Ga naar hoofdinhoud
Elektrische bedrijfswagens worden vanaf 2026 fiscaal aftrekbaar

— Let's talk Finance!

Elektrische bedrijfswagens worden vanaf 2026 fiscaal aftrekbaar

Het kernkabinet heeft op 18 mei 2021 een akkoord bereikt over de vergroening van het bedrijfswagenpark. Nieuwe bedrijfswagens zullen vanaf 2026 enkel nog aftrekbaar zijn als ze emissievrij zijn. Die aftrekbaarheid wordt geleidelijk verminderd vanaf 2026.

De fiscale aftrek voor bedrijfswagens op fossiele brandstof daalt vanaf 2023 om in 2028 op nul te eindigen. Elektrische bedrijfswagens zullen in 2026 voor 100% aftrekbaar zijn. En tegen 2031 wordt die aftrekbaarheid geleidelijk verminderd naar 67,5%.

Er is ook beslist om de CO2-bijdrage op te trekken. Dat is een sociale bijdrage die de werkgever betaalt op de salariswagen. Er wordt niets gewijzigd aan de berekening van het voordeel alle aard bij de werknemer.

Daarnaast nam de regering ook een beslissing over de fiscale stimulans om laadpalen te plaatsen. Voor bedrijven is er beslist dat ze de investering voor meer dan 100% van de kostprijs mogen fiscaal aftrekken en versneld afschrijven. Ook particulieren zullen kunnen genieten van een belastingvermindering die hoog is (45%) om nadien te dalen naar 15%.

 

 

Bron: Vanschoubroek, C. (2021, mei 18). Vanaf 2026 enkel elektrische bedrijfswagens fiscaal aftrekbaar (maar voordeel zakt geleidelijk). De Standaard.


Wat betekent tijdelijke werkloosheid voor uw belastingen?

Door de coronacrisis zijn er heel wat mensen die een werkloosheidsuitkering hebben gekregen. Voor wie de werkloosheidsuitkering kort heeft geduurd, zullen er extra belastingen moeten betaald worden op de ontvangen werkloosheidsuitkering.

De Vlaamse belastingaangifte krijgt 18 codes er bij

De Vlaamse belastingaangifte wordt opnieuw wat complexer. Er komen maar liefst 18 codes extra op uw aangifte. Dit komt door de invoering van de federale en gewestelijke coronamaatregelen. Ook de Brusselse en Waalse aangiftes tellen elk 30 codes extra. Dat maakt het totaal van onze belastingaangifte op 829 codes.

+32 56 239 533