Ga naar hoofdinhoud
Er is maatwerk nodig om het evenwicht tussen werknemer en werkgever te herstellen

— General HR

Er is maatwerk nodig om het evenwicht tussen werknemer en werkgever te herstellen

In een interview over de HR-trends voor 2023 met House of Executives, verwijst Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, af en toe naar haar opleiding als bedrijfspsycholoog. ‘Evenwicht zoeken’ komt vaak terug in het gesprek en bovendien decrypteert Sofia ook enkele HR-modewoorden voor 2023: welkom ‘copycat layoffs’ en ‘shift shock’!

Wat is de grootste uitdaging voor Belgische bedrijven op het vlak van HR in 2023?

Sofia: “Geen verrassing hier: het is ontegensprekelijk nog steeds de war for talent. Dit komt altijd terug bij elk gesprek met HR-directors en business leaders. Wat verwachten businessmensen van HR? In eerste instantie dat ze de goede talenten aanreiken en als je daar niet in slaagt, dan is je missie per definitie mislukt. Vandaag blijft de war for talent de grootste uitdaging voor veel HR-professionals.”

Wat is de top 5 van prioriteiten waarop elke HR-dienst anno 2023 zou moeten focussen?

Sofia: “Begin in de hedendaagse context met een employer branding die een aantrekkelijk en coherent verhaal uitstraalt om je kenbaar te maken op de markt. In een war for talent is deze awareness fase cruciaal en werk je als HR best samen met marketeers om consistent te vertellen wie je echt bent als werkgever.

Ten tweede: zorg dat je talent acquisition proces aansluit bij wat je belooft in je employer branding. Maak realistische vacatureteksten zodat kandidaten zien waar ze zullen werken en wat hun job zal inhouden. 

Derde prioriteit: zorg voor retentie op maat van individuele werknemers. Sommige bedrijven hebben een hippe employer branding maar eens kandidaten getekend hebben, zijn ze snel ontgoocheld en haken af. Verder zag ik recent verschillende cases waar bedrijven uit noodzaak risico’s nemen door bijvoorbeeld iemand binnen te halen aan een (te) hoog loon en dus (te) hoge verwachtingen. De realiteit wreekt zich dan. Eens je iemand aan boord hebt, is de boodschap de vinger aan de pols te houden. Check wat mensen nodig hebben, ondersteun ze en zorg voor aangepaste jobcoaching. Zorg ook voor retentie op het gebied van wellbeing zodat men zich goed en veilig voelt in het bedrijf.”

Het is de rol van HR om ook voor leidinggevenden een werkbaar klimaat te scheppen en hen hierin voldoende te ondersteunen.

“Tot slot: ondersteun leidinggevenden. People management is nooit makkelijk geweest, en binnen onze huidige war for talentcontext, is het moeilijker dan ooit. Werknemers kunnen en durven veeleisend zijn. Het is de rol van HR om ook voor leidinggevenden een werkbaar klimaat te scheppen en hen hierin voldoende te ondersteunen.”

Welke trend verrast u het meest vandaag?

Sofia: “De macht van werknemers vis-à-vis werkgevers! We zitten echt in een kandidatenmarkt. Als de werkgever niet ingaat op de eisen van de werknemer vertrekt men gemakkelijk, er zijn opties genoeg. Ik kan sommige trends begrijpen, zoals het recht op deconnectie sinds april dit jaar. Maar sommigen vragen schaamteloos naar flexibiliteit ten koste van anderen in het team, en dat gaat te ver. We zijn het evenwicht verloren. Zeker jongere mensen durven meer vragen omdat ze veel aanbiedingen krijgen. Flexibiliteit is nodig en we moeten zeker niet terug naar vroeger, maar een teamlid dat een teammeeting mist om zoonlief naar de voetbaltraining te voeren midden op de dag … is een brug te ver.”

Wat is de meest beloftevolle trend in HRM vandaag?

Sofia: “Ik denk vooral aan het ‘buiten de silo’s denken’ van HR. Andere diensten en expertisedomeinen worden meer en meer omarmd. Daar zie ik de laatste tijd bruggen gebouwd worden, bijvoorbeeld tussen HR en IT om data intelligent te gebruiken, of tussen HR en marketing. De samenwerking met diverse expertises binnen een bedrijf kan van HR een professioneel gerund centre of excellence maken, met diensten die beantwoorden aan de noden van klanten.”

De samenwerking met diverse expertises binnen een bedrijf kan van HR een professioneel gerund centre of excellence maken.

“Door vanuit de klantenbehoeftes te vertrekken, worden HR-teams professioneler en werken ze gericht op het vinden van de beste oplossing voor de interne klant (en niet voor het eigen proces). Dat ‘businessdenken’ binnen HR is een goede evolutie. Ook de hedendaagse specifieke opleidingen in HRM, om HR-professionals klaar te stomen voor de arbeidsmarkt van morgen, zie ik graag komen.”

Welke trend verontrust u en waarom?

Sofia: “Het verbroken evenwicht waardoor er nu te veel macht bij de werknemer ligt. De lonen die vandaag aan kandidaten geboden worden, zijn soms hallucinant. Kijken over het muurtje levert snel een handvol job offers op, en daar wordt snel 15% salaris bijgevoegd. Ik heb het gevoel dat we op die manier jonge mensen geen kans meer geven om te groeien. Ze komen binnen op een bepaald niveau waar men veel verwacht, met de bijhorende druk. Dit leidt tot meer burn-outs en de gelinkte consequenties, denk ik dan.”

Zijn bedrijven klaar voor de kandidaat-werknemers van de toekomst?

Sofia: “Werknemers verwachten flexibele werkgevers. Alle mogelijke eisen worden op tafel gelegd. Jongeren zijn daar no-nonsense in. Vandaag moet je daar als werkgever in mee. Grote bedrijven verliezen op het vlak van HR aan concurrentiekracht ten opzichte van kleine startups die volop talent aanzuigen met hun hippe aanpak. Ik denk dat de werknemer van de toekomst eisen zal blijven stellen. Men wil van alles doen in het leven en zeker niet levenslang voor dezelfde werkgever werken. Bedrijven moeten daarop inspelen door te evolueren van ‘welke functies heb ik nodig vandaag’ naar ‘welke skills heb ik morgen nodig.’“

Je formuleert dus de diverse vormen van ‘vrijheid’.

“Elk bedrijf moet met total talent management bezig zijn. Dit betekent, de nodige skills in kaart brengen en zien hoe ze in te vullen: met vaste werknemers, freelancers, robots, consultants, tijdelijke werkkrachten, samenwerkingsverbanden met andere bedrijven en meer. Dit workforce management vraagt om een duidelijk framework waar regels helder maken wat kan en wat niet. Je formuleert dus de diverse vormen van ‘vrijheid’. Zo weten leidinggevenden en werknemers van in het begin wat voor type flexibiliteit haalbaar en verkrijgbaar is.”

Is de aandacht voor gezondheid, wellbeing en andere ‘non-financials’ een hype of een blijver?

Sofia: “Het is absoluut een blijver. Zeker voor jongeren die opgegroeid zijn gedurende covid, waardoor gezondheid en ‘zich goed voelen’ nu een evident streefdoel zijn. Het is bijna een recht geworden, en men zal niet accepteren dat het teruggeschroefd wordt. Een bedrijf dat hier vandaag de dag geen aandacht aan besteedt… bestaat morgen niet meer.”

Waarop moeten bedrijven letten in de snelle evolutie naar ‘het nieuwe werken’?

Sofia: ”Ze moeten voor connectie en verbinding blijven zorgen. Hippe kantoren zijn tof, maar op sommige dagen zitten ze overvol en zijn er te veel meetings. Hybride werken vraagt goede afspraken, duidelijke planningen, aandacht voor eenieders behoeften – ja, introverten moeten zich echt kunnen afzonderen. Welke regels werken en welke niet, hangt af van de context, de maturiteit van een team en de jobinhoud. De beste teams zijn diegene waar mensen echte connectie maken met elkaar en daar heb je tijd voor nodig. Collega’s moeten elkaar kunnen dragen, vooral in moeilijke tijden. Dat is moeilijker in een virtuele omgeving.”

‘Hire for attitude, train for skills’: een waarheid als een koe?

Sofia: “Het is een waarheid als een koe maar een moeilijk vraagstuk en ook niet in elke context mogelijk. Goed opleiden vraagt ook veel tijd: observeren, analyseren en bijsturen. Ik vind het model van shadow managers een mooie toepassing: een ervaren professional, soms een freelancer, loopt tijdelijk mee met een junior of met iemand die zich nog moet ontwikkelen. Ze vormen een klankbord, ze begeleiden op maat, en ze helpen specifieke skills te ontwikkelen. Dan kan je zeggen hire for attitude’ – ik geloof dat die persoon het kan – en train for skills’: ik laat een senior naast een junior meelopen en geef de senior daarvoor een billijke verloning. Een typisch scenario? Een interne senior vertrekt, een junior teamlid zou het kunnen maar is nog niet klaar. Een tijdelijke coach wordt ingezet en zo kan de junior doorgroeien.”

Wat wordt het buzzword voor 2023 als u het mocht kiezen voor HR?

Sofia: “Ten eerste: copycat layoffs. Toen de eerste grote techbedrijven werknemers begonnen te ontslaan, keek de ene naar de andere om hetzelfde te doen. Je kan dit doortrekken naar wat bij Delhaize gebeurt: de hele retailsector begint zich te roeren. Er is veel ‘besmettingsgevaar’.”

Dan komen ze na de shift in een shock: ze beseffen met een zucht dat wat ze gedaan hebben toch niet oké is.

“Ten tweede: shift shock. Door het grote aanbod van nieuwe jobs voor werknemers kijken sommigen te vroeg over het muurtje: ze hebben zicht op diverse jobs en kiezen soms onbesuisd voor een werkgever die een mooie loonopslag geeft. Dan komen ze na de shift in een shock: ze beseffen met een zucht dat wat ze gedaan hebben toch niet oké is. Dat brengt ons tot de boomerang employees: sommigen keren dan terug naar het bedrijf waar ze eerder werkten.”

Welke raad wil u geven aan CHRO’s en HR-directeuren om de war for talent effectief te kunnen aanpakken?

Sofia: “Doe er alles aan om te zorgen dat de goede medewerkers gelukkig zijn in hun job. Geef zin aan hun professionele leven en wees bezig met hun noden. Bestudeer flexibele werksystemen in functie van de eigenheid van je bedrijf. Praat met je medewerkers. Zet prioriteiten: wat is haalbaar en wat heeft impact? Kijk wie je riskeert te verliezen, en kijk wat te doen als je die wil houden Werk op maat, om te vermijden dat mensen te vroeg over het muurtje gaan kijken. Eigenlijk is HR geen rocket science. Het gaat over mensen de nodige veiligheid en zekerheid geven, waardoor ze met plezier grenzen verleggen.”

Geschreven door Isabelle Colle voor House of Executives 


Welkom, Chloé!

Wij stellen u met veel plezier voor aan een van onze nieuwe collega's, Chloé Espeel die het team van Werving & Selectie komt versterken!

It’s a great time to freelance in HR - podcast V

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

Maak kennis met Leticia!

Wij stellen u met veel plezier voor aan een van onze nieuwe collega's, Leticia Pattyn, de nieuwe Coördinator HR Consultants voor regio Oost- & West-Vlaanderen.

It’s a great time to freelance in HR - podcast IV

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast III

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast II

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast I

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

Mik zowel op informeel als formeel loopbaanmanagement

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Addie van Rooij, Vice President People Operations, L&D Services, M&A HR Services en Labor Relations bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Hij is verantwoordelijk voor HR Services voor 60.000 medewerkers in meer dan 70 landen. Hoe krijgt loopbaanmanagement vorm bij HPE en in welke mate brengt hij dat zelf in de praktijk bij zijn HR team?

Graag stellen wij u voor aan Mehmouna!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Mehmouna Shabir, de nieuwe Coördinator HR Consultants voor regio Brussel, Vlaams-Brabant & Wallonië

Meet Thaïni!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Thaïni Cauberghs, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Welkom, Lore!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Lore Vanhecke, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Assessment Days Arteveldehogeschool

HR Talents investeert graag in opkomend talent.

We present: Kelly!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Kelly Brysse, Assistant HR Matchmaker voor regio Oost- & West-Vlaanderen!

Technologie als vliegwiel voor innovatie in de energiesector

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer navigeert Sofia Van Overmeire, General Manager bij HR Talents, Lesley naar de energiesector. En die staat op het punt onherkenbaar te veranderen. Zo’n transformatie in goede banen leiden, is alleen mogelijk met behulp van een technologiegedreven innovatie. Hoe optimaliseer je de bestaande infrastructuur, zodat het licht vandaag en morgen blijft branden? En bouw je tegelijkertijd een fundamenteel nieuwe infrastructuur uit voor overmorgen? Dat is het speelveld van Serge Colle, Global Energy & Resources Industry Market Leader bij EY. En wat is de rol van HR hierbij?

Durf jobs op te knippen om zo individueel tot een compromis te komen met een kandidaat

House of Executives legt Sofia Van Overmeire vijf stellingen voor om de strijd voor talent in het juiste perspectief te plaatsen.

Hoe een leiderschapsprogramma het engagement écht stimuleert

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Kristel Van Loon, voormalig Global Leadership Lead bij Mondelēz International. Met Kristel Van Loon hebben we het over een nieuwe aanpak van leiderschapstraining gericht op het engagement van alle medewerkers. Ze stelt vijf sleutels en drie methodieken voor die ook jij kan toepassen in je organisatie.

Bekijk employer branding door een businessbril

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Alba Mora, Head of Employer Branding International Region (Latam, Africa, Middle East, Euro Asia, Asia) bij Sanofi. Samen met Yves Pilet rolt ze de nieuwe employer branding strategie wereldwijd uit én kijkt ze hoe de diverse regio’s gealigneerd worden en van elkaar kunnen leren.

#ZigZagHR Podcast: The pixelated workforce

The pixelated workforce. Daarover kruipt Lesley Arens van #ZigZagHR in haar podcast "Brainpickings" in het hoofd van onze General Manager, Sofia Van Overmeire.

Shimano Europe: Opleiding is een cadeau, maar medewerker moet het wel zelf openmaken

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sigrun Debaillie, International Matchmaker bij HR Talents, Lesley met Maarten Horbach, HR Director bij Shimano Europa. Hij gaat in op het opmerkelijke vitaliteitsprogramma van de wereldwijd actieve onderneming.

Leider zijn is geen job, het is een verantwoordelijkheid

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Rik De Buyserie, CEO en Country Manager van ENGIE Peru.

Welkom, Sylvia!

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Sylvia Dewael ons team komt versterken!

HOUSE OF TALENTS VERWERFT QUINTESSENCE, MARKTLEIDER IN ASSESSMENT EN PEOPLE MANAGEMENT

Het Belgische bedrijf Quintessence werd overgenomen door de gespecialiseerde, internationale HR groep House of Talents.

It’s a great time to be (a freelancer) in HR

Samen met Lesley Arens van #ZigZagHR, hebben we acht ervaren HR freelancers verzameld rond de tafel, zelfstandige HR experten die deel uitmaken van onze freelance community. Gemiddeld 30 jaar ervaring in HR én daarbuiten brengen ze mee én een uitgesproken visie waarom het zo’n fantastische tijd is om – als freelancer – aan de slag te zijn in HR. We brengen een synthese van een opmerkelijk, geanimeerd en vooral leerzaam rondetafelgesprek…

Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR

Guy De Herde, Chief People Officer bij INSEAD, over hoe change verwezenlijkt wordt én welke de rol van HR daarin is.

You can only grow, if you can grow together

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Ellen Van Den Bergh ons team van matchmakers komt versterken.

HOUSE OF TALENTS NEEMT NOORDERBUUR THE HUMAN NETWORK OVER

Het Nederlandse bedrijf The Human Network is overgenomen door het Belgische House of Talents. Dit is voor beide partijen een heugelijk moment. Voor House of Talents is het een logische stap in hun meer internationaal gerichte groeiambitie. Zo halen ze heel wat extra expertise binnen. Voor The Human Network is het een goede ontwikkeling, omdat het bedrijf graag onderdeel wil zijn van een internationaal professioneel netwerk. Ook zij verwachten veel te leren in de nieuwe combinatie.

Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?

+32 9 334 81 61 Spontaan solliciteren