Ga naar hoofdinhoud
10 tips om minder plastic te verbruiken

— A moment of Science please

10 tips om minder plastic te verbruiken

We hebben allemaal een plastic voetafdruk die meet hoeveel plastic we verbruiken. Plastic helemaal uit ons leven bannen is zo goed als onmogelijk, maar toch zijn er heel wat zaken waarmee we de hoeveelheid nutteloze plastic stevig kunnen beperken.

1. Kraantjeswater

Drink veel water, dat is goed voor de gezondheid, maar water in een fles is niet goed voor het milieu. Om één plastic fles te maken, hebben we drie liter water nodig om ze te maken en reist ze vaak kilometers ver vooraleer wij ervan drinken. Een goedkope oplossing? Kraantjeswater!

2. Koop bewust

Heel veel voedsel in de supermarkt wordt verpakt. Om zoveel mogelijk onverpakt voedsel te kopen, kunnen we naar de markt gaan of naar verpakkingsvrije winkels, maar daar bestaan er niet vrij veel van. Toch kunnen we in de supermarkt, als we goed opletten, hetzelfde gerecht klaarmaken met heel wat minder impact op het milieu. Door bijvoorbeeld grote hoeveelheden te kopen, vermijden we veel verpakking en het is bovendien goedkoper!

3. Kook met seizoensgroenten

We hebben ze allemaal al gezien, de komkommers in de supermarkt in een jasje van plastic. Dit jasje zorgt ervoor dat de houdbaarheid met tien dagen verlengd wordt. Deze komkommers komen van ver terwijl we tijdens het seizoen overal niet-verpakte komkommers vinden. Koken met seizoensgroenten zorgt ervoor dat we verpakkingen vermijden, daarnaast is het niet alleen goedkoper maar zijn ze ook veel voller van smaak!

4. Geen plastic zakjes voor groenten en fruit

Dunne plastic zakjes aan de kassa zijn ondertussen overal verboden, maar dit verbod geldt niet voor de dunne zakjes zoals die van groenten en fruit. Hiervoor kunnen we ook herbruikbare zakjes gebruiken, net zoals we herbruikbare boodschappentassen gebruiken.

5. Hergebruik zoveel mogelijk

Om zoveel mogelijk plastic te mijden zijn er een aantal zaken die we kunnen hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een koekjesdoos en vermijd zo voorverpakte individuele koekjes. Daarnaast kunnen we voor eten en restjes herbruikbare bakjes gebruiken in plaats van plastic zakjes. Idealiter zijn ze van glas met een goed sluitsysteem, die kunnen zelfs van de oven naar de koelkast of naar de diepvries, bovendien bewaren ze langer. Ook de thermos wordt weer hip, een herbruikbare beker voor onze warme drankjes onderweg.

6. Cosmetica

Let op de ingrediënten in cosmetica. Ook al houden we soms van een goed scrubje om ons gezicht te verzorgen, vermijd er met plastic scrubbolletjes. Ook producten met de ingrediënten polypropyleen, polyethyleen, polyethyleentereftalaat of polymethylmethacrylaat vermijden we beter. De app "Beat the Microbead" kan ons vertellen of het product plastic bevat of niet.

7. Plastic in kledij vermijden

Ook onze kledij kan veel plastic bevatten: polyester, acryl, lycra, nylon, spandex, fleece … We kiezen beter voor kledij met natuurlijke materialen, want via de wasmachine stroomt het plastic uit onze kledij ook naar de zee.

8. Kies een alternatief

Past de verpakking niet in de blauwe zak? Zoek dan een alternatief. Wasmiddel kunnen we kopen in karton, een aansteker kunnen we vervangen door lucifers, azijn en natriumcarbonaat zijn natuurlijke wondermiddelen bij een lenteschoonmaak, plastic haar- en tandenborstels kunnen we vervangen door een bamboe alternatief.

9. Tweedehands

Ga voor tweedehands, koop en verkoop tweedehandsartikelen. Het is goedkoper en vaak even goed. Zo verminderen we de hoeveelheid plastic die in de afvalstroom terechtkomt. Iets weggooien? Misschien kunnen we er iets leuks van maken?

10. Recycleer

En het spreekt voor zich dat we zo goed mogelijk moeten sorteren. Bepaalde plastics moeten apart verzameld worden in het containerpark en mogen niet in onze PMD-zak. Even goed opletten bij dat volgende bezoek aan het containerpark!

 

Bron: enecocleanbeachcup.be


Science Talents, nu ook voor apothekers en apotheekassistenten

Nog nooit waren er zoveel vacatures voor apothekers en apotheekassistenten, want ketens en grote apothekerszaken werken steevast met verschillende apothekers en verschillende functies. Het screenen en uitkiezen van de meest geschikte kandidaat vraagt dan ook focus en expertise. Maar de meeste apothekers hebben niet de tijd voor een uitgebreide zoektocht en selectieprocedure, en laten deze graag over aan Science Talents. Maar ook voor jou, als toekomstige apotheker of apotheekassistent, brengt dit mooie kansen mee. Onze recruiters kennen de markt, en gidsen jou naar een job die perfect aansluit bij jouw wensen en persoonlijkheid. Een job in eigen regio? Een grote of kleinere apotheek? Met veel of weinig klantencontact? Alles is mogelijk.

The career partner for every science talent

Een vaste job of werken op projectbasis? De gepaste opdracht voor elk wetenschappelijk talent, ongeacht het contracttype. Daarvoor zetten de Career Managers van Science Talents zich elke dag in.

To Freelance Or Not To Freelance

Veel hoog opgeleide profielen uit de farmaceutische sector komen na een aantal jaar ervaring op een kantelpunt in hun carrière. Zijn er nog voldoende groeimogelijkheden? Gaan ze voor die nieuwe job? Of is dit het juiste moment om te starten als freelancer?

De voordelen van consultancy voor Laboranten

Consultancy voor laboranten, iets voor jou? Doe de test! Wat zouden bedrijven in de medische, farmaceutische, chemische en voedingssector zijn zonder laboranten? Het beroep van laborant is echter meer dan een traditionele laboratoriumjob. Als consultant een expert worden in jouw vak kan jouw horizon verruimen. Peggy Buys, Business Unit Manager bij Science Talents, legt uit hoe je als consultant jouw loopbaan een nieuwe boost geeft en welke voordelen je via Science Talents geniet.

"In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD"

Pieter behaalde een Masterdiploma in Farmaceutische Wetenschappen en ging aan de slag als apotheker terwijl hij studeerde om zijn tweede Masterdiploma in Bedrijfseconomie te behalen. Hij startte zijn carrière bij Science Talents als Clinical Trial Assistant en groeide door naar zijn nieuwe rol als Clinical Research Associate bij AbbVie. In het teken van Wereldkankerdag nam Pieter de tijd om een artikel te schrijven over zijn project als CRA.

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Michael, Recruitment Consultant en sportpsycholoog van opleiding vertelt meer over mentale gezondheid in teken van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Wat betekent het? Hoe kan je als werkgever het volle potentieel van je werknemers naar boven brengen? En welke tips heeft Michael mee om zelf je mentale en fysieke gezondheid te bewaken? Lees het hier.

Waarom jij kiest voor een carrière bij Science Talents?

Aan de slag voor Science Talents? Dat is kiezen voor een afwisselende job als professional, proeven van verschillende werkgevers en functies, jezelf ontplooien en doorontwikkelen én deel uitmaken van een hecht team collega’s die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven. Klinkt als een fijn carrièrepad, toch?

Mei plastic vrij

Je job, je huishouden én je sociaal leven geregeld krijgen is al een hele opgave. Waarom dan nog een extra uitdaging aangaan? Wel, omdat we de wereld zo aangenaam mogelijk willen maken voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen … Bovendien doe je het niet alleen, maar samen met nog duizenden andere Vlamingen.

+32 16 309 509 Spontaan solliciteren