Ga naar hoofdinhoud
Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

— Project in de kijker

Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

Van Antwerpen en Rotterdam tot in Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied. PPS-Pipelines beheert een uitgestrekt netwerk van industriële pijpleidingen. Om beschadigingen door graaf- en andere omgevingswerken te vermijden, én de leidingen in goede staat te houden, wordt MIDES mee het veld in gestuurd.

Support omgevingsbeheer

Petrochemical Pipeline Services BV, kortweg: PPS-Pipelines, werkt vanuit het Nederlandse Elsloo. “Onze klanten zijn industriële bedrijven die gassen en vloeistoffen via pijpleidingen vervoeren”, zegt Bas Chiaradia, coördinator Third Party Affairs. “Voor sommige verzorgen we het volledige beheer van hun leidingen, inclusief onderhoud en transport van de producten. Voor andere doen we uitsluitend het omgevingsbeheer. In dat geval kijken we erop toe dat de leidingen beschermd kunnen blijven liggen wanneer er werken in de omgeving worden uitgevoerd. Omdat onze beheerportefeuille de afgelopen jaren sterk is gegroeid, geeft MIDES ons daarin de nodige support.”

Laura Habets en Frans Maas zijn al een tijdje vertrouwd met de activiteiten van PPS-Pipelines en concentreren zich op langetermijnbedreigingen. “Ze worden ingezet in het voortraject, dus nog voor de aanvang van de grondwerken, en beheren de grote projecten die in de buurt van een tracé worden ontwikkeld. Dat gaat van infrastructuurwerken zoals het aanleggen van wegen of bruggen tot, letterlijk, diepgravende activiteiten op bedrijventerreinen of in havengebieden. Laura en Frans bekijken hoe deze projecten vlot kunnen gerealiseerd worden zonder dat de verschillende betrokken partijen hinder van elkaar ondervinden. Hoe vroeger ze iedereen rond de tafel krijgen, hoe meer er met elkaar rekening kan worden gehouden.”

Urban planning & werftoezicht

Terwijl Frans zich specifiek focust op civiele technieken zoals verbredingen van snelwegen, volgt Laura studiemeldingen op en legt ze de eerste contacten met de ontwikkelaar. “Noem hen urban planners. Ze analyseren de meldingen, bestuderen de plannen, overleggen met overheden en aannemers, geven toelichting en maken duidelijke afspraken zodat er bij de uitvoering van de werken niks aan de leidingen kan mislopen.”

Maar het zijn niet alleen de grote werken die de aandacht van PPS-Pipelines vragen. “Alle grondwerken in de buurt van pijpleidingen moeten voor de start verplicht worden gemeld bij het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP) of, in Nederland, het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC)”, zegt Bas. “Wij moeten al die activiteiten proactief beoordelen en, bij een mogelijke bedreiging, de aannemers contacteren. Wilbert Hendrikx van MIDES ondersteunt ons daarbij. Op het moment dat er een melding binnenkomt, benadert hij de graver, vraagt tekeningen op en spreekt af wat kan en niet kan. Hij gaat ook het terrein op en werkt constructief samen met de aannemers. En hij blijft toezicht houden zodat alles correct verloopt. Met zijn engineering achtergrond verwerkt hij bovendien alle meldingen in ons Geografisch Informatiesysteem (GIS) en houdt het zo up-to-date.”

Onderhoud leidingen

Sinds enkele maanden is er ook in het onderhoudsteam van PPS-Pipelines een M’GINEER aan de slag. “Frank Heyman assisteert onze werktuigbouwkundige ingenieurs en projectmanagers bij het onderhoud van de leidingen”, zegt Peter Beens, manager Integrity & Projects. “Hij kreeg daartoe eerst een opleiding om vertrouwd te raken met het metier van onze inspecties, de locaties en de verschillende betrokken partijen. Vandaag gaat hij al mee op pad om controles met o.a. meetsondes en andere onderhoudsactiviteiten te begeleiden. Hij moet dus niet alleen tekeningen kunnen analyseren, maar ook een groot inschattingsvermogen hebben, goed met iedereen kunnen samenwerken en de activiteiten op het terrein coördineren. Een veelzijdige opdracht waarvoor technisch inzicht en sterke communicatieve skills cruciaal zijn. En dat zit wel goed bij Frank”, weet Peter.

Met tal van projecten in de pijplijn zijn Frank en zijn MIDES-collega’s nog een tijdje bezig bij PPS-Pipelines. “Ze zijn een vaste waarde”, zegt Bas. “Met hun kennis en kunde dragen ze elke dag bij tot het kwaliteitswerk dat wij onze klanten beloven. Zo’n profielen vind je niet snel in onze sector. Die moet je koesteren.”

V.l.n.r.: Huub Grooten, Wilbert Hendrikx, Marc Schalkx (PPS), Laura Habets, Bas Chiaradia (PPS), Frans Maas

 


Neways vond technische knowhow bij Engi

Neways biedt maatwerk aan zijn klanten binnen de Electronic Manufacturing Services-markt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig. En net daar bleek 15 jaar terug een tekort aan in Zuid-Nederland. Die technische knowhow vond Neways wel bij Engi Talents.

Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

Onze collega ENGI'neer Ken Michiels is al geruime tijd werkzaam bij Griffith Foods. Ondanks een moeilijk coronajaar investeert Griffith Foods 3 miljoen euro in de verdere uitbreiding van de plant. Ken is betrokken bij de nieuwe ergonomische menafdeling ter verbetering van de werkomstandigheden. Hoe Griffith dit wilt realiseren lees je in onderstaand artikel.

Klanten blijven ontzorgen

Meditech uit Izegem groeit razendsnel en vond in Engi Talents een partner in haar moeilijke zoektocht naar de juiste medewerkers. ENGI’NEERS Miguel, Jeroen en Stefaan bouwen mee aan het unieke groeiverhaal van deze West-Vlaamse wereldspeler. Meditech uit Izegem is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van robotica voor apotheken. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat verpakkingen automatisch uitleest, waardoor de volledige productflow traceerbaar wordt, van opslag tot bestelling en levering.

Zot van machines

Jurgen Vanraes en Yves Clauw, allebei actief bij Ad Rem, onderdeel van de Valtech Group en actief in het ontwerp en de bouw van machines voor de recyclage-industrie. Beiden kozen ze bewust voor een carrière als ENGI’NEER.

Aan het werk bij Solae Dupont

ENGI’neer Koen Claerhout ging aan de slag bij Engi Talents in 2012. Ondertussen 7 jaar actief bij Solae in Ieper, waar hij evolueerde van tekenaar tot Senior Projectmanager en o.a. verantwoordelijk is voor de jaarlijkse shutdown.

Ervaring ten dienst van de klant

Hendrik Dejonghe werkt reeds 7 jaar bij Engi Talents, waar hij zijn ruime ervaring (voornamelijk in uitvoeren van projecten in de voedingssector) inzet bij verschillende opdrachten bij klanten. Sinds begin dit jaar is Hendrik als Projectmanager aan de slag bij FrieslandCampina in Aalter en werkt hij er aan een erg uitdagende opdracht.

Meewerken aan mooie projecten

Niels Lattré startte bij Engi Talents in 2010. Vijf jaar later, in 2015, koos ook Anthony Boone voor een carrière als ENGI’neer. Momenteel voeren ze beiden een project uit als technisch tekenaar bij Dewulf in Roeselare.

Plant Layout, de basis van elk project!

Hoe accuraat zijn de plannen van uw site? Zijn ze up-to-date of gedateerd? En vindt u er nog vlot uw weg in terug? Of kunt u hulp gebruiken om orde te scheppen in de chaos? Dan zal de Engi Talents plant layout service u zeker interesseren.

+32 51 261 881