AQUAFIN: Proper water tegen 2027
Aquafin staat al sinds jaar en dag garant voor de verzameling en zuivering van 83% van het Vlaamse rioolwater voordat het in een waterloop terechtkomt. Met bijna 2.000 pompstations, een 320-tal zuiveringsinstallaties en meer dan 6.800 kilometer leidingen in het Vlaams Gewest, heeft Aquafin in sneltempo een zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen uitgebouwd.
Water in harmonie met de leefomgeving
Sinds 1990 zorgt Aquafin voor proper water in Vlaanderen. “Aquafin zuivert huishoudelijk afvalwater en leidt het terug naar een beek of rivier zodra het proper genoeg is. Alle rioolwater wordt verzameld in collectoren: grote verzamelriolen die je kan vergelijken met snelwegen. Wij zorgen ervoor dat het water uit de gemeentelijke riolen via die collectoren en pompstations op de zuiveringsinstallaties terecht komt, waarna we het behandelen. De rest is in handen van steden en gemeenten”, vertelt Rik Dobbelaere, manager asset data installaties bij Aquafin.
Technische administratie
In de vestigingen in Oostende en Aartselaar zijn ENGI’neers Patrick Serroels en Jurgen Vaes actief om toe te zien op de naleving van de normen waaraan de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) moeten voldoen. ENGI’neer Patrick staat in voor de technische administratie van nieuwbouwprojecten en de renovatie van bestaande RWZI’s: “We vertrekken vanuit een dossier van de leverancier of constructeur van een RWZI, bestuderen de technische specificaties van de toestellen en importeren die in een databestand. Zo zijn alle data gekend en toegankelijk voor elke medewerker van Aquafin. Als er dan nieuwe toestellen nodig zijn, kunnen we terugvallen op de reeds geplaatste installaties”.
Elektrische en bouwkundige werfopvolging
ENGI’neer Jurgen gaat dagelijks aan de slag met de elektrische en bouwkundige aanpassingen op de werven. Hij past de elektrische componenten aan volgens de huidige Europese normen en kijkt na of de werf veilig is. Soms moet water via een pompstation een stuk verder of vanuit een lager gelegen gebied naar boven gepompt worden, wat soms een gevaarlijke operatie is. “Om alles veilig te stellen kijk ik of er overal geschikte beveiliging aanwezig is. Dat gaat over valbeveiliging, de plaatsing van valroosters en bijvoorbeeld haken om je aan vast te maken als je afdaalt”, vertelt ENGI’neer Jurgen.
Competenties waar we snel op kunnen rekenen
De werkwijze van de externen van Engi Talents kan Rik enorm bekoren: “De externe medewerkers van Engi Talents hebben bepaalde competenties. Als wij zelf een selectieproces starten, duurt het vaak lang vooraleer we een geschikte kandidaat kunnen aanwerven. Met hun hulp is het mogelijk om sneller iemand in te zetten. Ook voor korte, afgelijnde opdrachten kunnen we op hen rekenen.” Maar dat geldt ook omgekeerd. Sr Business Unit Manger Koen Louagie & Account Manager Evert Van Bogaert zijn alvast trots dat Engi Talents haar schouders onder de mooie opdrachten van Aquafin mag zetten. “De samenwerking verloopt zeer vlot. We hopen dat we Aquafin nog lang mogen ondersteunen bij het vervullen van hun mooie opdrachten”, klinkt het afsluitend.