Ga naar hoofdinhoud
Aan het werk bij Solae Dupont

— Project in de kijker

Aan het werk bij Solae Dupont

ENGI’neer Koen Claerhout ging aan de slag bij Engi Talents in 2012. Ondertussen 7 jaar actief bij Solae in Ieper, waar hij evolueerde van tekenaar tot Senior Projectmanager en o.a. verantwoordelijk is voor de jaarlijkse shutdown.

EEN NIEUWE UITDAGING

Na 5 jaar werken als projectleider in de bouwsector had Koen Claerhout nood aan iets anders. Hij ging op sollicitatiegesprek bij Koenraad Stockman, die toen net MIDES had overgenomen. Het klikte meteen en Koen werd M’gineer. Hij voerde eerst enkele kleine projecten uit tot hij in 2013 mocht starten bij Solae in Ieper voor een vervangingsopdracht.

Koen: “De eerste maanden volgde ik intensief mee met een MIDES collega. Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met verschillende afdelingen binnen een productieomgeving. Enorm leerrijk om te zien hoe je met zoveel partijen rekening moet houden. Vooral de strenge veiligheidsnormen waren voor mij een nieuw gegeven. Solae hecht hier, als Amerikaans bedrijf, enorm veel belang aan. Samen met de preventieadviseur worden voortdurend mogelijke risico’s ingeschat en aangepakt. Al snel kreeg ik de kans om zelf projecten uit te werken en op te volgen, met de focus op het bouwkundige aspect, zoals piping, de integratie van een nieuwe lijn, de bouw van een nieuw labo, enz. Vandaag begeleid ik als Senior Projectmanager alle contractors van infrastructuurwerken binnen het bedrijf en stuur ik de junior projectingenieurs aan. Van administratie tot de begeleiding op de werkvloer.”

JAARLIJKSE SHUTDOWN

Twee jaar geleden kreeg Koen er een belangrijke taak bij. Hij werd verantwoordelijk voor de coördinatie van de jaarlijkse shutdown. Eén keer per jaar wordt de fabriek gedurende maximum twee weken stilgelegd voor onderhoudswerken en om nieuwe engineeringprojecten te implementeren.

Koen: “Onze productie werkt in een volcontinu systeem. De shutdown is dus het enige moment waarop we grote onderhouds- en installatiewerken kunnen uitvoeren. In die beperkte tijd zijn er dan ook vaak 250 tot 300 contractors tegelijkertijd aan het werk op de site. Alle projectingenieurs, waaronder ook collega’s van Engi Talents, worden betrokken en ikzelf sta in voor de algemene coördinatie en planning. Elke avond is er overleg met alle partijen om te kijken of we op schema zitten, wat er die dag is uitgevoerd en wat er de volgende dag op de planning staat. Nadat alle werken zijn uitgevoerd, is er de overdracht naar de productie en worden alle lijnen opnieuw geactiveerd, zodat we opnieuw kunnen produceren. Een hele organisatie in combinatie met een enorme tijdsdruk. Ik voel me soms de kapitein van een schip. Alles moet vlot verlopen, want de fabriek start pas op als alle werken afgerond zijn.”

SAMEN GROEIEN

Solae Belgium, onderdeel van DuPont, produceert en extraheert soja-eiwitten als grondstof voor vleesvervangers, sojadranken, honden- en kattenvoer, enz. Het bedrijf telt zo’n 100 medewerkers en heeft een omzet van 100 miljoen euro per jaar. Filip Pauwels werkt al meer dan 22 jaar op de site, waarvan 2 jaar als Plant Manager.

Filip: “We werken al meer dan 20 jaar samen met Engi Talents voor ondersteuning bij tekenwerk en de implementatie van projecten. We streven ernaar om onze operatoren hier zoveel mogelijk bij te betrekken. Dankzij de ENGI’neers, die op de hoogte zijn van de laatste technologieën zoals bijvoorbeeld 3D-scanning, kunnen we onze projecten virtueel in beeld brengen en visueel uitleggen aan onze mensen. Dat werkt enorm goed.”

“We doen vaak een beroep op Engi Talents en zien de ENGI’neers steeds vaker evolueren van een puur uitvoerende functie naar een managementfunctie. En dat komt onze groei alleen maar ten goede. Koen startte bij ons als tekenaar. Hij evolueerde naar een meer leidinggevende functie en stuurt nu andere projectingenieurs aan als Senior Projectmanager. Het is fantastisch om de ENGI’neers telkens weer te zien groeien in hun job. Ze zijn altijd erg geëngageerd en bereid om zich aan te passen aan onze processen. Tegelijkertijd brengen ze heel wat kennis en expertise mee. Zo werken we aan de groei van de teams binnen ons bedrijf en creëren we stabiliteit. Koen Louagie, Senior Accountmanager bij Engi Talents is daar een belangrijk aanspreekpunt, met wie we nauw in contact staan.”

CONTACT MET COLLEGA’S

Momenteel zijn zo’n 10 ENGI’neers actief bij Solae: tekenaars, projectingenieurs, enz. Koen: “Ik ben alleen gestart en ben ondertussen het aanspreekpunt voor veel nieuwe ingenieurs die opstarten. Het contact tussen de collega’s is erg goed. Ook bij de verantwoordelijke en de collega’s van de back office van Engi Talents kan ik altijd terecht. Toen ik startte, was MIDES nog relatief klein, nu is het bedrijf enorm gegroeid. En toch zijn de communicatielijnen nog steeds erg kort.”

“Ik voel me goed als ENGI’neer. Het project bij Solae geeft me veel voldoening, ik werk er graag. En ik heb de zekerheid, mocht het project ten einde lopen, dat Engi Talents een nieuwe opdracht voor me zal vinden, die ongetwijfeld even afwisselend en uitdagend zal zijn.”

 


Griffith Foods Herentals investeert in nieuwe verpakkingslijn

Het Amerikaanse familiebedrijf Griffith Foods levert al meer dan 100 jaar coatings, kruidenmengelingen, sauzen, dressings en marinades aan toonaangevende voedingsbedrijven. De vestiging in Herentals is verantwoordelijk voor Noord- en Oost-Europa en beschikt over een innovatieve R&D-afdeling, een showkeuken en een unieke productiefaciliteit. Om te kunnen blijven beantwoorden aan de groeiende vraag en de steeds strenger wordende voedselnormen, alsook om een ergonomischere manier van werken te kunnen implementeren, investeerde Griffith Foods in een geavanceerde verpakkingslijn. ENGI’neer Jef Geudens werd door Lead Engineer Johan Van den Bosch bijgestaan om het volledige project in goede banen te leiden.

De R&D-afdeling bij Vasco krijgt versterking van jong talent

VASCO, toonaangevende HVAC-speler op het vlak van verwarming, ventilatie, warmtepompen en vloerverwarming en deel van de Zwitserse, beursgenoteerde Arbonia Group, zet de kwaliteit van hun unieke designradiatoren met stip op nummer één. Daarom heeft VASCO nood aan technisch geschoolde, dynamische, maar bovenal gemotiveerde mensen. Omdat er enkele nieuwe, belangrijke projecten het pad van VASCO kruisen, rekenen ze sinds begin 2022 op de ondersteuning van twee jonge ENGI’neers: Wouter Desmadryl en Glen Waelbers.

Silbloxx: Van start-up naar futureproof onderneming

De West-Vlaamse start-up Silbloxx is producent van pre-engineered standaard silo-onder-delen voor de opslag van bulkgoederen. Aangezien klanten hun silo’s eenvoudig kunnen laten samenstellen op maat van hun opslagnood, worden ze niet alleen erg snel geholpen, maar kunnen ze ook flink besparen. In het kader van de professionalisering van hun productieom-geving, schakelde Silbloxx Engi Talents in. ENGI’neers Jochen Lahousse en Tom Demuynck zetten er tijdelijk hun schouders onder de optimalisatie van de logistieke flow en de digitalise-ring van het productieproces.

AQUAFIN: Proper water tegen 2027

Aquafin staat al sinds jaar en dag garant voor de verzameling en zuivering van 83% van het Vlaamse rioolwater voordat het in een waterloop terechtkomt. Met bijna 2.000 pompstations, een 320-tal zuiveringsinstal¬laties en meer dan 6.800 kilometer leidin¬gen in het Vlaams Gewest, heeft Aquafin in sneltempo een zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen uitgebouwd.

DAF Trucks verlegt grenzen voor transporteurs

De nieuwe generatie XF, XG en XG+ van DAF Trucks is bekroond tot ‘International Truck of the Year 2022’. Met het hoofdkantoor in Eindhoven en de productiesite in Westerlo, bouwt DAF Trucks mee aan de toekomst van het wegtransport met aantrekkelijke, aerodynamische trucks die voldoen aan alle nieuwe Europese regelgevingen. De voorloper van die prestigieuze erkenning is de bouw van twee nieuwe, ultramoderne productiefaciliteiten in Westerlo. Eén ervan is de bodyshop, waar de truckcabines geassembleerd worden door meer dan 140 state-of-the-art robots. Project ENGI’neer Marc Willemans is met zijn ervaring in de auto-industrie een grote hulp bij de coördinatie van dit vooruitstrevende project.

Efficiënt projectwerk voor Vyncke

Het internationale familiebedrijf Vyncke uit Harelbeke ontwerpt en bouwt al 4 generaties lang energiecentrales die biomassa-afvalstromen omzetten in nuttige energie. Aangezien de onderne¬ming erg projectmatig werkt, zijn er af en toe enorme pieken in workload. De tijdelijke ENGI’neers van Engi Talents helpen Vyncke om die pieken op te vangen en zorgen er zo voor dat elke klant op een snelle en vlotte service mag blijven rekenen.

Werkhuizen Boonen, waar 1+1 gelijk is aan 3

Werkhuizen Boonen opgericht in 1952, is een rasecht familiebedrijf. Werkhuizen Boonen ontwerpt en ontwikkelt machines en wisselstukken voor de zwaardere industrie en staat in voor digitalisatie van tekeningen. Luc Asnong voert sinds 2017 als ENGI’neer bij Werkhuizen Boonen projecten uit en wordt daarin bijgestaan door collega ENGI’neer Saïd Zouzaf.

FrieslandCampina Bornem investeert in optimalisatie

Melk is goed voor elk, dat weten we allemaal. De productiesite van FrieslandCampina in Bornem staat in voor de bereiding, afvulling en verpakking van lekkere en verantwoorde zuivelproducten. Om die producten wereldwijd te exporteren is er nood aan een efficiënt verpakkingssysteem dat past binnen de productieomgeving. “Wij beschikken zelf niet over de nodige mankracht en expertise om een nieuwe verpakkingslijn in te passen in onze productieruimte”, vertelt Sam Piens, Technology Manager bij FrieslandCampina Bornem.

Internationale verankering van een bedrijf in volle ontwikkeling

Steve Pilet en Laurent Van Thournout zijn werkzaam op het hoofdkantoor van Daikin in Oostende en zijn duidelijk trots om voor een internationaal bedrijf aan de slag te zijn. Daikin is marktleider in HVAC en verdeelt toestellen op de Europese markt. Om aan de stijgende vraag te kunnen beantwoor den, ondersteunen ENGI’neers Jan Cloutte en Frederik Jonker Daikin bij de ontwikke ling van nieuwe warmtepomptoestellen

Neways vond technische knowhow bij Engi

Neways biedt maatwerk aan zijn klanten binnen de Electronic Manufacturing Services-markt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig. En net daar bleek 15 jaar terug een tekort aan in Zuid-Nederland. Die technische knowhow vond Neways wel bij Engi Talents.

Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

Onze collega ENGI'neer Ken Michiels is al geruime tijd werkzaam bij Griffith Foods. Ondanks een moeilijk coronajaar investeert Griffith Foods 3 miljoen euro in de verdere uitbreiding van de plant. Ken is betrokken bij de nieuwe ergonomische menafdeling ter verbetering van de werkomstandigheden. Hoe Griffith dit wilt realiseren lees je in onderstaand artikel.

Klanten blijven ontzorgen

Meditech uit Izegem groeit razendsnel en vond in Engi Talents een partner in haar moeilijke zoektocht naar de juiste medewerkers. ENGI’NEERS Miguel, Jeroen en Stefaan bouwen mee aan het unieke groeiverhaal van deze West-Vlaamse wereldspeler. Meditech uit Izegem is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van robotica voor apotheken. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat verpakkingen automatisch uitleest, waardoor de volledige productflow traceerbaar wordt, van opslag tot bestelling en levering.

Zot van machines

Jurgen Vanraes en Yves Clauw, allebei actief bij Ad Rem, onderdeel van de Valtech Group en actief in het ontwerp en de bouw van machines voor de recyclage-industrie. Beiden kozen ze bewust voor een carrière als ENGI’NEER.

Ervaring ten dienst van de klant

Hendrik Dejonghe werkt reeds 7 jaar bij Engi Talents, waar hij zijn ruime ervaring (voornamelijk in uitvoeren van projecten in de voedingssector) inzet bij verschillende opdrachten bij klanten. Sinds begin dit jaar is Hendrik als Projectmanager aan de slag bij FrieslandCampina in Aalter en werkt hij er aan een erg uitdagende opdracht.

Meewerken aan mooie projecten

Niels Lattré startte bij Engi Talents in 2010. Vijf jaar later, in 2015, koos ook Anthony Boone voor een carrière als ENGI’neer. Momenteel voeren ze beiden een project uit als technisch tekenaar bij Dewulf in Roeselare.

Plant Layout, de basis van elk project!

Hoe accuraat zijn de plannen van uw site? Zijn ze up-to-date of gedateerd? En vindt u er nog vlot uw weg in terug? Of kunt u hulp gebruiken om orde te scheppen in de chaos? Dan zal de Engi Talents plant layout service u zeker interesseren.

Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

Van Antwerpen en Rotterdam tot in Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied. PPS-Pipelines beheert een uitgestrekt netwerk van industriële pijpleidingen. Om beschadigingen door graaf- en andere omgevingswerken te vermijden, én de leidingen in goede staat te houden, wordt MIDES mee het veld in gestuurd.

+32 51 261 881