Ga naar hoofdinhoud
Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

— Project in de kijker

Werk in de pijplijn bij PPS-Pipelines

Van Antwerpen en Rotterdam tot in Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied. PPS-Pipelines beheert een uitgestrekt netwerk van industriële pijpleidingen. Om beschadigingen door graaf- en andere omgevingswerken te vermijden, én de leidingen in goede staat te houden, wordt MIDES mee het veld in gestuurd.

Support omgevingsbeheer

Petrochemical Pipeline Services BV, kortweg: PPS-Pipelines, werkt vanuit het Nederlandse Elsloo. “Onze klanten zijn industriële bedrijven die gassen en vloeistoffen via pijpleidingen vervoeren”, zegt Bas Chiaradia, coördinator Third Party Affairs. “Voor sommige verzorgen we het volledige beheer van hun leidingen, inclusief onderhoud en transport van de producten. Voor andere doen we uitsluitend het omgevingsbeheer. In dat geval kijken we erop toe dat de leidingen beschermd kunnen blijven liggen wanneer er werken in de omgeving worden uitgevoerd. Omdat onze beheerportefeuille de afgelopen jaren sterk is gegroeid, geeft MIDES ons daarin de nodige support.”

Laura Habets en Frans Maas zijn al een tijdje vertrouwd met de activiteiten van PPS-Pipelines en concentreren zich op langetermijnbedreigingen. “Ze worden ingezet in het voortraject, dus nog voor de aanvang van de grondwerken, en beheren de grote projecten die in de buurt van een tracé worden ontwikkeld. Dat gaat van infrastructuurwerken zoals het aanleggen van wegen of bruggen tot, letterlijk, diepgravende activiteiten op bedrijventerreinen of in havengebieden. Laura en Frans bekijken hoe deze projecten vlot kunnen gerealiseerd worden zonder dat de verschillende betrokken partijen hinder van elkaar ondervinden. Hoe vroeger ze iedereen rond de tafel krijgen, hoe meer er met elkaar rekening kan worden gehouden.”

Urban planning & werftoezicht

Terwijl Frans zich specifiek focust op civiele technieken zoals verbredingen van snelwegen, volgt Laura studiemeldingen op en legt ze de eerste contacten met de ontwikkelaar. “Noem hen urban planners. Ze analyseren de meldingen, bestuderen de plannen, overleggen met overheden en aannemers, geven toelichting en maken duidelijke afspraken zodat er bij de uitvoering van de werken niks aan de leidingen kan mislopen.”

Maar het zijn niet alleen de grote werken die de aandacht van PPS-Pipelines vragen. “Alle grondwerken in de buurt van pijpleidingen moeten voor de start verplicht worden gemeld bij het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP) of, in Nederland, het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC)”, zegt Bas. “Wij moeten al die activiteiten proactief beoordelen en, bij een mogelijke bedreiging, de aannemers contacteren. Wilbert Hendrikx van MIDES ondersteunt ons daarbij. Op het moment dat er een melding binnenkomt, benadert hij de graver, vraagt tekeningen op en spreekt af wat kan en niet kan. Hij gaat ook het terrein op en werkt constructief samen met de aannemers. En hij blijft toezicht houden zodat alles correct verloopt. Met zijn engineering achtergrond verwerkt hij bovendien alle meldingen in ons Geografisch Informatiesysteem (GIS) en houdt het zo up-to-date.”

Onderhoud leidingen

Sinds enkele maanden is er ook in het onderhoudsteam van PPS-Pipelines een M’GINEER aan de slag. “Frank Heyman assisteert onze werktuigbouwkundige ingenieurs en projectmanagers bij het onderhoud van de leidingen”, zegt Peter Beens, manager Integrity & Projects. “Hij kreeg daartoe eerst een opleiding om vertrouwd te raken met het metier van onze inspecties, de locaties en de verschillende betrokken partijen. Vandaag gaat hij al mee op pad om controles met o.a. meetsondes en andere onderhoudsactiviteiten te begeleiden. Hij moet dus niet alleen tekeningen kunnen analyseren, maar ook een groot inschattingsvermogen hebben, goed met iedereen kunnen samenwerken en de activiteiten op het terrein coördineren. Een veelzijdige opdracht waarvoor technisch inzicht en sterke communicatieve skills cruciaal zijn. En dat zit wel goed bij Frank”, weet Peter.

Met tal van projecten in de pijplijn zijn Frank en zijn MIDES-collega’s nog een tijdje bezig bij PPS-Pipelines. “Ze zijn een vaste waarde”, zegt Bas. “Met hun kennis en kunde dragen ze elke dag bij tot het kwaliteitswerk dat wij onze klanten beloven. Zo’n profielen vind je niet snel in onze sector. Die moet je koesteren.”

V.l.n.r.: Huub Grooten, Wilbert Hendrikx, Marc Schalkx (PPS), Laura Habets, Bas Chiaradia (PPS), Frans Maas

 


Griffith Foods Herentals investeert in nieuwe verpakkingslijn

Het Amerikaanse familiebedrijf Griffith Foods levert al meer dan 100 jaar coatings, kruidenmengelingen, sauzen, dressings en marinades aan toonaangevende voedingsbedrijven. De vestiging in Herentals is verantwoordelijk voor Noord- en Oost-Europa en beschikt over een innovatieve R&D-afdeling, een showkeuken en een unieke productiefaciliteit. Om te kunnen blijven beantwoorden aan de groeiende vraag en de steeds strenger wordende voedselnormen, alsook om een ergonomischere manier van werken te kunnen implementeren, investeerde Griffith Foods in een geavanceerde verpakkingslijn. ENGI’neer Jef Geudens werd door Lead Engineer Johan Van den Bosch bijgestaan om het volledige project in goede banen te leiden.

De R&D-afdeling bij Vasco krijgt versterking van jong talent

VASCO, toonaangevende HVAC-speler op het vlak van verwarming, ventilatie, warmtepompen en vloerverwarming en deel van de Zwitserse, beursgenoteerde Arbonia Group, zet de kwaliteit van hun unieke designradiatoren met stip op nummer één. Daarom heeft VASCO nood aan technisch geschoolde, dynamische, maar bovenal gemotiveerde mensen. Omdat er enkele nieuwe, belangrijke projecten het pad van VASCO kruisen, rekenen ze sinds begin 2022 op de ondersteuning van twee jonge ENGI’neers: Wouter Desmadryl en Glen Waelbers.

Silbloxx: Van start-up naar futureproof onderneming

De West-Vlaamse start-up Silbloxx is producent van pre-engineered standaard silo-onder-delen voor de opslag van bulkgoederen. Aangezien klanten hun silo’s eenvoudig kunnen laten samenstellen op maat van hun opslagnood, worden ze niet alleen erg snel geholpen, maar kunnen ze ook flink besparen. In het kader van de professionalisering van hun productieom-geving, schakelde Silbloxx Engi Talents in. ENGI’neers Jochen Lahousse en Tom Demuynck zetten er tijdelijk hun schouders onder de optimalisatie van de logistieke flow en de digitalise-ring van het productieproces.

AQUAFIN: Proper water tegen 2027

Aquafin staat al sinds jaar en dag garant voor de verzameling en zuivering van 83% van het Vlaamse rioolwater voordat het in een waterloop terechtkomt. Met bijna 2.000 pompstations, een 320-tal zuiveringsinstal¬laties en meer dan 6.800 kilometer leidin¬gen in het Vlaams Gewest, heeft Aquafin in sneltempo een zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen uitgebouwd.

DAF Trucks verlegt grenzen voor transporteurs

De nieuwe generatie XF, XG en XG+ van DAF Trucks is bekroond tot ‘International Truck of the Year 2022’. Met het hoofdkantoor in Eindhoven en de productiesite in Westerlo, bouwt DAF Trucks mee aan de toekomst van het wegtransport met aantrekkelijke, aerodynamische trucks die voldoen aan alle nieuwe Europese regelgevingen. De voorloper van die prestigieuze erkenning is de bouw van twee nieuwe, ultramoderne productiefaciliteiten in Westerlo. Eén ervan is de bodyshop, waar de truckcabines geassembleerd worden door meer dan 140 state-of-the-art robots. Project ENGI’neer Marc Willemans is met zijn ervaring in de auto-industrie een grote hulp bij de coördinatie van dit vooruitstrevende project.

Efficiënt projectwerk voor Vyncke

Het internationale familiebedrijf Vyncke uit Harelbeke ontwerpt en bouwt al 4 generaties lang energiecentrales die biomassa-afvalstromen omzetten in nuttige energie. Aangezien de onderne¬ming erg projectmatig werkt, zijn er af en toe enorme pieken in workload. De tijdelijke ENGI’neers van Engi Talents helpen Vyncke om die pieken op te vangen en zorgen er zo voor dat elke klant op een snelle en vlotte service mag blijven rekenen.

Werkhuizen Boonen, waar 1+1 gelijk is aan 3

Werkhuizen Boonen opgericht in 1952, is een rasecht familiebedrijf. Werkhuizen Boonen ontwerpt en ontwikkelt machines en wisselstukken voor de zwaardere industrie en staat in voor digitalisatie van tekeningen. Luc Asnong voert sinds 2017 als ENGI’neer bij Werkhuizen Boonen projecten uit en wordt daarin bijgestaan door collega ENGI’neer Saïd Zouzaf.

FrieslandCampina Bornem investeert in optimalisatie

Melk is goed voor elk, dat weten we allemaal. De productiesite van FrieslandCampina in Bornem staat in voor de bereiding, afvulling en verpakking van lekkere en verantwoorde zuivelproducten. Om die producten wereldwijd te exporteren is er nood aan een efficiënt verpakkingssysteem dat past binnen de productieomgeving. “Wij beschikken zelf niet over de nodige mankracht en expertise om een nieuwe verpakkingslijn in te passen in onze productieruimte”, vertelt Sam Piens, Technology Manager bij FrieslandCampina Bornem.

Internationale verankering van een bedrijf in volle ontwikkeling

Steve Pilet en Laurent Van Thournout zijn werkzaam op het hoofdkantoor van Daikin in Oostende en zijn duidelijk trots om voor een internationaal bedrijf aan de slag te zijn. Daikin is marktleider in HVAC en verdeelt toestellen op de Europese markt. Om aan de stijgende vraag te kunnen beantwoor den, ondersteunen ENGI’neers Jan Cloutte en Frederik Jonker Daikin bij de ontwikke ling van nieuwe warmtepomptoestellen

Neways vond technische knowhow bij Engi

Neways biedt maatwerk aan zijn klanten binnen de Electronic Manufacturing Services-markt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig. En net daar bleek 15 jaar terug een tekort aan in Zuid-Nederland. Die technische knowhow vond Neways wel bij Engi Talents.

Griffith Foods investeert in betere werkomstandigheden

Onze collega ENGI'neer Ken Michiels is al geruime tijd werkzaam bij Griffith Foods. Ondanks een moeilijk coronajaar investeert Griffith Foods 3 miljoen euro in de verdere uitbreiding van de plant. Ken is betrokken bij de nieuwe ergonomische menafdeling ter verbetering van de werkomstandigheden. Hoe Griffith dit wilt realiseren lees je in onderstaand artikel.

Klanten blijven ontzorgen

Meditech uit Izegem groeit razendsnel en vond in Engi Talents een partner in haar moeilijke zoektocht naar de juiste medewerkers. ENGI’NEERS Miguel, Jeroen en Stefaan bouwen mee aan het unieke groeiverhaal van deze West-Vlaamse wereldspeler. Meditech uit Izegem is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van robotica voor apotheken. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat verpakkingen automatisch uitleest, waardoor de volledige productflow traceerbaar wordt, van opslag tot bestelling en levering.

Zot van machines

Jurgen Vanraes en Yves Clauw, allebei actief bij Ad Rem, onderdeel van de Valtech Group en actief in het ontwerp en de bouw van machines voor de recyclage-industrie. Beiden kozen ze bewust voor een carrière als ENGI’NEER.

Aan het werk bij Solae Dupont

ENGI’neer Koen Claerhout ging aan de slag bij Engi Talents in 2012. Ondertussen 7 jaar actief bij Solae in Ieper, waar hij evolueerde van tekenaar tot Senior Projectmanager en o.a. verantwoordelijk is voor de jaarlijkse shutdown.

Ervaring ten dienst van de klant

Hendrik Dejonghe werkt reeds 7 jaar bij Engi Talents, waar hij zijn ruime ervaring (voornamelijk in uitvoeren van projecten in de voedingssector) inzet bij verschillende opdrachten bij klanten. Sinds begin dit jaar is Hendrik als Projectmanager aan de slag bij FrieslandCampina in Aalter en werkt hij er aan een erg uitdagende opdracht.

Meewerken aan mooie projecten

Niels Lattré startte bij Engi Talents in 2010. Vijf jaar later, in 2015, koos ook Anthony Boone voor een carrière als ENGI’neer. Momenteel voeren ze beiden een project uit als technisch tekenaar bij Dewulf in Roeselare.

Plant Layout, de basis van elk project!

Hoe accuraat zijn de plannen van uw site? Zijn ze up-to-date of gedateerd? En vindt u er nog vlot uw weg in terug? Of kunt u hulp gebruiken om orde te scheppen in de chaos? Dan zal de Engi Talents plant layout service u zeker interesseren.

+32 51 261 881