Ga naar hoofdinhoud
Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

— Project in de kijker

Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

Onze collega ENGI'neer Ken Michiels is al geruime tijd werkzaam bij Griffith Foods. Ondanks een moeilijk coronajaar investeert Griffith Foods 3 miljoen euro in de verdere uitbreiding van de plant waarbij het verbeteren van de werkomstandigheden centraal staat. Ken is betrokken bij de nieuwe ergonomische mengafdeling. Op welke wijze geinvesteerd wordt, lees je in onderstaand artikel. 

Griffith Foods stak vorig jaar 1,6 miljoen euro in de verbetering van de werkomstandigheden in het bedrijf, daar komen dit jaar nog eens 3 miljoen euro aan investeringen
in de uitbreiding bovenop. Nochtans beleefde deze Amerikaanse specialist in de ontwikkeling en productie van kruidenmengelingen, sauzen, marinades en coatings voor de voedingsindustrie ook klappen door corona. “De voedingssector was zeker in de lente van vorig jaar wereldwijd ernstig verstoord en bovendien kregen wij in augustus ook nog eens te maken met een corona-uitbraak in onze vestiging”, zegt algemeen directeur Thomas Verrooten van Griffith Foods. “Maar het gaf ons wel de
kans om heel wat werkzaamheden op de site versneld uit te voeren.”

Betere werkomstandigheden

Die hadden vooral te maken met de verbetering van de werkomstandigheden van de ruim tweehonderd medewerkers in Herentals. Zo bouwde het bedrijf een opvallende tussenverdieping in de grote productiehal waarop kruidenmengsels worden samengesteld. Die ingreep zorgde niet alleen voor een efficiënter grondstoffen- en ruimtegebruik, maar ook voor een betere ergonomie en hogere veiligheid van het personeel. Door verduurzaming kon de firma ook de energiekosten sterk terugdringen. “Voor dit jaar plannen we een verdere uitbreiding van onze site door er een apart verpakkingsmagazijn bij te bouwen”, zegt Verrooten. “Deze eerste fase van onze expansie zou eind dit jaar klaar moeten zijn. Onze ambitie is om onze jaarlijkse omzet (zowat 90 miljoen per jaar, red.) in relatief korte termijn te verdubbelen.
In 2020 was onze grote bekommernis om ons personeel te behouden, waarin we goed geslaagd zijn. We hopen na de lockdown onze groei voort te kunnen zetten."

Bij Griffith Foods in Herentals werken vandaag 219 mensen van twintig verschillende nationaliteiten. “Die brengen allemaal de heel specifieke smaken van hun
land mee naar Herentals. We beschikken hier over een onvergelijkbare kennis inzake smaken, structuren en samenstellingen van voeding, naast een voorraad van meer dan duizend verschillende ingrediënten.”

Oost-Europa

Vanuit de Herentalse vestiging levert Griffith Foods aan het Europese gebied van de Benelux tot Scandinavië en Oost-Europa. Vooral die laatste regio wil de onderneming nu verder aanboren. Ze opent weldra een kantoor in Polen, dat de toegangspoort moet worden naar de grote Oost-Europese markt, inclusief Rusland. “Ook die productie gebeurt volledig in Herentals.” Daarnaast speelt de Kempense vestiging ook een belangrijke rol in voedingsinnovatie. In het eigen labo bedenken de onderzoekers nieuwe samenstellingen met een hogere voedingswaarde of proteïnerijke vleesvervangers. Dat gaat van het krokante omhulsel van borrelnootjes of het knapperige korstje van een kipnugget die gemaakt zijn op basis van groentemengelingen. Maar net zo goed serveren de chefs kibbeling of een ribster -de mexicano uit de frituur- waar geen vis of vlees aan te pas komt, maar waarvan de plantaardige ingrediënten zo zijn samengesteld dat je het verschil niet proeft. “Die markt groeit enorm”, zegt Thomas Verrooten.


Neways vond technische knowhow bij Engi

Neways biedt maatwerk aan zijn klanten binnen de Electronic Manufacturing Services-markt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig. En net daar bleek 15 jaar terug een tekort aan in Zuid-Nederland. Die technische knowhow vond Neways wel bij Engi Talents.

Klanten blijven ontzorgen

Meditech uit Izegem groeit razendsnel en vond in Engi Talents een partner in haar moeilijke zoektocht naar de juiste medewerkers. ENGI’NEERS Miguel, Jeroen en Stefaan bouwen mee aan het unieke groeiverhaal van deze West-Vlaamse wereldspeler. Meditech uit Izegem is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van robotica voor apotheken. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat verpakkingen automatisch uitleest, waardoor de volledige productflow traceerbaar wordt, van opslag tot bestelling en levering.

Zot van machines

Jurgen Vanraes en Yves Clauw, allebei actief bij Ad Rem, onderdeel van de Valtech Group en actief in het ontwerp en de bouw van machines voor de recyclage-industrie. Beiden kozen ze bewust voor een carrière als ENGI’NEER.

Aan het werk bij Solae Dupont

ENGI’neer Koen Claerhout ging aan de slag bij Engi Talents in 2012. Ondertussen 7 jaar actief bij Solae in Ieper, waar hij evolueerde van tekenaar tot Senior Projectmanager en o.a. verantwoordelijk is voor de jaarlijkse shutdown.

Ervaring ten dienst van de klant

Hendrik Dejonghe werkt reeds 7 jaar bij Engi Talents, waar hij zijn ruime ervaring (voornamelijk in uitvoeren van projecten in de voedingssector) inzet bij verschillende opdrachten bij klanten. Sinds begin dit jaar is Hendrik als Projectmanager aan de slag bij FrieslandCampina in Aalter en werkt hij er aan een erg uitdagende opdracht.

Meewerken aan mooie projecten

Niels Lattré startte bij Engi Talents in 2010. Vijf jaar later, in 2015, koos ook Anthony Boone voor een carrière als ENGI’neer. Momenteel voeren ze beiden een project uit als technisch tekenaar bij Dewulf in Roeselare.

Plant Layout, de basis van elk project!

Hoe accuraat zijn de plannen van uw site? Zijn ze up-to-date of gedateerd? En vindt u er nog vlot uw weg in terug? Of kunt u hulp gebruiken om orde te scheppen in de chaos? Dan zal de Engi Talents plant layout service u zeker interesseren.

Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

Van Antwerpen en Rotterdam tot in Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied. PPS-Pipelines beheert een uitgestrekt netwerk van industriële pijpleidingen. Om beschadigingen door graaf- en andere omgevingswerken te vermijden, én de leidingen in goede staat te houden, wordt MIDES mee het veld in gestuurd.

+32 51 261 881