Ga naar hoofdinhoud
War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

— General HR

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven. The War For Talent woedt opnieuw en de vraag naar de juiste persoon op de juiste plaats explodeert, waardoor bedrijven kampen met langdurig openstaande vacatures. In een interview met House of Executives België, reikt Sofia Van Overmeire vier belangrijke best practices aan, die bedrijven helpen om hun vacatures sneller in te vullen.

We moeten buiten de lijntjes durven te kleuren, stelt Sofia Van Overmeire, general manager van HR Talents. “Dat is waar recruiters het verschil zullen blijven maken met technologie. Bedrijven onderschatten vaak hoeveel vakmanschap er nodig is om een goede match te maken.”

HR Talents is deel van House of Talents, een internationaal HR-netwerk gespecialiseerd in knelpuntberoepen. De expertise die House of Talents de voorbije tien jaar uitbouwde, is steeds vaker van toepassing op de algemene jobmarkt. Waar de war for talent een aantal jaar geleden nog beperkt bleef tot specifieke sectoren, kampen vandaag steeds meer bedrijven met langdurig openstaande vacatures.

Sofia haalt vier belangrijke best practices aan, die bedrijven helpen om hun vacatures sneller in te vullen.

1. INVESTEER IN TECHNOLOGIE ÉN IN DE SKILLS VAN JE RECRUITERS

Technologie biedt op langere termijn enorm veel mogelijkheden ter ondersteuning van recruiters, zegt Sofia. “Bij routineuze zaken zoals het doorzoeken van databanken bijvoorbeeld. Maar recruitment begint pas echt als je in dialoog gaat met kandidaten om te onderzoeken welke job bij hen past. Een kandidaat tekent niet bij een bedrijf omdat een algoritme hem of haar heeft geselecteerd. Voor zo’n gesprek heb je heel wat typisch menselijke skills én ervaring nodig: je moet kunnen luisteren naar wat niet gezegd wordt en naar de onderliggende drijfveren.”

"Een kandidaat tekent niet bij een bedrijf omdat een algoritme hem of haar heeft geselecteerd. Je moet kunnen luisteren naar wat niet gezegd wordt, en naar de onderliggende drijfveren."

“Er komt ook heel wat creativiteit bij kijken, want je moet buiten de lijntjes durven te kleuren, onderhandelen en zowel kandidaten als klanten challengen.” Rekrutering is een passie, vult Sofia aan. En bovendien is het een heel strategische functie. Het is de basis van, en de sleutel tot, de juiste workforce in je organisatie.

2. VERRUIM JE BLIK

Veel bedrijven denken nog heel conventioneel als ze een geschikte kandidaat zoeken, en beperken op die manier de mogelijkheden. “Mensen zoeken hét talent, ofwel het schaap met vijf poten, in een niche die al overbevraagd is”, zegt Sofia. “Wij trekken vacatures open, we denken breder. We gaan op zoek naar mensen met de juiste attitude, zelfs al hebben ze nog niet de juiste competenties. Dat betekent dat je heel goed moet luisteren naar de persoon die voor je zit, of dat nu een kandidaat of een klant is, terwijl je in je hoofd verbindingen legt: die zegt dit, dus X of Y is misschien een optie. Of die zegt zus, en kan baat hebben bij zo. Iemand die niet helemaal gelukkig is in zijn of haar huidige job, heeft misschien baat bij een switch in statuut: van freelance naar vast of naar contracting. Of die persoon kan misschien verder groeien in een volledig andere sector, in een volledig andere functie. Dat is het mooie aan de jobmarkt vandaag: er zijn veel meer mogelijkheden, zowel voor kandidaten als voor bedrijven.”

3. GA VOOR LEVENSLANG

Hybride carrières lijken meer en meer de norm te worden. Mensen kiezen niet langer voor één job of één carrièrepad. Dat betekent dat ze, al naargelang de levensfase waarin ze zich bevinden, schakelen van vast naar interim management, van freelance naar consultancy, en terug. “Als bedrijf heb je er heel wat baat bij om die ontwikkeling te omarmen, en om langetermijnrelaties aan te gaan met je netwerk. Iemand die ergens een aantal jaar vast in dienst werkte, kan extra bagage opdoen als freelancer, en nog eens een paar jaar later opnieuw als interim manager bijdragen aan de organisatie.”

"Als bedrijf heb je er heel wat baat bij om langetermijnrelaties aan te gaan met je netwerk."

HR Talents hecht daarom zelf ontzettend veel belang aan het uitbouwen van langetermijnrelaties, aan het opvolgen en ondersteunen van professionals doorheen hun carrière. Grote bedrijven investeren niet voor niets in een netwerk van alumni. Mensen die ooit vertrokken opnieuw in je organisatie binnenhalen was vroeger ondenkbaar, vandaag is het een praktijk die gangbaar wordt. “Door in dialoog te treden en de tijd te nemen, leer je mensen echt kennen en ruimer denken dan jobfuncties en statuten, daar wint iedereen bij op lange termijn.”

4. GA EENS OVER HET MUURTJE KIJKEN

“In je dagdagelijkse job schiet het nadenken over het ruimere plaatje er vaak bij in”, zegt Sofia. “Daarom moet je er ook bewust tijd voor maken.” HR Talents draagt daartoe bij, door te investeren in netwerkevents en communities, zoals House of Executives, om mensen met elkaar in contact te brengen en samen best practices uit te wisselen. “Omdat we zowel de vinger aan de pols houden bij bedrijven als bij kandidaten, doen we veel brede kennis op. Die kennis delen we tijdens individuele gesprekken, workshops en events. Zo helpen we individuen en ondernemingen scherp te blijven en zich klaar te stomen voor de toekomst.”

Wil jij ook samenwerken met HR Talents?

Geef ons een seintje en we contacteren je zo snel mogelijk. Wij staan klaar voor jou!

Contacteer ons


Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?