Ga naar hoofdinhoud
Aan het werk bij Solae Dupont

— Project in de kijker

Aan het werk bij Solae Dupont

ENGI’neer Koen Claerhout ging aan de slag bij Engi Talents in 2012. Ondertussen 7 jaar actief bij Solae in Ieper, waar hij evolueerde van tekenaar tot Senior Projectmanager en o.a. verantwoordelijk is voor de jaarlijkse shutdown.

EEN NIEUWE UITDAGING

Na 5 jaar werken als projectleider in de bouwsector had Koen Claerhout nood aan iets anders. Hij ging op sollicitatiegesprek bij Koenraad Stockman, die toen net MIDES had overgenomen. Het klikte meteen en Koen werd M’gineer. Hij voerde eerst enkele kleine projecten uit tot hij in 2013 mocht starten bij Solae in Ieper voor een vervangingsopdracht.

Koen: “De eerste maanden volgde ik intensief mee met een MIDES collega. Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met verschillende afdelingen binnen een productieomgeving. Enorm leerrijk om te zien hoe je met zoveel partijen rekening moet houden. Vooral de strenge veiligheidsnormen waren voor mij een nieuw gegeven. Solae hecht hier, als Amerikaans bedrijf, enorm veel belang aan. Samen met de preventieadviseur worden voortdurend mogelijke risico’s ingeschat en aangepakt. Al snel kreeg ik de kans om zelf projecten uit te werken en op te volgen, met de focus op het bouwkundige aspect, zoals piping, de integratie van een nieuwe lijn, de bouw van een nieuw labo, enz. Vandaag begeleid ik als Senior Projectmanager alle contractors van infrastructuurwerken binnen het bedrijf en stuur ik de junior projectingenieurs aan. Van administratie tot de begeleiding op de werkvloer.”

JAARLIJKSE SHUTDOWN

Twee jaar geleden kreeg Koen er een belangrijke taak bij. Hij werd verantwoordelijk voor de coördinatie van de jaarlijkse shutdown. Eén keer per jaar wordt de fabriek gedurende maximum twee weken stilgelegd voor onderhoudswerken en om nieuwe engineeringprojecten te implementeren.

Koen: “Onze productie werkt in een volcontinu systeem. De shutdown is dus het enige moment waarop we grote onderhouds- en installatiewerken kunnen uitvoeren. In die beperkte tijd zijn er dan ook vaak 250 tot 300 contractors tegelijkertijd aan het werk op de site. Alle projectingenieurs, waaronder ook collega’s van Engi Talents, worden betrokken en ikzelf sta in voor de algemene coördinatie en planning. Elke avond is er overleg met alle partijen om te kijken of we op schema zitten, wat er die dag is uitgevoerd en wat er de volgende dag op de planning staat. Nadat alle werken zijn uitgevoerd, is er de overdracht naar de productie en worden alle lijnen opnieuw geactiveerd, zodat we opnieuw kunnen produceren. Een hele organisatie in combinatie met een enorme tijdsdruk. Ik voel me soms de kapitein van een schip. Alles moet vlot verlopen, want de fabriek start pas op als alle werken afgerond zijn.”

SAMEN GROEIEN

Solae Belgium, onderdeel van DuPont, produceert en extraheert soja-eiwitten als grondstof voor vleesvervangers, sojadranken, honden- en kattenvoer, enz. Het bedrijf telt zo’n 100 medewerkers en heeft een omzet van 100 miljoen euro per jaar. Filip Pauwels werkt al meer dan 22 jaar op de site, waarvan 2 jaar als Plant Manager.

Filip: “We werken al meer dan 20 jaar samen met Engi Talents voor ondersteuning bij tekenwerk en de implementatie van projecten. We streven ernaar om onze operatoren hier zoveel mogelijk bij te betrekken. Dankzij de ENGI’neers, die op de hoogte zijn van de laatste technologieën zoals bijvoorbeeld 3D-scanning, kunnen we onze projecten virtueel in beeld brengen en visueel uitleggen aan onze mensen. Dat werkt enorm goed.”

“We doen vaak een beroep op Engi Talents en zien de ENGI’neers steeds vaker evolueren van een puur uitvoerende functie naar een managementfunctie. En dat komt onze groei alleen maar ten goede. Koen startte bij ons als tekenaar. Hij evolueerde naar een meer leidinggevende functie en stuurt nu andere projectingenieurs aan als Senior Projectmanager. Het is fantastisch om de ENGI’neers telkens weer te zien groeien in hun job. Ze zijn altijd erg geëngageerd en bereid om zich aan te passen aan onze processen. Tegelijkertijd brengen ze heel wat kennis en expertise mee. Zo werken we aan de groei van de teams binnen ons bedrijf en creëren we stabiliteit. Koen Louagie, Senior Accountmanager bij Engi Talents is daar een belangrijk aanspreekpunt, met wie we nauw in contact staan.”

CONTACT MET COLLEGA’S

Momenteel zijn zo’n 10 ENGI’neers actief bij Solae: tekenaars, projectingenieurs, enz. Koen: “Ik ben alleen gestart en ben ondertussen het aanspreekpunt voor veel nieuwe ingenieurs die opstarten. Het contact tussen de collega’s is erg goed. Ook bij de verantwoordelijke en de collega’s van de back office van Engi Talents kan ik altijd terecht. Toen ik startte, was MIDES nog relatief klein, nu is het bedrijf enorm gegroeid. En toch zijn de communicatielijnen nog steeds erg kort.”

“Ik voel me goed als ENGI’neer. Het project bij Solae geeft me veel voldoening, ik werk er graag. En ik heb de zekerheid, mocht het project ten einde lopen, dat Engi Talents een nieuwe opdracht voor me zal vinden, die ongetwijfeld even afwisselend en uitdagend zal zijn.”

 


Neways vond technische knowhow bij Engi

Neways biedt maatwerk aan zijn klanten binnen de Electronic Manufacturing Services-markt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig. En net daar bleek 15 jaar terug een tekort aan in Zuid-Nederland. Die technische knowhow vond Neways wel bij Engi Talents.

Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

Onze collega ENGI'neer Ken Michiels is al geruime tijd werkzaam bij Griffith Foods. Ondanks een moeilijk coronajaar investeert Griffith Foods 3 miljoen euro in de verdere uitbreiding van de plant. Ken is betrokken bij de nieuwe ergonomische menafdeling ter verbetering van de werkomstandigheden. Hoe Griffith dit wilt realiseren lees je in onderstaand artikel.

Klanten blijven ontzorgen

Meditech uit Izegem groeit razendsnel en vond in Engi Talents een partner in haar moeilijke zoektocht naar de juiste medewerkers. ENGI’NEERS Miguel, Jeroen en Stefaan bouwen mee aan het unieke groeiverhaal van deze West-Vlaamse wereldspeler. Meditech uit Izegem is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van robotica voor apotheken. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat verpakkingen automatisch uitleest, waardoor de volledige productflow traceerbaar wordt, van opslag tot bestelling en levering.

Zot van machines

Jurgen Vanraes en Yves Clauw, allebei actief bij Ad Rem, onderdeel van de Valtech Group en actief in het ontwerp en de bouw van machines voor de recyclage-industrie. Beiden kozen ze bewust voor een carrière als ENGI’NEER.

Ervaring ten dienst van de klant

Hendrik Dejonghe werkt reeds 7 jaar bij Engi Talents, waar hij zijn ruime ervaring (voornamelijk in uitvoeren van projecten in de voedingssector) inzet bij verschillende opdrachten bij klanten. Sinds begin dit jaar is Hendrik als Projectmanager aan de slag bij FrieslandCampina in Aalter en werkt hij er aan een erg uitdagende opdracht.

Meewerken aan mooie projecten

Niels Lattré startte bij Engi Talents in 2010. Vijf jaar later, in 2015, koos ook Anthony Boone voor een carrière als ENGI’neer. Momenteel voeren ze beiden een project uit als technisch tekenaar bij Dewulf in Roeselare.

Plant Layout, de basis van elk project!

Hoe accuraat zijn de plannen van uw site? Zijn ze up-to-date of gedateerd? En vindt u er nog vlot uw weg in terug? Of kunt u hulp gebruiken om orde te scheppen in de chaos? Dan zal de Engi Talents plant layout service u zeker interesseren.

Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

Van Antwerpen en Rotterdam tot in Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied. PPS-Pipelines beheert een uitgestrekt netwerk van industriële pijpleidingen. Om beschadigingen door graaf- en andere omgevingswerken te vermijden, én de leidingen in goede staat te houden, wordt MIDES mee het veld in gestuurd.

+32 51 261 881