Ga naar hoofdinhoud
De explosieve groei van opleiding en ontwikkeling bij Sanofi

— General HR

De explosieve groei van opleiding en ontwikkeling bij Sanofi

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager bij HR Talents, ons met Celia Berenguer, Chief Learning Officer bij Sanofi, en met Katleen Janssen, Senior HR Business Partner bij Sanofi in ons land. Het farmaceutische bedrijf telt meer dan 100.000 werknemers in 100 landen en 73 productielocaties. En heeft bovendien een indrukwekkende nieuwe bedrijfsuniversiteit. Tijd om gulzig te gaan leren...

Toen de pandemie losbarstte, stond Sanofi net op het punt om zijn lang geplande bedrijfsuniversiteit te openen. Met de nodige last minute aanpassingen leidde Celia Berenguer eind maart 2020 de virtuele lancering. Ongeveer 14.000 medewerkers namen deel aan een kick-off webinar. Nu zijn er dagelijks al meer dan 20.000 medewerkers actief aan de universiteit. Dat mogen we wel een gulzige goesting in leren noemen. Hoe kwam de Sanofi University tot stand, hoe werkt ze en welke doelstellingen staan voorop? Dat zijn vragen voor Celia Berenguer.

Wat moest er nog veranderd worden om de bedrijfsuniversiteit te kunnen openen?

“Toen ik in 2017 bij Sanofi kwam, was Learning & Development erg gefragmenteerd. In grote internationale ondernemingen met een matrixstructuur is iets veranderen niet snel-snel te verwezenlijken. Daarom besloten we de universiteit toch te openen in het voorjaar van 2020 en dan geleidelijk verder te bouwen. Toen duidelijk werd dat er een lockdown kwam, hebben we de lancering wel snel aangepast vanuit de vraag: hoe maken we er een betekenisvolle digitale ervaring van? We hielden het eenvoudig: focus op het uitleggen wat de Sanofi University betekent en wat de medewerkers er kunnen vinden. Meteen legden we de nadruk op de onderwerpen die het meest relevant waren tijdens de lockdown, zoals: hoe technologie gebruiken, hoe werken in een virtueel team, hoe omgaan met stress en ambiguïteit? We organiseerden de kick-off drie keer om alle tijdzones te bedienen.”

Wat is het eerste doel?

“Te midden van al de negativiteit rond corona werd onze bedrijfsuniversiteit een positieve boodschap, een sterke motivator om mee te doen en te leren. 

Onze CEO Paul Hudson, die in 2019 bij het bedrijf was gekomen, wilde dit momentum gebruiken om alle medewerkers aan te moedigen om hun digitale kennis te vergroten. Hij lanceerde de uitdaging om tegen 1 juni een miljoen lesuren te bereiken. Dit betekende gemiddeld 10 lesuren per medewerker.

Begin juni stond de teller op 860.000 uur. Het streefcijfer was dus niet bereikt, maar we hadden wel het aantal lesuren verdubbeld ten opzichte van het vorige jaar. Het is ook een teken van onze aansporing om hoger te mikken. Aim bigger.”

Zocht je voorbeelden om de universiteit te ontwerpen?

“De Sanofi University is heel apart, ze is niet afgestemd op de business of op loopbanen, maar wel op de kerncapaciteiten en vaardigheden die het bedrijf nodig heeft om de strategie te kunnen verwezenlijken. Het is mooi om te weten welke vaardigheden we vandaag nodig hebben, maar het is veel belangrijker om ons te richten op de vaardigheden die we in de toekomst op macroniveau nodig zullen hebben. We moedigden iedereen aan om er helemaal voor te gaan, om gerichter te leren én om zich meer bewust te worden van het feit dat je eigenlijk de hele tijd leert. We stimuleren iedereen ook om doel- en keuzegerichter te zijn in het leren.”

Heeft de pandemie echt een verschuiving veroorzaakt in de manier van leren en opleiden?

“De pandemie heeft een verschuiving veroorzaakt in hoe, wanneer en waar we leren. Nu we weten dat we heel veel digitaal kunnen leren, is het digitale veel beter ingeburgerd. Ons bedrijf wordt steeds digitaler – op elk gebied, van productie tot research en communicatie.

Als ons werk steeds digitaler wordt, moet de manier waarop we leren ook digitaler worden.

Zijn medewerkers ervan overtuigd dat leren nóg belangrijker is geworden?

“We zijn altijd aan het leren. Het is vreemd dat sommigen geloven dat ze klaar zijn met leren zodra ze afstuderen. Gelukkig is de nieuwe generatie veel nieuwsgieriger en wil ze voortdurend nieuwe dingen proberen, al is ze ook erg ongeduldig."

 

We moeten het leren net zo makkelijk maken als online winkelen. We moeten ook een groei-mindset behouden, want de mens lééft van nieuwsgierigheid en leren.

Wat is de grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging: help mensen om te willen blijven leren. Ken iemands sterke punten en ontwikkelingsdomeinen, zoek manieren om nieuwe vaardigheden op te bouwen – wat natuurlijk niet altijd via formeel leren hoeft te gebeuren. Iets dat ik persoonlijk uitdagend vind, is het behouden van focus in onze wereld vol informatie en afleiding. Concentratie is een gave die sommigen van ons misschien opnieuw moeten leren in de huidige snelle wereld met zijn permanente prikkels. En daarnaast is de grote uitdaging werken met de matrix-structuur."

En wat is de rol van HR hierin?

“Leren is een verantwoordelijkheid waarbij zowel de CDO, CLO, CEO als CHRO betrokken zijn. Van oudsher speelde HR een belangrijke rol in leiderschaps- en managementvaardigheden: zorg ervoor dat we de juiste leiders met de juiste vaardigheden hebben. Maar vandaag bevindt HR zich in een spagaat tussen het moeten identificeren van de nodige vaardigheden en het ontbreken van de nodige expertise in technische vaardigheden. Dat roept een interessante vraag op: waar begint en eindigt de rol van HR? HR en de business moeten samenwerken als nooit tevoren – en de kennis delen over hoe de business evolueert om de vereiste vaardigheden voortdurend te kunnen aanpassen.”

En HR professionals moeten data scientists worden, zodat ze de leiders de inzichten kunnen bezorgen die ze nodig hebben.

Ondertussen in België

Voor de lokale vertaalslag leggen we ons oor te luisteren bij Katleen Janssen, Senior HR Business Partner bij Sanofi in België. Van Parijs naar de Kempen dus, waar Katleen ook verantwoordelijk is voor leren en alle processen rond leren coördineert, als partner van de business. “De leidinggevende neemt hierin steeds meer verantwoordelijkheid op”, klinkt het. Hun grootste leerbehoeften? Enerzijds opleidingen die heel performance driven en functiegerelateerd zijn, anderzijds leadership, remote leadership en leidinggeven tijdens verandering.

Er staat geen limiet op hoeveel tijd mensen spenderen aan leren en we krijgen heel veel ruimte voor lokale initiatieven”, vertrouwt Katleen Janssen ons toe. Ze schetst drie uitdagingen waar ze als HR Director mee te maken krijgt bij het lokaal implementeren van zo’n internationale academy.

Uitdaging 1: keuzestress

“Het aanbod van Sanofi is fantastisch en onbeperkt. En juist daar zit één van de grootste uitdagingen: het aanbod is zo ruim, dat je het Netflix-probleem kan krijgen: honderden series waardoor het moeilijk wordt om te kiezen. Iemand die het aanbod vertaalt (letterlijk en figuurlijk) en playlists opstelt, op maat van onze medewerkers, dat zou fantastisch zijn! We hebben recent lokaal een learning committee opgericht, waaraan ook leidinggevenden deelnemen, want zij kennen hun medewerkers het best. Samen denken we na hoe we een leercultuur kunnen creëren en medewerkers begeleiden naar de meest relevante opleidingen uit het bestaande aanbod.  

Uitdaging 2: is iedereen mee?

“Om werkelijk iedereen gelijke kansen te geven om (online) te leren, is een gedifferentieerde aanpak nodig, al naargelang de medewerkers in staat zijn het bos tussen de bomen te vinden. Idealiter kan iedereen gescreend worden en worden medewerkers in drie groepen verdeeld. Een eerste groep vindt zelf zijn weg in het gigantische leeraanbod. Een tweede groep heeft baat bij een filter, waarbij we helpen focussen op de modules waar ze het meest aan hebben. Een derde groep heeft ondersteuning nodig.”

Uitdaging 3: (altijd) tijd te kort

“De meeste mensen staan open om nieuwe dingen te leren, maar alles kan altijd beter: zo is de leerhouding soms te afwachtend en gedreven vanuit wijzigingen die zich opdringen in plaats van de noden van morgen. Vaak denken we ook nog te traditioneel over leren. Formeel leren is een belangrijke aanvulling maar nog meer leren we door nieuwe dingen te doen of leren we van anderen. Zelf geloof ik dat er nog veel ruimte ligt in het openstaan voor en aandacht geven aan feedback."

De grootste uitdaging is evenwel van alle tijden: het tijd maken voor leren ten opzichte van de operationele agenda. Daarom is het zo belangrijk om leren bovenaan op de agenda te houden.

Dit artikel werd geschreven door #ZigZagHR.


It’s a great time to freelance in HR - podcast V

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

Welkom, Chloé!

Wij stellen u met veel plezier voor aan een van onze nieuwe collega's, Chloé Espeel die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Er is maatwerk nodig om het evenwicht tussen werknemer en werkgever te herstellen

In een interview over de HR-trends voor 2023 met House of Executives, verwijst Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, af en toe naar haar opleiding als bedrijfspsycholoog. ‘Evenwicht zoeken’ komt vaak terug in het gesprek en bovendien decrypteert Sofia ook enkele HR-modewoorden voor 2023: welkom ‘copycat layoffs’ en ‘shift shock’!

Maak kennis met Leticia!

Wij stellen u met veel plezier voor aan een van onze nieuwe collega's, Leticia Pattyn, de nieuwe Coördinator HR Consultants voor regio Oost- & West-Vlaanderen.

It’s a great time to freelance in HR - podcast IV

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast III

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast II

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast I

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

Mik zowel op informeel als formeel loopbaanmanagement

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Addie van Rooij, Vice President People Operations, L&D Services, M&A HR Services en Labor Relations bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Hij is verantwoordelijk voor HR Services voor 60.000 medewerkers in meer dan 70 landen. Hoe krijgt loopbaanmanagement vorm bij HPE en in welke mate brengt hij dat zelf in de praktijk bij zijn HR team?

Graag stellen wij u voor aan Mehmouna!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Mehmouna Shabir, de nieuwe Coördinator HR Consultants voor regio Brussel, Vlaams-Brabant & Wallonië

Meet Thaïni!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Thaïni Cauberghs, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Welkom, Lore!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Lore Vanhecke, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Assessment Days Arteveldehogeschool

HR Talents investeert graag in opkomend talent.

We present: Kelly!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Kelly Brysse, Assistant HR Matchmaker voor regio Oost- & West-Vlaanderen!

Technologie als vliegwiel voor innovatie in de energiesector

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer navigeert Sofia Van Overmeire, General Manager bij HR Talents, Lesley naar de energiesector. En die staat op het punt onherkenbaar te veranderen. Zo’n transformatie in goede banen leiden, is alleen mogelijk met behulp van een technologiegedreven innovatie. Hoe optimaliseer je de bestaande infrastructuur, zodat het licht vandaag en morgen blijft branden? En bouw je tegelijkertijd een fundamenteel nieuwe infrastructuur uit voor overmorgen? Dat is het speelveld van Serge Colle, Global Energy & Resources Industry Market Leader bij EY. En wat is de rol van HR hierbij?

Durf jobs op te knippen om zo individueel tot een compromis te komen met een kandidaat

House of Executives legt Sofia Van Overmeire vijf stellingen voor om de strijd voor talent in het juiste perspectief te plaatsen.

Hoe een leiderschapsprogramma het engagement écht stimuleert

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Kristel Van Loon, voormalig Global Leadership Lead bij Mondelēz International. Met Kristel Van Loon hebben we het over een nieuwe aanpak van leiderschapstraining gericht op het engagement van alle medewerkers. Ze stelt vijf sleutels en drie methodieken voor die ook jij kan toepassen in je organisatie.

Bekijk employer branding door een businessbril

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Alba Mora, Head of Employer Branding International Region (Latam, Africa, Middle East, Euro Asia, Asia) bij Sanofi. Samen met Yves Pilet rolt ze de nieuwe employer branding strategie wereldwijd uit én kijkt ze hoe de diverse regio’s gealigneerd worden en van elkaar kunnen leren.

#ZigZagHR Podcast: The pixelated workforce

The pixelated workforce. Daarover kruipt Lesley Arens van #ZigZagHR in haar podcast "Brainpickings" in het hoofd van onze General Manager, Sofia Van Overmeire.

Shimano Europe: Opleiding is een cadeau, maar medewerker moet het wel zelf openmaken

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sigrun Debaillie, International Matchmaker bij HR Talents, Lesley met Maarten Horbach, HR Director bij Shimano Europa. Hij gaat in op het opmerkelijke vitaliteitsprogramma van de wereldwijd actieve onderneming.

Leider zijn is geen job, het is een verantwoordelijkheid

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Rik De Buyserie, CEO en Country Manager van ENGIE Peru.

Welkom, Sylvia!

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Sylvia Dewael ons team komt versterken!

HOUSE OF TALENTS VERWERFT QUINTESSENCE, MARKTLEIDER IN ASSESSMENT EN PEOPLE MANAGEMENT

Het Belgische bedrijf Quintessence werd overgenomen door de gespecialiseerde, internationale HR groep House of Talents.

It’s a great time to be (a freelancer) in HR

Samen met Lesley Arens van #ZigZagHR, hebben we acht ervaren HR freelancers verzameld rond de tafel, zelfstandige HR experten die deel uitmaken van onze freelance community. Gemiddeld 30 jaar ervaring in HR én daarbuiten brengen ze mee én een uitgesproken visie waarom het zo’n fantastische tijd is om – als freelancer – aan de slag te zijn in HR. We brengen een synthese van een opmerkelijk, geanimeerd en vooral leerzaam rondetafelgesprek…

Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR

Guy De Herde, Chief People Officer bij INSEAD, over hoe change verwezenlijkt wordt én welke de rol van HR daarin is.

You can only grow, if you can grow together

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Ellen Van Den Bergh ons team van matchmakers komt versterken.

HOUSE OF TALENTS NEEMT NOORDERBUUR THE HUMAN NETWORK OVER

Het Nederlandse bedrijf The Human Network is overgenomen door het Belgische House of Talents. Dit is voor beide partijen een heugelijk moment. Voor House of Talents is het een logische stap in hun meer internationaal gerichte groeiambitie. Zo halen ze heel wat extra expertise binnen. Voor The Human Network is het een goede ontwikkeling, omdat het bedrijf graag onderdeel wil zijn van een internationaal professioneel netwerk. Ook zij verwachten veel te leren in de nieuwe combinatie.

Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?

+32 9 334 81 61