Ga naar hoofdinhoud
To Freelance Or Not To Freelance

— A moment of Science please

To Freelance Or Not To Freelance

Veel hoog opgeleide profielen uit de farmaceutische sector komen na een aantal jaar ervaring op een kantelpunt in hun carrière. Zijn er nog voldoende groeimogelijkheden? Gaan ze voor die nieuwe job? Of is dit het juiste moment om te starten als freelancer?

De vraag naar freelancers en projectgebonden expertise is de laatste jaren enorm gestegen. Wetenschappelijke profielen voor de hogere onderzoeks- of corporate functies zijn dan ook zeer gegeerd.

Vanaf een bepaalde verloning is een zelfstandig statuut sowieso fiscaal gezien interessanter. Maar niet iedereen wil zelf op zoek naar opdrachten. Deze profielen willen vooral inhoudelijk met hun vak bezig zijn. Voor hen zijn de Career Managers van Science Talents de ideale partner. Ze maken hen wegwijs in het freelance landschap, stellen interessante projecten voor, en faciliteren alles wat erbij komt. Zo garanderen zij hen een vlotte start en een succesvolle freelance carrière.

Partner van interessante bedrijven

Science Talents is vaak als eerste op de hoogte van nieuwe freelance opdrachten. Topbedrijven uit de farmaceutische industrie vertrouwen namelijk op hen voor het invullen van hun vacatures en projecten. Door hun ervaring en jarenlange relatie voelen de Career Managers de noden goed aan, en begrijpen ze snel welk profiel hun klant zoekt.

Daarnaast staan ze dagelijks in contact met een diverse groep freelancers. Ze kennen hun specialisatie en ervaring, en door eerdere samenwerkingen kunnen ze goed inschatten welke freelancer goed zal passen bij het project en het bedrijf. Zo brengen ze de juiste kandidaat bij het juiste bedrijf, een echte win-win.

Service en gemoedsrust

De complete dienstverlening van Science Talents draait erom ‘zijn freelancers’ te ontzorgen, om hen zekerheid en gemoedsrust te geven. Niet alleen bij de start, maar doorheen hun hele freelance carrière.

Onderhandelen met grote bedrijven is vaak een complex en intensief gebeuren. Ook al heb je een goed uitgebouwd netwerk en een veelgevraagde expertise, dan nog sta je als individu tegenover een corporate organisatie met strikte regels en processen.

Science Talents is vaak als eerste op de hoogte van nieuwe freelance opdrachten

Vaak sluiten deze partijen ook geen contracten af met individuele freelancers, en vragen zij een tussenpartij die de contractuele modaliteiten regelt. Maar de Career Managers doen zoveel meer dan dat. Als een echte partner staan zij naast de freelancer. Zij onderhandelen mee het contract, zodat de freelancer aan de juiste voorwaarden aan de slag kan. Ze kennen de markt en weten wat hij of zij voor het bedrijf kan betekenen.

Science Talents garandeert ook een snelle en stipte betaling, vaak lang voor de bedrijven hun factuur hebben betaald. Heel wat grote bedrijven hanteren namelijk zeer  lange betalingstermijnen, en soms is dat een struikelblok.

De drijfveren van de freelancer

Willen ze hun inhoudelijke kennis diversifiëren? Of net heel diep gaan in één specialisatie? Willen ze groeien in wetenschappelijk onderzoek? Of eerder in corporate functies? Of zoeken ze net die extra flexibiliteit die eigen is aan het zelfstandig bestaan?

Er zijn heel wat redenen om als freelancer aan de slag te gaan. De Career Managers willen dan ook de motivatie van elke freelancer kennen. Dit geeft richting aan hun zoektocht naar de gepaste opdracht.

Sommigen willen vanaf een bepaald moment een beter evenwicht tussen werk en privé. Dankzij het freelance statuut kunnen zij hun agenda heel flexibel inplannen, en bijvoorbeeld wekelijks een aantal vrije momenten inbouwen.

Andere freelancers combineren dan weer meerdere deeltijdse projecten en zijn dus tegelijkertijd bij verschillende bedrijven aan de slag. Ze appreciëren de variatie, bouwen heel snel een breed netwerk op en verdiepen dagelijks hun kennis.

Sommige experten combineren dan weer wetenschappelijk onderzoek met een meer adviserende functie. Dankzij de ene opdracht blijven ze goed ingebed in de dagelijkse realiteit van de onderzoekswereld, en dat geeft hen een grotere autoriteit voor de opdracht op beleidsniveau. Een combinatie dus, waarbij de beide opdrachten elkaar versterken.

‘Thuiskomen bij gelijkgezinden’

Tijdens hun freelance traject is de Career Manager een belangrijke gesprekspartner. Ze hebben regelmatig persoonlijk contact over de status van het project, of over de toekomstige ambities. En nog lang voor het aflopen van het project bespreken ze wat de volgende stappen zijn.

Science Talents organiseert ook regelmatig bijeenkomsten, zoals trainingen, meetings of feestjes. Tijdens deze evenementen leren ze elkaar kennen, delen ze kennis en opportuniteiten, en inspireren ze elkaar. Een community van gelijkgezinden met eenzelfde passie voor wetenschap.

De complete dienstverlening van Science Talents draait erom ‘zijn freelancers’ te ontzorgen, om hen zekerheid en gemoedsrust te geven. Niet alleen bij de start, maar doorheen hun hele freelance carrière.

Deze freelancers werken dagelijks op het scherp van de snee, in baanbrekend onderzoek en in functies met hoge verwachtingen en verantwoordelijkheden. Science Talents is voor hen een klankbord. Een partner die met hen meedenkt, en die de praktische zaken voor hen behartigt. Zo houden deze hoogopgeleide freelancers de ruimte om voluit voor hun opdrachten en expertise te gaan.

Aan de slag bij Science Talents?

Zie jij een job als freelancer bij Science Talents wel zitten? Aarzel niet om ons te contacteren! 

Contacteer ons


The career partner for every science talent

Een vaste job of werken op projectbasis? De gepaste opdracht voor elk wetenschappelijk talent, ongeacht het contracttype. Daarvoor zetten de Career Managers van Science Talents zich elke dag in.

De voordelen van consultancy voor Laboranten

Consultancy voor laboranten, iets voor jou? Doe de test! Wat zouden bedrijven in de medische, farmaceutische, chemische en voedingssector zijn zonder laboranten? Het beroep van laborant is echter meer dan een traditionele laboratoriumjob. Als consultant een expert worden in jouw vak kan jouw horizon verruimen. Peggy Buys, Business Unit Manager bij Science Talents, legt uit hoe je als consultant jouw loopbaan een nieuwe boost geeft en welke voordelen je via Science Talents geniet.

"In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD"

Pieter behaalde een Masterdiploma in Farmaceutische Wetenschappen en ging aan de slag als apotheker terwijl hij studeerde om zijn tweede Masterdiploma in Bedrijfseconomie te behalen. Hij startte zijn carrière bij Science Talents als Clinical Trial Assistant en groeide door naar zijn nieuwe rol als Clinical Research Associate bij AbbVie. In het teken van Wereldkankerdag nam Pieter de tijd om een artikel te schrijven over zijn project als CRA.

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Michael, Recruitment Consultant en sportpsycholoog van opleiding vertelt meer over mentale gezondheid in teken van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Wat betekent het? Hoe kan je als werkgever het volle potentieel van je werknemers naar boven brengen? En welke tips heeft Michael mee om zelf je mentale en fysieke gezondheid te bewaken? Lees het hier.

De toekomst van Science Talents? Zoals ons logo, rooskleurig!

Binnen Science Talents ben ik Business Development Manager. Dat houdt in dat ik de verbinding maak tussen onze klanten enerzijds en onze Recruiters anderzijds. In mijn geval ligt de focus voornamelijk op nieuwe business.

10 tips om minder plastic te verbruiken

We hebben allemaal een plastic voetafdruk die meet hoeveel plastic we verbruiken. Plastic helemaal uit ons leven bannen is zo goed als onmogelijk, maar toch zijn er heel wat zaken waarmee we de hoeveelheid nutteloze plastic stevig kunnen beperken.

Waarom jij kiest voor een carrière bij Science Talents?

Aan de slag voor Science Talents? Dat is kiezen voor een afwisselende job als professional, proeven van verschillende werkgevers en functies, jezelf ontplooien en doorontwikkelen én deel uitmaken van een hecht team collega’s die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven. Klinkt als een fijn carrièrepad, toch?

Mei plastic vrij

Je job, je huishouden én je sociaal leven geregeld krijgen is al een hele opgave. Waarom dan nog een extra uitdaging aangaan? Wel, omdat we de wereld zo aangenaam mogelijk willen maken voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen … Bovendien doe je het niet alleen, maar samen met nog duizenden andere Vlamingen.

De pharmaceutische industrie staat nooit stil

2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de wereld gegijzeld werd door COVID-19. Het coronavirus haalde ons leven compleet overhoop met een duizelingwekkende vaart. Van de ene op de andere dag werd ons heel wat ontnomen. Iedereen kent helaas wel iemand die aan deze onzichtbare vijand ten prooi viel. Door ernstig ziek te worden, of - nog erger - het leven te laten.

+32 16 309 509