Ga naar hoofdinhoud
Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

— General HR

Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Onze General Manager, Sofia Van Overmeire, rolde van haar studies als bedrijfspsychologe rechtstreeks de HR-business in. Vandaag, met 25 jaar ervaring op de teller, is ze nog steeds even nieuwsgierig naar elk nieuw contact en elke nieuwe persoonlijkheid die ze ontmoet.

In een interview met House of Executives, dat eigenlijk over haar zou gaan, draait ze de rollen meteen om en wordt de interviewer interviewee. “Het is een tweede natuur”, zegt Sofia. “Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar hoe mensen carrières opbouwen, waar ze ‘s ochtends hun bed voor uitkomen. Bij elk gesprek leer ik wel iets bij.”

Waar komt u elke ochtend uw bed voor uit?

“Het klinkt wellicht heel naïef, maar ik krijg energie als mensen rondom mij gelukkig zijn en in hun kracht staan. Die dagen waar me met ons team successen boeken, goed samenwerken, voelen dat we samen iets neerzetten dat zin heeft… krijg ik vleugels. Net zoals het me nog steeds, na al die jaren, ontzettend veel voldoening geeft als we de juiste kandidaat aan de juiste job of het juiste project kunnen koppelen. Mensen verder helpen en gelukkig maken is mijn passie.”

Wat is het DNA van jullie organisatie?

“Het DNA van onze organisatie is heel sterk verankerd met onze waarden: commitment, transparantie, authenticiteit, enthousiasme en passie. Over waarden wordt vaak een beetje lacherig gedaan, maar ze vormen het hart van de organisatie, ze zijn het ijkpunt waar alles uit voortvloeit. Ze bakenen een duidelijk werkkader af voor onze mensen. We screenen elk nieuw teamlid op die waarden en eens in dienst, worden die waarden niet meer in vraag gesteld. Vanuit dat vertrouwen kan je mensen vrijheid geven. Bij discussies kan je knopen doorhakken omdat de waarden scherp zijn. Als transparantie een kernwaarde is, dan is het niet geven van eerlijke feedback aan klanten of aan elkaar, gemakkelijk af te keuren en te ontmoedigen. We zijn eerlijk en open met elkaar en in elke relatie – punt. Hierover hoeven we niet meer te discussiëren. Onze waarden zijn onze leidraad in alles wat we doen, en voor elk gesprek dat we hebben met een klant, een kandidaat of een teamlid.”

Over waarden wordt vaak een beetje lacherig gedaan, maar ze vormen het hart van de organisatie, ze zijn het ijkpunt waar alles uit voortvloeit.

Jullie waarden passen heel erg in deze tijdsgeest. Ziet u ze de komende jaren veranderen?

“De context verandert, de waarden zelf niet. Ze winnen ook alleen maar aan belang, naarmate we mensen meer vrijheid geven om hun eigen pad te zoeken. Vrijheid is hét thema voor de komende jaren, zowel op het vlak van werkorganisatie als op carrièrevlak. Daarmee bedoel ik: mensen moeten de vrijheid hebben om hun werk op die manier te organiseren die hen het meest productief en succesvol maakt. Ja, ook binnen een blue collar omgeving, denk maar aan de kracht van Total Quality Management en de zelfsturende teams, ooit uitgevonden door Toyota in 1950 (!) maar nog brandend actueel en relevant. Vandaag gebruiken we termen als empowermentholacracy en agile working… de basisprincipes zijn echter dezelfde.”

“De voorbije twee jaar kwamen veel mensen tot het besef dat elke dag aanschuiven in de file, om tussen 9u en 17u op kantoor te zijn, niet nodig is om een job goed te kunnen uitvoeren. Bedrijfsleiders en managers leerden loslaten en stelden vast dat minder controle in veel gevallen leidt tot meer productiviteit. Daarnaast past het helemaal in de tijdsgeest dat we mensen toelaten om te schakelen doorheen hun carrière, van fulltime naar parttime, van vast naar interim management, van freelance naar projectwerk of consultancy, en terug als ze dat wensen. Die hybride carrières worden steeds normaler.”

Hybride carrières

Maken mensen het zichzelf daarmee niet net moeilijker?

“Juist omgekeerd. Hybride carrières geven je meer vrijheid om je leven in te richten naar je noden en je privé-situatie. Als pas afgestudeerde is het mogelijk en leuk om remote vanuit om het even welk land te werken. Heb je kleine kinderen, dan geeft een job met een vast inkomen rust en stabiliteit. Volg je je partner en verhuis je naar het buitenland, dan kan je misschien gaan freelancen. En zijn je kinderen groter en kan je meer flexibiliteit en uitdaging aan, dan kan je als consultant aan de slag. Nog niet alle bedrijven hebben die flexibiliteit in mogelijke contractvormen omarmd, terwijl dit juist toelaat veel soepeler in te spelen op de noden die je organisatie heeft en zo geen schaars talent te missen. Soms staat een vacature maanden open en lijdt de business hier sterk onder, terwijl je met een tijdelijke invulling heel snel zou kunnen schakelen in afwachting van een meer duurzame oplossing.”

U heeft het over flexibiliteit, een term die steeds weer terugkomt als het gaat over carrières. Heeft iedereen het in zich om flexibel te zijn?

“Het gaat er vooral om dat je ruimte creëert voor alle types van mensen in je organisatie, een kader waarin ze zich vrij en veilig kunnen ontwikkelen volgens hun eigen talenten, interesses en behoeften. En zo komen we terug bij waarden terecht. Bij HR Talents gaan we ervan uit dat onze mensen committed zijn, en dat vult iedereen een stuk voor zichzelf in. We vertrouwen erop dat onze mensen de kernwaarden respecteren, en daardoor maken we flexibiliteit mogelijk. Bij House of Talents maakt het niet uit onder welke contractvorm iemand wil werken. De kernvraag is of de persoon bij onze organisatie past. Diversiteit maakt je team juist sterk en als mensen vanuit hun sterktes mogen werken, bereiken ze zoveel meer.”

Het gaat er vooral om dat je ruimte creëert voor alle types van mensen in je organisatie.

U liet het woord vertrouwen vallen. Veel bedrijven hebben het daar moeilijk mee. Hoe komt dat?

“We merken dat bedrijven vandaag nog steeds heel eng denken, op veel vlakken. Ze houden bijvoorbeeld vast aan één bepaald profiel, terwijl er zoveel meer goede kandidaten te vinden zijn in andere sectoren. Die hebben dan niet de juiste competenties, maar wel het talent en de interesse om zich snel in te werken. Of ze willen per se een vaste werknemer, terwijl een freelancer met specifieke competenties misschien net beter past in een periode van transitie. Bedrijven houden vast aan wat ze kennen, en het kost tijd om vertrouwen te krijgen in iets nieuws.


Om terug te koppelen naar ons DNA en waarvoor ik mijn bed uitkom: daar is voor ons als HR Talents een belangrijke rol weggelegd. We inspireren graag, delen best practices, challengen mensen om over het muurtje te kijken, en dat kunnen zowel kandidaten als klanten en werknemers zijn. We brengen mensen bij elkaar, organiseren workshops over relevante topics en interessante cases. Als wij door kennisdeling zorgen dat organisaties goede ideeën oppikken en implementeren, worden veel werknemers daar beter van. Daar doen we het voor.”

Als u één tip zou hebben voor CHRO’s vandaag, wat zou die zijn?

“Begrijp de noden van de mensen en business leaders in je organisatie, denk na over oplossingen die toegevoegde waarde bieden. Vraag je bij elk project af of dit echt bijdraagt. Ik geloof heilig in pragmatisme: voor alles is er altijd een oplossing. Breng mensen samen, praat met je stakeholders. Durf over het muurtje kijken en zorg vooral dat je je job graag doet. Geeft je job je geen energie meer… contacteer HR Talents (knipoog). Dan is het tijd voor iets nieuws.”

 

Vind jouw job!

HR & Payroll Administrator - Freelance - Regio Wommelgem-


HR Director


Payroll Officer


HR Generalist


Recruiter


Bekijk alle vacatures


Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?