Ga naar hoofdinhoud
Mei plastic vrij

— A moment of Science please

Mei plastic vrij

Je job, je huishouden én je sociaal leven geregeld krijgen is al een hele opgave. Waarom dan nog een extra uitdaging aangaan? Wel, omdat we de wereld zo aangenaam mogelijk willen maken voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen … Bovendien doe je het niet alleen, maar samen met nog duizenden andere Vlamingen.

Lees hier 10 redenen waarom je zou meedoen met Mei Plastic Vrij.

1. Minder wegwerpplastic in de wereld

Plastic belandt vaak op het stort. Zelfs wanneer het gerecycleerd is, belandt het ooit op een stort of in een verbrandingsoven. Het komt via zwerfvuil in de natuur en waterwegen terecht, en zo ook in de zee. 8 miljoen ton plastic voegen we jaarlijks toe aan de oceaan. De plastic afvalberg neemt alleen maar toe… Bovendien breekt plastic nooit af, het is gemaakt om eeuwig mee te gaan en valt alleen uiteen in microplastics die in de lucht, grond en in ons water belanden. De "weg" in wegwerp bestaat dus niet …

2. Bijdragen aan een betere wereld

Door minder plastic te gebruiken, helpen we mee aan het probleem. We kijken niet machteloos toe maar starten een ontdekkingstocht waarbij we zelf ook elke dag bijleren. De verantwoordelijkheid over ons eigen leven, en dat van anderen, in handen nemen voelt goed aan. Ghandi zei ooit: "Geluk is wanneer wat je denkt, zegt en doet in harmonie zijn." En dat gebeurt er dus wanneer ook wij meehelpen aan een betere wereld voor iedereen.

Een plastic yoghurtpotje zal langer bestaan dan je klein- en achterkleinkinderen.

3. Voor je (toekomstige) kinderen & kleinkinderen

Een plastic yoghurtpotje zal langer bestaan dan je klein- en achterkleinkinderen. Amerikaanse studies tonen aan dat elke baby via de navelstreng meer dan 200 chemicaliën binnenkrijgt. Meer dan 150 van deze chemicaliën zijn kankerverwekkend. In een Brits onderzoek vonden ze bij 80% van de tieners de chemische stof Bisfenol A. Veel van deze chemische stoffen zijn te vinden in plastic.

4. Verbeteren van de gezondheid

Plastic is ook toxisch wanneer we het gebruiken, en dus niet alleen wanneer het geproduceerd wordt. Het lekt in onze voeding en in het water. Wanneer we dus plastic verpakkingen kopen, brengen we toxische stoffen binnen in ons leven dat ons lichaam belasten en onze hormonen verstoren. De lucht, ons drinkwater en ons lichaam gezond houden, doen we dus door plastic zoveel mogelijk te mijden.

5. Dieren geen schade toebrengen

Plastic tasjes en zeevoeding, vissen en andere dieren zien er geen onderscheid in. Ze happen de plastics gewoon op (als ze al niet stikken of verwikkeld raken in grotere stukken plastic). We hebben al genoeg pijnlijke filmpjes zien verschijnen waar we liever van wegkijken, maar ze zijn wel realiteit. Maar wat we niet zien, is mogelijk nog erger. Microplastics zitten tot in de zeebodem, in de vissen, schelp- en schaaldieren en uiteindelijk dus ook in het eten op ons bord.

6. Een planeet die niet meer afziet

De realiteit: we zijn er met zijn allen een zootje van aan het maken. We waaien allemaal graag eens uit aan zee of doen een lange wandeling door het bos. Onze planeet heeft zoveel moois te bieden. Een beetje zorg dragen ervoor is het minste wat we kunnen doen?

7. Wat jij koopt, heeft effect

Het is een reëel iets, de macht van de consument. Biologisch, vegetarisch of vergeten groenten in de supermarkt waren 10 jaar geleden nauwelijks te vinden. Maar kijk nu. Als we allemaal één plastic item opgeven, bijvoorbeeld waterflessen of voorverpakte groenten, dan heeft dat een rimpeleffect. Ons koopgedrag maakt wel degelijk een verschil.

Maar wat we niet zien, is mogelijk nog erger. Microplastics zitten tot in de zeebodem, in de vissen, schelp- en schaaldieren en uiteindelijk dus ook in het eten op ons bord.

8. Spaar je centen

We moeten inderdaad investeren in herbruikbare producten, maar dat heb je snel terug verdiend. Bovendien betalen we belastingen voor afvalverwerking, we hebben er dus allemaal baat bij als er minder afval is.

9. Win tijd

Voor alles hebben we ander product nodig, dat laten we ons wijsmaken. Een crème voor 's morgens en eentje voor 's avonds, een crème voor de ogen, voor ouder dan 45, een product voor de ramen, de vloeren, de zetels, voor bonte was, witte was, wolwas ... Vaak kunnen we met een paar basisproducten even ver komen. Meestal zitten al deze producten verpakt in plastic of bevatten ze plastic. Je moet ze allemaal aankopen, meenemen naar huis, een plaats geven en sorteren of weggooien na gebruik. Zonde van je tijd én je geld.

10. Het is een kleine moeite

We kunnen altijd iets doen. Denk maar aan altijd een boodschappentas voorzien, overstappen op een drinkfles en kraantjeswater, je kleren meer luchten en minder vaak wassen … Start vandaag en dan maken we samen het verschil!

 

Bron: info.meiplasticvrij.be/10redenen


The career partner for every science talent

Een vaste job of werken op projectbasis? De gepaste opdracht voor elk wetenschappelijk talent, ongeacht het contracttype. Daarvoor zetten de Career Managers van Science Talents zich elke dag in.

To Freelance Or Not To Freelance

Veel hoog opgeleide profielen uit de farmaceutische sector komen na een aantal jaar ervaring op een kantelpunt in hun carrière. Zijn er nog voldoende groeimogelijkheden? Gaan ze voor die nieuwe job? Of is dit het juiste moment om te starten als freelancer?

De voordelen van consultancy voor Laboranten

Consultancy voor laboranten, iets voor jou? Doe de test! Wat zouden bedrijven in de medische, farmaceutische, chemische en voedingssector zijn zonder laboranten? Het beroep van laborant is echter meer dan een traditionele laboratoriumjob. Als consultant een expert worden in jouw vak kan jouw horizon verruimen. Peggy Buys, Business Unit Manager bij Science Talents, legt uit hoe je als consultant jouw loopbaan een nieuwe boost geeft en welke voordelen je via Science Talents geniet.

"In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD"

Pieter behaalde een Masterdiploma in Farmaceutische Wetenschappen en ging aan de slag als apotheker terwijl hij studeerde om zijn tweede Masterdiploma in Bedrijfseconomie te behalen. Hij startte zijn carrière bij Science Talents als Clinical Trial Assistant en groeide door naar zijn nieuwe rol als Clinical Research Associate bij AbbVie. In het teken van Wereldkankerdag nam Pieter de tijd om een artikel te schrijven over zijn project als CRA.

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Michael, Recruitment Consultant en sportpsycholoog van opleiding vertelt meer over mentale gezondheid in teken van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Wat betekent het? Hoe kan je als werkgever het volle potentieel van je werknemers naar boven brengen? En welke tips heeft Michael mee om zelf je mentale en fysieke gezondheid te bewaken? Lees het hier.

De toekomst van Science Talents? Zoals ons logo, rooskleurig!

Binnen Science Talents ben ik Business Development Manager. Dat houdt in dat ik de verbinding maak tussen onze klanten enerzijds en onze Recruiters anderzijds. In mijn geval ligt de focus voornamelijk op nieuwe business.

10 tips om minder plastic te verbruiken

We hebben allemaal een plastic voetafdruk die meet hoeveel plastic we verbruiken. Plastic helemaal uit ons leven bannen is zo goed als onmogelijk, maar toch zijn er heel wat zaken waarmee we de hoeveelheid nutteloze plastic stevig kunnen beperken.

Waarom jij kiest voor een carrière bij Science Talents?

Aan de slag voor Science Talents? Dat is kiezen voor een afwisselende job als professional, proeven van verschillende werkgevers en functies, jezelf ontplooien en doorontwikkelen én deel uitmaken van een hecht team collega’s die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven. Klinkt als een fijn carrièrepad, toch?

De pharmaceutische industrie staat nooit stil

2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de wereld gegijzeld werd door COVID-19. Het coronavirus haalde ons leven compleet overhoop met een duizelingwekkende vaart. Van de ene op de andere dag werd ons heel wat ontnomen. Iedereen kent helaas wel iemand die aan deze onzichtbare vijand ten prooi viel. Door ernstig ziek te worden, of - nog erger - het leven te laten.

+32 16 309 509