Ga naar hoofdinhoud
Ervaring ten dienst van de klant

— Project in de kijker

Ervaring ten dienst van de klant

Hendrik Dejonghe werkt reeds 7 jaar bij Engi Talents, waar hij zijn ruime ervaring (voornamelijk in uitvoeren van projecten in de voedingssector) inzet bij verschillende opdrachten bij klanten. Sinds begin dit jaar is Hendrik als Projectmanager aan de slag bij FrieslandCampina in Aalter en werkt hij er aan een erg uitdagende opdracht.

Peter Vanhoudt, Technology & Engineering Manager Friesland Campina : “De Friesland Campina site in Aalter is in een hoogtechnologische productielocatie voor lang houdbare melk (Campina en Joyvalle) en zuiveldranken (Cécémel en Fristi). Door enkele grote investeringen bleek al snel dat we handen te kort hadden en beslisten we om externe ondersteuning te zoeken. We kozen voor Engi Talents omdat ze ons meteen het juiste profiel konden aanbieden. We merkten al snel dat Hendrik voldoende matuur was om het project te dragen en dat hij over de nodige technische en communicatieve skills beschikte. Een gevoel dat tijdens het project werd bevestigd.”

Hendrik Dejonghe: “Begin 2020 werd ik ingeschakeld voor een opdracht bij Friesland Campina: de uitbreiding en vernieuwing van de ijswaterinstallatie. De bestaande installatie was beperkt tot een ijswaterdebiet van 900m3/h en moest verhoogd worden naar 1200m3/h.

Een investering van zo’n 1 miljoen euro. Een heel delicaat project, want de ijswaterinstallatie is cruciaal voor een 80-tal verbruikers in de fabriek. De bestaande installatie moest dus ten allen tijde operationeel blijven om de continuïteit van de productie te garanderen.”

ALLE PUZZELSTUKKEN BIJ ELKAAR

Hendrik: “De eerste stap van het project was het in kaart brengen van de bestaande installatie. Aansluitend moest nagedacht worden over hoe we de beschikbare ruimte konden gebruiken voor de opbouw van de nieuwe installatie. De nieuwe installatie komt nl. in het zelfde lokaal en deels op dezelfde plaats als de bestaande installatie. Geen evidente oefening. Hiervoor schakelde ik de 3D-scan afdeling van Engi Talents in en werkte nauw samen met een collega-engineer voor het ontwerp van het 3D-model. Iets wat perfect past binnen de aanpak van Engi Talents.

De bestaande ruimte werd in kaart gebracht: de nieuwe pompen, nieuwe buffertanks (2x20m3) en nieuwe piping (DN400-500) werden ingetekend. Zo werd ook duidelijk welke afbraakwerken nodig waren.

Bovendien wist de klant perfect wat te verwachten en werd het project duidelijk gedefinieerd. Dat is voor de contractors dan weer eenvoudiger om een duidelijke en volledige offerte op te stellen. Een aanpak die de klant heel wat tijd en geld bespaard.”

“FrieslandCampina zet volop in op een duurzamere supply chain. Energie-efficiëntie was dus van heel groot belang bij het ontwerp van de nieuwe installatie. Door het toepassen van nieuwe technieken kunnen we het energieverbruik van de nieuwe ijswaterinstallatie aanzienlijk verminderen. Zo realiseren we een besparing van 36 000€ per jaar op de energiefactuur .”

Kortom, als Projectmanager is het mijn taak om alle puzzelstukken van het project bij elkaar te leggen en deze te managen: vanaf het ontwerp tot en met de opstart van de nieuwe installatie.

Budgetanalyse en -opvolging, techniciteit, overleg met stakeholders en contractors én een scherpe focus op veiligheid, zijn slechts enkele van de kerntaken die hierbij van toepassing zijn.

CONTINUÏTEIT GEGARANDEERD

De voorbereidende fase van het project viel samen met de corona lockdown. Hendrik: “Toen ik pas enkele weken op het project werkte, werden externe contractoren niet langer toegelaten in de fabriek en moest ik van thuis uit werken. Niet evident om alles in kaart te brengen zonder fysiek aanwezig te zijn. Dankzij een goede communicatie zijn we er toch in geslaagd om ook die fase succesvol af te ronden.” Na het voorbereidende onderzoek en het ontwerp van de nieuwe installatie is het nu tijd voor de volgende stap: de integratie in de fabriek. “FrieslandCampina werkt volcontinu. De overschakeling is dus een cruciale fase: plaats maken voor de nieuwe installatie en de oude installatie neutraliseren en afbreken. En dat terwijl de continuïteit in de fabriek op elk moment gegarandeerd moet blijven. Een delicate operatie. Maar alles loopt vlot. Het doel is om tegen eind dit jaar de nieuwe installatie volledig operationeel te hebben.”

TEAMWERK

Na ruim 20 jaar ervaring in de contracting wereld zit Hendrik nu aan de andere kant van de tafel: “Vroeger was ik de Projectmanager bij de contractor, nu stel ik de lastenboeken op vóór de contractor. Van uitvoeren naar coördineren. Het grote voordeel van die ervaring is dat ik de noden van de contractor door en door ken en dat ik kan terugvallen op een breed netwerk. Een win-win voor alle partijen. Ik vind het boeiend om mijn knowhow en expertise op die manier te kunnen inzetten.”

“Bij deze opdracht krijg ik de kans om mijn ervaring in te zetten én samen te werken met jonge en talentvolle tekenaars van Engi Talents. Een hele leuke mix. Het doet deugd om te zien dat mijn inbreng geapprecieerd wordt. Samen komen we tot een goed resultaat waar de klant tevreden mee is. En dat is uiteindelijk het belangrijkste.”

DUURZAME SAMENWERKING

Peter Vanhoudt: “Engi Talents zet duidelijk in op een duurzame relatie. En dat sluit volledig aan bij onze bedrijfscultuur. We kunnen telkens rekenen op Senior Accountmanager Lieven Samyn, die luistert naar onze vragen en noden en op basis daarvan de juiste profielen voorstelt. Het is ook fijn te merken dat Engi Talents in een moeilijkere periode zoals nu met ons meedenkt in oplossingen om onze productie coronavrij te houden of om de kosten te drukken.”


Neways vond technische knowhow bij Engi

Neways biedt maatwerk aan zijn klanten binnen de Electronic Manufacturing Services-markt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig. En net daar bleek 15 jaar terug een tekort aan in Zuid-Nederland. Die technische knowhow vond Neways wel bij Engi Talents.

Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

Onze collega ENGI'neer Ken Michiels is al geruime tijd werkzaam bij Griffith Foods. Ondanks een moeilijk coronajaar investeert Griffith Foods 3 miljoen euro in de verdere uitbreiding van de plant. Ken is betrokken bij de nieuwe ergonomische menafdeling ter verbetering van de werkomstandigheden. Hoe Griffith dit wilt realiseren lees je in onderstaand artikel.

Klanten blijven ontzorgen

Meditech uit Izegem groeit razendsnel en vond in Engi Talents een partner in haar moeilijke zoektocht naar de juiste medewerkers. ENGI’NEERS Miguel, Jeroen en Stefaan bouwen mee aan het unieke groeiverhaal van deze West-Vlaamse wereldspeler. Meditech uit Izegem is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van robotica voor apotheken. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat verpakkingen automatisch uitleest, waardoor de volledige productflow traceerbaar wordt, van opslag tot bestelling en levering.

Zot van machines

Jurgen Vanraes en Yves Clauw, allebei actief bij Ad Rem, onderdeel van de Valtech Group en actief in het ontwerp en de bouw van machines voor de recyclage-industrie. Beiden kozen ze bewust voor een carrière als ENGI’NEER.

Aan het werk bij Solae Dupont

ENGI’neer Koen Claerhout ging aan de slag bij Engi Talents in 2012. Ondertussen 7 jaar actief bij Solae in Ieper, waar hij evolueerde van tekenaar tot Senior Projectmanager en o.a. verantwoordelijk is voor de jaarlijkse shutdown.

Meewerken aan mooie projecten

Niels Lattré startte bij Engi Talents in 2010. Vijf jaar later, in 2015, koos ook Anthony Boone voor een carrière als ENGI’neer. Momenteel voeren ze beiden een project uit als technisch tekenaar bij Dewulf in Roeselare.

Plant Layout, de basis van elk project!

Hoe accuraat zijn de plannen van uw site? Zijn ze up-to-date of gedateerd? En vindt u er nog vlot uw weg in terug? Of kunt u hulp gebruiken om orde te scheppen in de chaos? Dan zal de Engi Talents plant layout service u zeker interesseren.

Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

Van Antwerpen en Rotterdam tot in Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied. PPS-Pipelines beheert een uitgestrekt netwerk van industriële pijpleidingen. Om beschadigingen door graaf- en andere omgevingswerken te vermijden, én de leidingen in goede staat te houden, wordt MIDES mee het veld in gestuurd.

+32 51 261 881