Ga naar hoofdinhoud
It’s a great time to be (a freelancer) in HR

— General HR

It’s a great time to be (a freelancer) in HR

Samen met Lesley Arens van #ZigZagHR, hebben we acht ervaren HR freelancers verzameld rond de tafel, zelfstandige HR experten die deel uitmaken van onze freelance community. Gemiddeld 30 jaar ervaring in HR én daarbuiten brengen ze mee én een uitgesproken visie waarom het zo’n fantastische tijd is om – als freelancer – aan de slag te zijn in HR. We brengen een synthese van een opmerkelijk, geanimeerd en vooral leerzaam rondetafelgesprek…

Het inschakelen van freelancers is één van de vier strategieën die organisaties inzetten om de flexibiliteit van hun workforce en hun cruciale aanpassingsvermogen te optimaliseren. Dat leren we in de whitepaper Flexing your Workforce van professor Katleen De Stobbeleir en onderzoeker Evelien de Ferrerre van Vlerick Business School. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. In 2018 deed SD Worx samen met Antwerp Management School ook al onderzoek naar het flexibel inzetten van talenten:

95% van de ondervraagde organisaties had freelancers in dienst én bij een meerderheid van hen bestond ten minste 10% van hun personeelsbestand uit freelancers.

En toch… als we in gesprek gaan met Belgische werkgevers, horen we steevast dat ze nog altijd de voorkeur geven aan vast personeel. Zo’n 50% van de vacatures wordt ingevuld door een vaste werknemer, 30% door het omscholen van eigen werknemers en 20% door flexibele arbeidskrachten.

Tegelijkertijd ontkent niemand het belang van freelancers. Onmiskenbaar vormen zij een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties.

Wie wil werken als freelancer?

Een hofnar? Jawel, maar hij/zij kiest wel bewust voor dat statuut

Vandaag zijn freelancers belangrijker dan ooit tevoren, enerzijds omdat steeds meer professionals welbewust kiezen voor een freelance loopbaan, anderzijds door de krapte op de arbeidsmarkt. Vind maar eens specifieke expertise. Die vind je bijvoorbeeld bij doorgewinterde experts, al mag dat geen misverstand doen rijzen over de leeftijd van de freelancer. Ook het feit dat er vooral ervaren professionals rond de tafel zitten, betekent lang niet dat freelancen een professionele piste voor 50-plussers is. Die tijd ligt al lang achter ons. Steeds meer jonge freelancers hebben zelfs geen enkele dag als werknemer gewerkt. Steeds meer professionals kiezen vandaag bewust voor een freelance loopbaan omdat de flexibiliteit die zij voor ogen hebben niet mogelijk is in een werknemersstatuut.

De freelance community is dus veel heterogener geworden.

En die community heeft ook de coronacrisis goed doorstaan. De veronderstelling dat veel freelancers vandaag voor een veiliger statuut zouden kiezen, wordt beslist niet bevestigd rond deze tafel. Er zal altijd een populatie blijven die risico-avers is en een populatie die op zoek gaat naar uitdagingen, zo horen we. Sommige mensen hebben nu eenmaal zekerheid nodig.

Lang niet iedereen wil freelancer worden en dat hoeft ook niet. Maar het is wel noodzakelijk om continu in je eigen ontwikkeling te investeren en ervoor te zorgen dat je als professional een USP hebt, zodat je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt.

 

De keuze voor een freelance loopbaan is een persoonlijke keuze en hangt voor sommigen af van hun levensfase en loopbaanfase, soms ook van de conjunctuur. Eén zaak mogen we niet vergeten: zowel freelancers als werknemers moeten ownership opnemen voor hun eigen loopbaan en moeten hun eigen geluk opzoeken. De ervaring is evenwel dat medewerkers een (te) afwachtende houding aannemen, waardoor hun ontwikkeling beperkt blijft tot trainingen die remediëren waar ze niet zo goed in zijn. Als je nooit springt naar een andere rol, laat je tal van groeikansen liggen. Freelancers daarentegen zijn meer toekomstgericht met hun loopbaan bezig zijn en maken meer bewuste keuzes.

Uit het onderzoek van Antwerp Management School onthouden we ook dat freelancers vooral een interessante jobinhoud en vrijheid in het werk willen. Ze willen kunnen kiezen en combineren. En ze willen niet terug naar een werknemersstatuut:

“Je gaat lichtvoetiger door het leven, alsof je balletschoenen aan hebt. Omdat je geen deel uitmaakt van de structuur. Dat zorgt ervoor dat je al je energie in het project kan steken én dus niet in het interne debat.”

En wist je dat de hofnar destijds aan de Franse hoven de enige was die kritiek mocht geven op de koning? De hofnar kon ingaan tegen de heersende opvattingen, zonder dat hij ervoor gestraft werd. In die zin had hij een hoge sociale status en een bijzondere sociale positie. Als freelancer neem je ook die rol op…

Wie wil werken met freelancers?

Steeds minder bezwaren, steeds meer troeven

Vooral de cultuur en people visie van een bedrijf bepalen of er met freelancers gewerkt wordt. Ook risk assessment speelt een rol: voor sommige bedrijven zijn kennisopbouw op lange termijn en kennisoverdracht zo belangrijk, dat werken met freelancers strategisch niet als de juiste oplossing gezien wordt.

Toch wordt dat bezwaar steeds minder gehoord: je kan wel degelijk freelancers aan je organisatie binden én het probleem van kennisopbouw en -overdracht oplossen door clausules op te nemen in de samenwerkingsovereenkomst. Bedrijven zullen de markt trouwens wel (moeten) volgen: als je talent en expertise wil aantrekken en behouden, zal je die optie moeten verkennen.

Hoe taxeren HR freelancers HR vandaag?

Drie tips voor HR

En hoe denken onze gespecialiseerde freelancers over HR zelf? Geen loze vraag, omdat zij ook heel wat ervaring op de teller hebben en de meest uitdagende projecten voor de kiezen gekregen hebben. Wat blijkt? De uitdagingen voor HR zijn de afgelopen jaren hetzelfde gebleven, ongeacht het type bedrijf of sector: menselijke verhoudingen in een bedrijf zijn nog steeds het meest cruciaal om iets te laten lukken. We distilleren alvast drie lessen uit hun bevindingen.

Les 1: Stel de juiste vragen

HR verandert te traag haar eigen gewoontes. Een voorbeeld? Al jarenlang meten we de efficiëntie van rekrutering door de doorlooptijd in kaart te brengen: hoelang duurt het om een vacature in te vullen? Een veel interessantere vraag is om na te gaan of die aanwerving effectief was. Is die persoon 6 maanden later nog steeds aan boord én lost hij/zij de verwachtingen in? We staan aan de voordeur te roepen om mensen binnen te halen, maar misschien staat de achterdeur wagenwijd open.

Les 2: Neem de leidinggevende mee in bad

We geven veel geld uit aan samen joggen en fruit eten, maar het is pas excitement in de job die mensen geëngageerd houdt. En daar moet een leidinggevende zich méé verantwoordelijk voor voelen, door coachend leiderschap en mensen op hun tenen te laten staan.

“Mensen aanwerven is zo belangrijk, dat ik het nooit zou uitbesteden aan HR”, zei wijlen Chris Van Doorslaer (voormalig CEO van Cartamundi) ooit. Anders gezegd: de HR Manager is weliswaar manager van de HR afdeling, maar de echte HR Managers zijn de people managers. De sleutel om de uitdagingen aan te gaan, ligt dus niet alleen bij HR.

De grote uitdaging is om verantwoordelijkheden die nu in veel gevallen bij HR gelegd worden meer bij lijnmanagers te krijgen, zodat zij beseffen dat het aantrekken, ontwikkelen en behouden van medewerkers evenzeer hún verantwoordelijkheid is.

Les 3: Ga aan de slag

We praten al 30 jaar over dezelfde uitdagingen, maar we gaan er niet genoeg mee aan de slag. We moeten ideeën uitwisselen en discussiëren over wat we kunnen doen, en we moeten gewoon aan de slag. Nu!

Rond de tafel ontstaat stilaan consensus dat HR momenteel drie dringende werven voor de boeg heeft.

Werf 1: Van buy (korte termijn) naar make (lange termijn)

Alle bedrijven zijn op zoek naar het juiste talent en dat gaat gepaard met een sterk verhoogde werkdruk voor de medewerkers die ondertussen het schip recht moeten houden. Maar in hun zoektocht naar dat talent zetten bedrijven vooral in op de externe arbeidsmarkt en ze proberen talent te verleiden met bijzonder aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in de hoop hen zo elders weg te kapen. Een beter alternatief is afstappen van die kortetermijnaanpak en inzetten op het opleiden van talent dat ze al in huis hebben.

Er wordt te veel op korte termijn gehandeld, waardoor we in een markt van opbod terechtkomen.

Werf 2: Start with the why en onderbouw dat met data en cijfers

We moeten HR ontdoen van zijn wolligheid. Termen zoals soft HR dragen daar al zeker niet toe bij. Nog steeds hebben te weinig HR Managers data savviness.

Om een business case te maken, moet je altijd met het waarom starten, maar dat moet je vervolgens wel hard maken met cijfers.

Werf 3: HR moet meer aan marketing doen

Het is zeker mogelijk om de juiste medewerkers te vinden wanneer je een inspirerend, duidelijk verhaal weet te vertellen. HR neemt die rol nog niet genoeg op. Dat is immers niet hetzelfde als employer branding…

Namen deel aan deze Rond De Tafel:

  • Gastvrouw: Tama Heps, Matchmaker HR Talents
  • Jo De Cock
  • William De Plecker
  • Jan Glazemaekers
  • Stef Stevens
  • Martine Van Campenhout
  • Linda Vandevelde
  • Els Van Holderbeke
  • Dominique Vosse
 
 

It’s a great time to freelance in HR - podcast III

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast II

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

It’s a great time to freelance in HR - podcast I

Het inschakelen van freelancers is één van de strategieën die organisaties kunnen inzetten om de flexibiliteit van hun workforce te managen en wendbaar te zijn. Werken met freelancers is al lang geen uitzondering meer, ook niet in HR. Freelancers zijn daarmee onmiskenbaar een talentenpool die niet enkel belangrijk is om schommelingen in werkvolume op te vangen, maar die ook aangetrokken wordt voor hun specifieke expertise, zowel in de periferie als in de kern van organisaties. Freelancing is on the rise.

Mik zowel op informeel als formeel loopbaanmanagement

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Addie van Rooij, Vice President People Operations, L&D Services, M&A HR Services en Labor Relations bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Hij is verantwoordelijk voor HR Services voor 60.000 medewerkers in meer dan 70 landen. Hoe krijgt loopbaanmanagement vorm bij HPE en in welke mate brengt hij dat zelf in de praktijk bij zijn HR team?

Graag stellen wij u voor aan Mehmouna!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Mehmouna Shabir, de nieuwe Coördinator HR Consultants voor regio Brussel, Vlaams-Brabant & Wallonië

Meet Thaïni!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Thaïni Cauberghs, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Welkom, Lore!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Lore Vanhecke, die het team van Werving & Selectie komt versterken!

Assessment Days Arteveldehogeschool

HR Talents investeert graag in opkomend talent.

We present: Kelly!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Kelly Brysse, Assistant HR Matchmaker voor regio Oost- & West-Vlaanderen!

Technologie als vliegwiel voor innovatie in de energiesector

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer navigeert Sofia Van Overmeire, General Manager bij HR Talents, Lesley naar de energiesector. En die staat op het punt onherkenbaar te veranderen. Zo’n transformatie in goede banen leiden, is alleen mogelijk met behulp van een technologiegedreven innovatie. Hoe optimaliseer je de bestaande infrastructuur, zodat het licht vandaag en morgen blijft branden? En bouw je tegelijkertijd een fundamenteel nieuwe infrastructuur uit voor overmorgen? Dat is het speelveld van Serge Colle, Global Energy & Resources Industry Market Leader bij EY. En wat is de rol van HR hierbij?

Durf jobs op te knippen om zo individueel tot een compromis te komen met een kandidaat

House of Executives legt Sofia Van Overmeire vijf stellingen voor om de strijd voor talent in het juiste perspectief te plaatsen.

Hoe een leiderschapsprogramma het engagement écht stimuleert

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Kristel Van Loon, voormalig Global Leadership Lead bij Mondelēz International. Met Kristel Van Loon hebben we het over een nieuwe aanpak van leiderschapstraining gericht op het engagement van alle medewerkers. Ze stelt vijf sleutels en drie methodieken voor die ook jij kan toepassen in je organisatie.

Welkom, Kim!

Graag stellen wij u voor aan onze nieuwste collega, Kim Verboomen, die ons team van Werving & Selectie komt versterken!

Bekijk employer branding door een businessbril

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Alba Mora, Head of Employer Branding International Region (Latam, Africa, Middle East, Euro Asia, Asia) bij Sanofi. Samen met Yves Pilet rolt ze de nieuwe employer branding strategie wereldwijd uit én kijkt ze hoe de diverse regio’s gealigneerd worden en van elkaar kunnen leren.

#ZigZagHR Podcast: The pixelated workforce

The pixelated workforce. Daarover kruipt Lesley Arens van #ZigZagHR in haar podcast "Brainpickings" in het hoofd van onze General Manager, Sofia Van Overmeire.

We present: Tasja!

Wij stellen u met veel plezier voor aan onze nieuwste collega, Tasja Vermeersch, die ons team van Werving & Selectie komt versterken!

Shimano Europe: Opleiding is een cadeau, maar medewerker moet het wel zelf openmaken

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sigrun Debaillie, International Matchmaker bij HR Talents, Lesley met Maarten Horbach, HR Director bij Shimano Europa. Hij gaat in op het opmerkelijke vitaliteitsprogramma van de wereldwijd actieve onderneming.

Leider zijn is geen job, het is een verantwoordelijkheid

Elke maand interviewt Lesley Arens van #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer verbindt Sofia Van Overmeire, General Manager van HR Talents, Lesley met Rik De Buyserie, CEO en Country Manager van ENGIE Peru.

Welkom, Sylvia!

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Sylvia Dewael ons team komt versterken!

HOUSE OF TALENTS VERWERFT QUINTESSENCE, MARKTLEIDER IN ASSESSMENT EN PEOPLE MANAGEMENT

Het Belgische bedrijf Quintessence werd overgenomen door de gespecialiseerde, internationale HR groep House of Talents.

Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR

Guy De Herde, Chief People Officer bij INSEAD, over hoe change verwezenlijkt wordt én welke de rol van HR daarin is.

You can only grow, if you can grow together

Wij zijn blij en trots te kunnen aankondigen dat Ellen Van Den Bergh ons team van matchmakers komt versterken.

HOUSE OF TALENTS NEEMT NOORDERBUUR THE HUMAN NETWORK OVER

Het Nederlandse bedrijf The Human Network is overgenomen door het Belgische House of Talents. Dit is voor beide partijen een heugelijk moment. Voor House of Talents is het een logische stap in hun meer internationaal gerichte groeiambitie. Zo halen ze heel wat extra expertise binnen. Voor The Human Network is het een goede ontwikkeling, omdat het bedrijf graag onderdeel wil zijn van een internationaal professioneel netwerk. Ook zij verwachten veel te leren in de nieuwe combinatie.

Vrijheid is hét thema voor de komende jaren

Een interview met Sofia Van Overmeire over vrijheid, vertrouwen en flexibiliteit.

Vinnig rekruteren bij Yelp: De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

De kracht van de Rooney Rule, babbelen bij de watercooler & high fives

War for talent: 4 best practices om uw vacatures sneller in te vullen

Talent is schaars, blijft schaars en is dé zorg voor de toekomst van onze bedrijven.

“Voor mij is HR meer dan ooit het hart van elke organisatie!”

Samira Bersoul zal HR Talents versterken als matchmaker voor regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Diverse teams zijn performanter en innovatiever

Een interview met Hugo Breda, Managing Director J&J Medical Devices UK & Ireland

Vijf tips om als HR professional mensen te overtuigen

Hoe kan je als HR professional mensen overtuigen? Hoe verander je een "nee" in een "ja?"

The Big Reset Playbook: wat kunnen we nú, vandaag doen?

Elke maand interviewt #ZigZagHR een internationale HR professional. Deze keer gaat Lesley in gesprek met Nuno Gonçalves, Global Head of Strategic Capability Building bij de Amerikaanse multinational Mars Inc, Senior Faculty Member van de Josh Bersin Academy en coauteur van The Big Reset Playbook.

Je bedrijfsstrategie kan pas echt slagen als je werknemers erin geloven

Elk organisatie wil een duidelijke strategie. Een strategie waar haar werknemers achter staan. Een strategie die haar klanten voelen in de customer experience die ze krijgen. En toch worstelen veel bedrijven hiermee. Werknemers overtuigen en warm maken om echt achter die strategie te staan, blijft een uitdaging. Hoe komt dat? Waar loopt het verkeerd?

Wat is jouw strategie voor een goede hr-strategie?

Een missie, een visie en ambitie: dit zijn de belangrijkste elementen van een hr-strategie. En toch is dit niet wat de strategie van Raf Lamberts (CHRO en bestuurslid Vanderlande) zo aantrekkelijk maakt. Alleen: wat maakt zijn hr-strategie zo succesvol?

+32 9 334 81 61