroeger) en creëert een consistente ervaring bij haar klanten, want haar werknemers zijn allemaal gepassioneerd door technologie en door die passie dragen ze haast automatisch de strategie uit. Zij  geloven in die strategie.

Strategie gaat altijd over gedrag.


Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?