Ga naar hoofdinhoud
"In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD"

— A moment of Science please

"In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD"

Pieter behaalde een Masterdiploma in Farmaceutische Wetenschappen en ging aan de slag als apotheker terwijl hij studeerde om zijn tweede Masterdiploma in Bedrijfseconomie te behalen. Hij startte zijn carrière bij Science Talents als Clinical Trial Assistant en groeide door naar zijn nieuwe rol als Clinical Research Associate bij AbbVie. In het teken van Wereldkankerdag nam Pieter de tijd om een artikel te schrijven over zijn project als CRA.

Kanker is vandaag niet meer weg te denken. Tegenwoordig worden steeds meer patiënten gescreend en dat is maar goed ook. In 2019 werden in België alleen al 71.651 nieuwe diagnoses gesteld. Een one-size-fits-all aanpak bestaat niet en is onmogelijk gezien “kanker” een verzamelnaam is voor ziektes die zich uiten als een ongeremde celdeling.

Dit is waar de klinische studies erbij komen kijken. Een medicijn ontwikkelen duurt gemiddeld meer dan tien jaar en vereist grote investeringen. In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD. Klinische studies zijn opgebouwd in vier fases. 

Onze taak is controleren of de studies verlopen volgens protocol en op die manier de veiligheid te garanderen van de patienten.

In Fase I wordt de molecule gegeven aan gezonde vrijwilligers. Hier gaat men onderzoeken hoe veilig het geneesmiddel is.

In Fase II wordt de werking van het geneesmiddel geëvalueerd en bepaalt men de verschillende dosissen. In deze fase volgen artsen de patiënten in kwestie nauwgezet op en vindt alles in een enorm strikte omgeving plaats.

De volgende fase, fase III, zijn uitgebreide studies waarbij men kijkt of de molecule efficiënt is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn, vaak ten opzichte van een ander medicijn of placebo. Deze fase geeft de realiteit beter weer gezien dit in een niet-klinische omgeving plaatsvindt.

Fase IV wordt uitgevoerd nadat het medicijn op de markt is gebracht. Ze kijken hier naar de langetermijneffecten van het geneesmiddel, klinische studies laten dus zien welke geneesmiddelen werken, of ze veilig zijn etc.

Onderzoek blijft belangrijk, omdat zoals eerder gezegd er nog steeds heel veel mensen de diagnose krijgen. Het brengt daarom veel voldoening om te weten dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen.

Ik werk voornamelijk op Fase II en Fase III van de studies, maar het is ook mogelijk dat ik betrokken ben bij Fase I. Als CRA werk je voornamelijk samen met ziekenhuizen, maar ook met andere departementen binnen Abbvie zoals farmacovigilantie of medical. Onze taak is controleren of de studies verlopen volgens protocol en op die manier de veiligheid te garanderen van de patiënten. We staan de ziekenhuizen bij als ze vragen hebben. Dit kan gaan over praktische zaken, maar zeker ook over theoretische vraagstukken.

Erg veel mensen krijgen nog steeds de diagnose waardoor onderzoek enorm essentieel blijft. Het brengt daarom enorm veel voldoening wetende dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen. Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe technologiëen en inzichten dus ik koester nog steeds de hoop om er, stap voor stap, een einde aan maken.

Een job in science?

Wil jij net als Pieter je steentje bijdragen in de farmaceutische industrie? Laat van je horen en dan kijken we samen wat we met Science Talents voor jou kunnen betekenen. 

Contacteer ons


Science Talents, nu ook voor apothekers en apotheekassistenten

Nog nooit waren er zoveel vacatures voor apothekers en apotheekassistenten, want ketens en grote apothekerszaken werken steevast met verschillende apothekers en verschillende functies. Het screenen en uitkiezen van de meest geschikte kandidaat vraagt dan ook focus en expertise. Maar de meeste apothekers hebben niet de tijd voor een uitgebreide zoektocht en selectieprocedure, en laten deze graag over aan Science Talents. Maar ook voor jou, als toekomstige apotheker of apotheekassistent, brengt dit mooie kansen mee. Onze recruiters kennen de markt, en gidsen jou naar een job die perfect aansluit bij jouw wensen en persoonlijkheid. Een job in eigen regio? Een grote of kleinere apotheek? Met veel of weinig klantencontact? Alles is mogelijk.

The career partner for every science talent

Een vaste job of werken op projectbasis? De gepaste opdracht voor elk wetenschappelijk talent, ongeacht het contracttype. Daarvoor zetten de Career Managers van Science Talents zich elke dag in.

To Freelance Or Not To Freelance

Veel hoog opgeleide profielen uit de farmaceutische sector komen na een aantal jaar ervaring op een kantelpunt in hun carrière. Zijn er nog voldoende groeimogelijkheden? Gaan ze voor die nieuwe job? Of is dit het juiste moment om te starten als freelancer?

De voordelen van consultancy voor Laboranten

Consultancy voor laboranten, iets voor jou? Doe de test! Wat zouden bedrijven in de medische, farmaceutische, chemische en voedingssector zijn zonder laboranten? Het beroep van laborant is echter meer dan een traditionele laboratoriumjob. Als consultant een expert worden in jouw vak kan jouw horizon verruimen. Peggy Buys, Business Unit Manager bij Science Talents, legt uit hoe je als consultant jouw loopbaan een nieuwe boost geeft en welke voordelen je via Science Talents geniet.

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Michael, Recruitment Consultant en sportpsycholoog van opleiding vertelt meer over mentale gezondheid in teken van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Wat betekent het? Hoe kan je als werkgever het volle potentieel van je werknemers naar boven brengen? En welke tips heeft Michael mee om zelf je mentale en fysieke gezondheid te bewaken? Lees het hier.

10 tips om minder plastic te verbruiken

We hebben allemaal een plastic voetafdruk die meet hoeveel plastic we verbruiken. Plastic helemaal uit ons leven bannen is zo goed als onmogelijk, maar toch zijn er heel wat zaken waarmee we de hoeveelheid nutteloze plastic stevig kunnen beperken.

Waarom jij kiest voor een carrière bij Science Talents?

Aan de slag voor Science Talents? Dat is kiezen voor een afwisselende job als professional, proeven van verschillende werkgevers en functies, jezelf ontplooien en doorontwikkelen én deel uitmaken van een hecht team collega’s die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven. Klinkt als een fijn carrièrepad, toch?

Mei plastic vrij

Je job, je huishouden én je sociaal leven geregeld krijgen is al een hele opgave. Waarom dan nog een extra uitdaging aangaan? Wel, omdat we de wereld zo aangenaam mogelijk willen maken voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen … Bovendien doe je het niet alleen, maar samen met nog duizenden andere Vlamingen.

+32 16 309 509 Spontaan solliciteren