Ga naar hoofdinhoud
Van vlees en bloed: slager als knelpuntberoep

— Food Talents

Van vlees en bloed: slager als knelpuntberoep

 

Grote vraag naar vakmensen
Food Talents heeft meer dan 20 jaar ervaring in het plaatsen van gediplomeerde slagers, verkooppersoneel en productiemedewerkers in de voeding. “Onze klanten zijn voornamelijk supermarkten (60 procent), privéslagerijen (20 procent) en industriële bedrijven (20 procent), zoals vleesversnijderijen en producenten van charcuterie” bevestigt Roland De Laet. “Bij al deze werkgevers is de vraag naar vakkundig geschoolde slagers enorm. Zowel in Vlaanderen als Wallonië is de vraag naar nieuw talent groter dan het aanbod. We moeten dus alles uit de kast halen om vacatures snel in te vullen.”


Gebrek aan afstuderende slagers

De job van beenhouwer is al vele jaren een knelpuntberoep. Roland licht toe: “Historisch is er in ons land altijd al een schaarste aan vakkundig geschoolde slagers geweest. Een van de redenen is het gebrek aan afgestudeerde beenhouwers. Vandaag zijn er nog amper tien beenhouwerijscholen in België. Een opleiding tot beenhouwer duurt drie jaar, eventueel aangevuld met een vierde specialisatiejaar. Als je weet dat er jaarlijks amper 200 leerlingen afstuderen – waarvan bijna de helft ‘en cours de route’ een carrièreswitch maakt –, dan zorgt dit voor een te magere instroom van nieuwe beenhouwers. En door de toenemende vraag bij onder meer grote supermarkten komt de invulling van jobs nog meer onder druk te staan…”

> Een job als slager? Check hier onze vacatures!

 

Passie en vakmanschap. Dat zijn kernwoorden om de job van slager te omschrijven.

Roland de Laet

 

Oefening baart kunst
Roland ziet nog enkele obstakels bij het vinden van nieuw slagerstalent. “Bij Food Talents merken we dat klanten – van privéslagers tot industriële vleesversnijderijen – vaak medewerkers zoeken met voldoende expertise en skills om tekorten door ziekte, ongeval of vakantieperiodes op te vangen. Jong afgestudeerden zijn echter niet altijd in staat om snel en autonoom aan de slag te gaan. Oefening baart kunst, en dat geldt zeker in het slagersvak.”

Daarnaast spelen ook veranderende voedingtrends en een op te krikken imago van het slagersvak een rol. “De voorbije jaren zien we de vleesconsumptie in ons land dalen. Als jongere wil je echter een job waar toekomst in zit, en die mee evolueert met de tijd. Ik ben ervan overtuigd dat dit zo is, en met Food Talents schakelen we een versnelling hoger om kandidaten te informeren over de opkomst van nieuwe technologieën in beenhouwerij of de focus op creatieve bereide gerechten om de dalende vleesconsumptie te counteren.”


Liefde voor het vak
Passie en vakmanschap. Dat zijn voor Roland kernwoorden om de job van slager te omschrijven. “Veel mensen associëren het beroep van slager met moeilijke werkomstandigheden, vroeg opstaan en werken tijdens weekends en op feestdagen. Ik beklemtoon echter graag de keerzijde van de medaille. Denk aan de stoere beenhouwer met slagersmes die de handen uit de mouwen steekt om klanten lekkere en heerlijke vleesgerechten te kunnen aanbieden. Mee een bijdrage leveren aan mooie gezins- of vriendenmomenten aan tafel schenkt veel voldoening. Slagers zijn fier op hun stiel, en stralen dit ook uit naar de buitenwereld. En de job blijft aantrekkelijk dankzij de variatie op het terrein. Chef, atelierhulp, traiteur of verkoper aan de toonbank: alles is mogelijk. Vanuit Food Talents willen we jongeren alleszins warm maken voor dit mooie vak.”

Ook werken voor Food Talents?

Bekijk hier onze openstaande vacatures


+32 3 211 09 03 Spontaan solliciteren