Ga naar hoofdinhoud
Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

— General HR

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager bij HR Talents, ons met Ellen Heirbaut, Technical Recruiting Manager bij Yelp in de befaamde Bay Area bij San Francisco. Hoe ze daar geraakte? Je gelooft het niet, maar, jawel… Een gesprek over vinnig rekruteren, de kracht van de Rooney Rule en babbelen bij de watercooler. En over het belang van high fives.

Bijna 10 jaar geleden ruilde Ellen Heirbaut het Waasland in voor de Bay Area, haar liefde en flinke honger naar avontuur achterna. Op vrij jonge leeftijd had ze het gevoel dat ze al veel bereikt had: een vriend, een huis, een job. Tijdens een trip doorheen Noord-Amerika werd ze verliefd op San Francisco en haar vriend begon impulsief te solliciteren bij tech-bedrijven, onder andere bij Yelp, waar een voorstel volgde. Het plan? Een jaar of twee blijven en dan naar België terugkeren. Maar het leven laat zich niet altijd plannen. Zo’n 9 jaar later woont ze er nog steeds, is ze niet meer samen met haar vriend, heeft ze een kind en is ze aan de slag als Technical Recruitment Manager bij datzelfde Yelp, in de VS één van de grootste recensiesites.

Yelp werd in 2004 opgericht door twee voormalige PayPal-werknemers, Jeremy Stoppelman en Russel Simmons. De website, die draait op reviews van gewone gebruikers, heeft de reputatie om lokale winkeliers en restaurantuitbaters te maken of te kraken. Stoppelman en Simmons kwamen op het idee voor een op e-mail gebaseerd netwerk van doorverwijzingen nadat Stoppelman geen lokale aanbeveling voor een arts vond toen hij griep opliep.

Hoe beginnen?
Springen en zwemmen

Amerika mag dan al het land van onbegrensde mogelijkheden zijn, het was allesbehalve evident om een green card te bemachtigen. Ellen Heirbaut startte als Technical Recruiter bij Randstad Technologies met weinig kennis ter zake. Dat ze toen niet heeft opgegeven, maakt haar nog altijd trots. Veel vragen durven stellen en je comfortabel voelen met oncomfortabel zijn, dát noemt ze de sleutels. “Makkelijk was het niet. Je hebt heel wat verschillende soorten designers. Je moet dus heel goed het verschil kennen. Java is niet Javascript. Je moet die termen leren kennen. En dat leer je enkel al doende, er is geen woordenboek. Het is springen en zwemmen.”

Vrij snel heeft ze ontdekt dat ze niet alleen enthousiast wordt van het zoeken naar kandidaten die niemand vindt, maar dat ze daar bovendien ook heel goed in is. Zowat 6 jaar werkt ze ondertussen bij Yelp. Daar stuurt ze een remote team van recruiters aan die verantwoordelijk zijn voor de aanwerving van ingenieurs. Haar team zit verspreid over onder andere Canada, Chicago, LA, San Francisco, Hamburg en Londen.

“Waarom ik hier nog altijd werk? Het klikte gewoon. Al vanaf het eerste gesprek. Niet alleen met Yelp overigens, maar ook met de hele omgeving van tech-bedrijven en met de Bay Area. Die tech-mentaliteit heb je overigens niet louter hier, maar evenzeer in Austin, Portland en New York.

Hier nemen mensen zelf beslissingen. Toen ik 9 jaar geleden in België werkte, was dat zeker niet het geval. Er is hier ook veel meer diversiteit op de werkvloer, wat op zich al tot meer innovatie leidt. Mensen moedigen elkaar hier aan, applaudisseren zelfs voor elkaar tijdens shout-outs, geven high fives. Mensen worden hier constant gevoed in hun honger naar groei.”

Hoe overtuigen?
Conversatie boven compensatie

Uiteraard woedt er in de Bay Area een vurige war for talent. Sterke technical recruiters, gespecialiseerd in software engineering, zijn er bijzonder gegeerd. Ze worden er dan ook constant weggekaapt. Hoe ze engineering kandidaten overtuigt om bij Yelp te werken? “Niet louter door compensatie, hoewel dat een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek uitmaakt”, licht Heirbaut toe. “Engineers aanwerven in San Francisco? Dat is een bijzonder competitieve markt. Essentieel is om mensen te vinden die passen in het verhaal, die aansluiten bij de missie. We zijn geen hippe start-up meer, maar het voelt wel nog steeds zo. Mensen kunnen echt impact hebben. Engineers krijgen hier de kans om nieuwe producten te bedenken die effectief in de markt gezet worden.”

“Je verdwijnt bij ons ook niet in de massa”, voegt ze er nog aan toe. “We hebben de stabiliteit van een groot bedrijf gecombineerd met de cultuur van een start-up. Sinds covid-19 voelen we ook veel concurrentie van delivery-bedrijven. En met geld kan je mensen op korte termijn altijd over de streep trekken. Een vaak gebruikte techniek: talent aan het bedrijf binden door uitgesteld te verlonen en aandelen te geven die pas na 4 jaar te gelde gemaakt kunnen worden. Dat is dan het retentiebeleid. Voor ons is conversatie evenwel belangrijker dan compensatie.”

Hoe werven?
Maak kennis met de Rooney Rule

“Onze new weapons in the battle for talent? Het volstaat eerst en vooral niet meer om een generiek antwoord te geven aan sollicitanten, je moet je waarden en missie deel laten uitmaken van het gesprek. Mensen moeten de missie voelen en ermee willen connecteren. Maar dat is niet nieuw. Wel nieuw is de toenemende aandacht voor diversiteit, deels gevoed door de actualiteit. Dat topic is prominent aanwezig, ook tijdens sollicitatiegesprekken. Je komt er niet meer mee weg als je geen strategie rond diversiteit en inclusie hebt. Bij Yelp zetten we daar extra op in omdat engineers vaker mannelijk en blank zijn. Er is natuurlijk geen magische oplossing, je moet er alle dagen bewust mee bezig zijn en constant in overleg gaan met medewerkers.”

In Amerika zweren veel tech-bedrijven bij de Rooney Rule. “Ook wij passen die toe”, zegt Ellen Heirbaut. “De regel is simpel: zorg dat er voor elke vacante functie in elk geval één vrouw wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en liefst ook nog iemand van een (andere) minderheid. De regel dankt zijn naam aan het American football, waar Dan Rooney in 2003 een regel uitvaardigde dat voor elke managementpositie op zijn minst één kandidaat uit een minderheid moest worden uitgenodigd.”

Hoe challengen?
Vergeet dat ene perfecte profiel

Ellen Heirbaut spreekt ook enthousiast over steeds performantere tools: “Onze sourcers zijn tovenaars die zelfs de allermoeilijkste profielen voor ons zoeken én vinden. Ze werken samen met de recruiter om een idee te krijgen van de skillset en dan zetten ze tal van sourcing tools in.”
Er zijn natuurlijk heel veel sourcers en zij gebruiken allemaal die tools. “Dat betekent dat je niet meer moet zoeken naar de perfecte kandidaat”, raadt Heirbaut aan. “Als een hiring manager me een lijst met 15 vereisten geeft, zal ik hem of haar zeker challengen, ook in het kader van diversiteit. Uit onderzoek blijkt dat een vrouw pas solliciteert als ze voor 100% voldoet aan alle vereisten. Dat kan een hoge drempel zijn. Die zorg geldt ook voor het diploma: in de VS kan niet iedereen studeren wegens de hoge kosten die ermee gepaard gaan. Daar dien je ook rekening mee te houden. Iedereen wordt bij Yelp trouwens geïnterviewd door een panel van recruiters. We hebben vier mensen die kandidaten interviewen en er is altijd een shadow interviewer bij om bias te voorkomen.”

Hoe samenwerken?
De scherpe bocht naar hybride werken

Ondertussen worstelt ook Heirbaut met de vraag hoe je ook remote optimaal kan samenwerken: “De evolutie naar remote werken zou sowieso gebeuren, onder andere door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en omwille van kostenefficiëntie. Het loon in San Francisco verschilt fundamenteel van het loon in Chicago of pakweg Nebraska. Door mensen remote aan te werven, kan je dus ook besparen op de loonkosten. Bovendien maakt remote samenwerken mensen veel productiever, al denk ik niet dat dit een blijvend effect wordt. Een grotere uitdaging lijkt me de evolutie naar meer hybride vormen van samenwerken, waarbij een deel van het team samenzit op kantoor en andere mensen remote kunnen inbellen of aansluiten. Wij zetten alvast de nodige tools in en vergeten ook de informele babbels niet – die echt wel zeer belangrijk blijven. Al blijft het ook moeilijk om de spontane gesprekken aan de watercooler of in de lift te vervangen…”

Opmerkelijke gewoonten

Recruitment tools zijn een mooie hulp, maar ook niets méér dan dat. In het walhalla van tech-bedrijven zet Yelp in op het menselijke. “Je verleidt mensen bij jou te komen werken met een verhaal, dat laat je niet aan een algoritme over”, meent Ellen Heirbaut.
Het recruitment team van Yelp maakt deel uit van het engineering team en dus niet van HR.
Elke maandag staat er opleiding op het menu, dan worden nieuwe features toegelicht. “Zo leer je snel en veel, maar je moet vooral vragen durven stellen”, commentarieert Ellen Heirbaut.

Dit artikel is geschreven door #ZigZagHR.


It’s a great time to freelance in HR - podcast II

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast I

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

Mik zowel op informeel als formeel loopbaanmanagement

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Addie van Rooij, Vice President People Operations, L&D Services, M&A HR Services en Labor Relations bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Hij is verantwoordelijk voor HR Services voor 60.000 medewerkers in meer dan 70 landen. Hoe krijgt loopbaanmanagement vorm bij HPE en in welke mate brengt hij dat zelf in de praktijk bij zijn HR team?

Graag stellen wij u voor aan Mehmouna!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Mehmouna Shabir, de nieuwe Coördinator HR Consultants voor regio Brussel, Vlaams-Brabant & Wallonië

Meet Thaïni!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Thaïni Cauberghs, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Welkom, Lore!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Lore Vanhecke, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Assessment Days Arteveldehogeschool

HR Talents investeert graag in opkomend talent.

We present: Kelly!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Kelly Brysse, Assistant HR Matchmaker voor regio Oost- & West-Vlaanderen!

Technologie als vliegwiel voor innovatie in de energiesector

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer navigeert Sofia Van Overmeire, General Manager bij HR Talents, Lesley naar de energiesector. En die staat op het punt onherkenbaar te veranderen. Zo’n transformatie in goede banen leiden, is alleen mogelijk met behulp van een technologiegedreven innovatie. Hoe optimaliseer je de bestaande infrastructuur, zodat het licht vandaag en morgen blijft branden? En bouw je tegelijkertijd een fundamenteel nieuwe infrastructuur uit voor overmorgen? Dat is het speelveld van Serge Colle, Global Energy & Resources Industry Market Leader bij EY. En wat is de rol van HR hierbij?

Durf jobs op te knippen om zo individueel tot een compromis te komen met een kandidaat

House of Executives legt Sofia Van Overmeire vijf stellingen voor om de strijd voor talent in het juiste perspectief te plaatsen.

Hoe een leiderschapsprogramma het engagement écht stimuleert

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Kristel Van Loon, voormalig Global Leadership Lead bij Mondelēz International. Met Kristel Van Loon hebben we het over een nieuwe aanpak van leiderschapstraining gericht op het engagement van alle medewerkers. Ze stelt vijf sleutels en drie methodieken voor die ook jij kan toepassen in je organisatie.

Welkom, Kim!

Graag stellen wij u voor aan onze nieuwste collega, Kim Verboomen, die ons team van Werving & Selectie komt versterken!

Bekijk employer branding door een businessbril

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Alba Mora, Head of Employer Branding International Region (Latam, Africa, Middle East, Euro Asia, Asia) bij Sanofi. Samen met Yves Pilet rolt ze de nieuwe employer branding strategie wereldwijd uit én kijkt ze hoe de diverse regio’s gealigneerd worden en van elkaar kunnen leren.

#ZigZagHR Podcast: The pixelated workforce

The pixelated workforce. Daarover kruipt Lesley Arens van #ZigZagHR in haar podcast "Brainpickings" in het hoofd van onze General Manager, Sofia Van Overmeire.

We present: Tasja!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Tasja Vermeersch, die ons team van Werving & Selectie komt versterken!

Shimano Europe: Opleiding is een cadeau, maar medewerker moet het wel zelf openmaken

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sigrun Debaillie, International Matchmaker bij HR Talents, Lesley met Maarten Horbach, HR Director bij Shimano Europa. Hij gaat in op het opmerkelijke vitaliteitsprogramma van de wereldwijd actieve onderneming.

Leider zijn is geen job, het is een verantwoordelijkheid

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Rik De Buyserie, CEO en Country Manager van ENGIE Peru.

Welkom, Sylvia!

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Sylvia Dewael ons team komt versterken!

HOUSE OF TALENTS VERWERFT QUINTESSENCE, MARKTLEIDER IN ASSESSMENT EN PEOPLE MANAGEMENT

Het Belgische bedrijf Quintessence werd overgenomen door de gespecialiseerde, internationale HR groep House of Talents.

It’s a great time to be (a freelancer) in HR

Samen met Lesley Arens van #ZigZagHR, hebben we acht ervaren HR freelancers verzameld rond de tafel, zelfstandige HR experten die deel uitmaken van onze freelance community. Gemiddeld 30 jaar ervaring in HR én daarbuiten brengen ze mee én een uitgesproken visie waarom het zo’n fantastische tijd is om – als freelancer – aan de slag te zijn in HR. We brengen een synthese van een opmerkelijk, geanimeerd en vooral leerzaam rondetafelgesprek…

Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR

Guy De Herde, Chief People Officer bij INSEAD, over hoe change verwezenlijkt wordt én welke de rol van HR daarin is.

You can only grow, if you can grow together

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Ellen Van Den Bergh ons team van matchmakers komt versterken.

HOUSE OF TALENTS NEEMT NOORDERBUUR THE HUMAN NETWORK OVER

Het Nederlandse bedrijf The Human Network is overgenomen door het Belgische House of Talents. Dit is voor beide partijen een heugelijk moment. Voor House of Talents is het een logische stap in hun meer internationaal gerichte groeiambitie. Zo halen ze heel wat extra expertise binnen. Voor The Human Network is het een goede ontwikkeling, omdat het bedrijf graag onderdeel wil zijn van een internationaal professioneel netwerk. Ook zij verwachten veel te leren in de nieuwe combinatie.

Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?

+32 9 334 81 61