Ga naar hoofdinhoud
De pharmaceutische industrie staat nooit stil

— A moment of Science please

De pharmaceutische industrie staat nooit stil

2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de wereld gegijzeld werd door COVID-19. Het coronavirus haalde ons leven compleet overhoop met een duizelingwekkende vaart. Van de ene op de andere dag werd ons heel wat ontnomen. Iedereen kent helaas wel iemand die aan deze onzichtbare vijand ten prooi viel. Door ernstig ziek te worden, of - nog erger - het leven te laten.

Ons leven werd plotseling gestuurd door een mathematische curve – en vooral door de vraag hoe we die zo snel mogelijk in een dalende lijn kunnen brengen. Daarvoor gaven we noodgedwongen veel op. Onze vrienden en familie werden herleid tot pratende hoofden (met veel te lange haren) op de vele tools die de digitale wereld ons aanreikt – wat een geluk dat deze technologie bestaat. Een handdruk en een knuffel werden een afstandelijke elleboog – if at all.  Restaurants en cafés moesten onverbiddelijk de deuren sluiten. Winkeliers en handelaars zagen hun levenswerk plots ernstig bedreigd en op het absolute dieptepunt werden ook bedrijven die de veiligheidsregels niet in acht konden nemen voor enige tijd hermetisch afgesloten.  En de mensen in de zorg wrongen zich in onmogelijke bochten om het hoofd boven water te houden – van de patiënten, van zichzelf ook.

Naast de fysieke en mentale ravage die de Corona-wervelwind aanrichtte, is er uiteraard ook een economische impact die zonder meer de zwaarste is sinds WW2. Onze Belgische economie kromp volgens recente berichtgeving met maar liefst 6,2% in 2020, ruim 3 keer forser dan de vorige (financiële crisis) in 2009. Op het absolute dieptepunt waren er bijna 1,3 miljoen mensen in tijdelijke werkloosheid… duizelingwekkende cijfers, die de arbeidsmarkt grondig door elkaar hebben geschud. In Vlaanderen is er een stijging genoteerd in de werkloosheid van 6,5% in december 2020 tegenover het jaar ervoor, en dit vooral in de zwaarst getroffen sectoren. De vooruitzichten zijn weliswaar beter: de meeste macro-economen voorspellen een vrij forse heropleving van onze economie in de tweede helft van dit jaar. Het zal evenwel een tijdje duren alvorens we terug op het niveau van voor de coronacrisis komen.

De farmaceutische sector levert al jaren een sterke bijdrage aan ons BBP, maar is bovendien één van onze paradepaardjes die wereldwijde faam geniet, dankzij onze sterk ontwikkelde kenniseconomie.

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. Niet alleen is de curve sinds december in België stabiel, hoewel op een hoog plateau. Bovendien zijn er de farmaceutische bedrijven die – ondanks alle kritiek vanuit verschillende hoeken -  in een ongeziene vaart hoogstaande vaccins hebben ontwikkeld. Dit is zonder enige zin voor overdrijving een historische verwezenlijking. En ons land speelt daarin een cruciale rol. De farmaceutische sector levert al jaren een sterke bijdrage aan ons BBP, maar is bovendien één van onze paradepaardjes die wereldwijde faam geniet, dankzij onze sterk ontwikkelde kenniseconomie. En dat is nu niet anders. Ondanks de corona-crisis en de hierboven beschreven impact ervan op de arbeidsmarkt, mochten we afgelopen jaar vaststellen dat de farmaceutische bedrijven in ons land zijn blijven investeren én blijven aanwerven. Uit een studie van Essenscia in oktober 2020 blijkt dat er tot dan ruim 3.200 aanwervingen plaatsvonden, en dat er nog steeds 1.000 vacatures open stonden (waarvan 1 op 3 zelfs geen ervaring vereiste!). Hoewel er erg veel schommelingen zijn van bedrijf tot bedrijf, is dat een zeer bemoedigend signaal, ook voor schoolverlaters met een sterke wetenschappelijke achtergrond.

Bij Science Talents hebben we in 2020 dan ook een uitstekend jaar neergezet, en we verwachten die trend zelfs versneld verder te zetten in 2021. We hebben een zeer sterke groei doorgemaakt in de farmaceutische industrie door hen te blijven ondersteunen in het realiseren van hun projecten in hun cruciale departementen. We zijn hen dankbaar en trots dat we een “trusted partner” zijn voor hen, en bovenal trots op onze consultants die dankzij hun expertise deel zijn van de oplossing voor deze mondiale crisis. Dag in, dag uit. Want laat ons wel wezen: het zal dankzij hen zijn dat wij straks terug onbezorgd een hapje kunnen gaan eten of een glas gaan drinken op een terras. Het zal dankzij hen zijn dat festivals en grote evenementen met duizenden mensen opnieuw kunnen plaatsvinden. En het zal dankzij hen zijn dat onze vrienden en familie terug van vlees en bloed zijn in plaats van een digitaal gezicht. Zelfs mét een verzorgd kapsel J. Kortom: het zijn precies deze mensen die ons allemaal terug zullen meenemen naar hoe het vroeger was.

Bij Science Talents hebben we in 2020 dan ook een uitstekend jaar neergezet, en we verwachten die trend zelfs versneld verder te zetten in 2021.

The future is bright. Volhouden is de boodschap. En solliciteren bij ons natuurlijk ook!

Keep going!


The career partner for every science talent

Een vaste job of werken op projectbasis? De gepaste opdracht voor elk wetenschappelijk talent, ongeacht het contracttype. Daarvoor zetten de Career Managers van Science Talents zich elke dag in.

To Freelance Or Not To Freelance

Veel hoog opgeleide profielen uit de farmaceutische sector komen na een aantal jaar ervaring op een kantelpunt in hun carrière. Zijn er nog voldoende groeimogelijkheden? Gaan ze voor die nieuwe job? Of is dit het juiste moment om te starten als freelancer?

De voordelen van consultancy voor Laboranten

Consultancy voor laboranten, iets voor jou? Doe de test! Wat zouden bedrijven in de medische, farmaceutische, chemische en voedingssector zijn zonder laboranten? Het beroep van laborant is echter meer dan een traditionele laboratoriumjob. Als consultant een expert worden in jouw vak kan jouw horizon verruimen. Peggy Buys, Business Unit Manager bij Science Talents, legt uit hoe je als consultant jouw loopbaan een nieuwe boost geeft en welke voordelen je via Science Talents geniet.

"In 2021 worden de totale globale uitgaven aan kankeronderzoek geschat op 187 miljard USD"

Pieter behaalde een Masterdiploma in Farmaceutische Wetenschappen en ging aan de slag als apotheker terwijl hij studeerde om zijn tweede Masterdiploma in Bedrijfseconomie te behalen. Hij startte zijn carrière bij Science Talents als Clinical Trial Assistant en groeide door naar zijn nieuwe rol als Clinical Research Associate bij AbbVie. In het teken van Wereldkankerdag nam Pieter de tijd om een artikel te schrijven over zijn project als CRA.

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Michael, Recruitment Consultant en sportpsycholoog van opleiding vertelt meer over mentale gezondheid in teken van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Wat betekent het? Hoe kan je als werkgever het volle potentieel van je werknemers naar boven brengen? En welke tips heeft Michael mee om zelf je mentale en fysieke gezondheid te bewaken? Lees het hier.

De toekomst van Science Talents? Zoals ons logo, rooskleurig!

Binnen Science Talents ben ik Business Development Manager. Dat houdt in dat ik de verbinding maak tussen onze klanten enerzijds en onze Recruiters anderzijds. In mijn geval ligt de focus voornamelijk op nieuwe business.

10 tips om minder plastic te verbruiken

We hebben allemaal een plastic voetafdruk die meet hoeveel plastic we verbruiken. Plastic helemaal uit ons leven bannen is zo goed als onmogelijk, maar toch zijn er heel wat zaken waarmee we de hoeveelheid nutteloze plastic stevig kunnen beperken.

Waarom jij kiest voor een carrière bij Science Talents?

Aan de slag voor Science Talents? Dat is kiezen voor een afwisselende job als professional, proeven van verschillende werkgevers en functies, jezelf ontplooien en doorontwikkelen én deel uitmaken van een hecht team collega’s die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven. Klinkt als een fijn carrièrepad, toch?

Mei plastic vrij

Je job, je huishouden én je sociaal leven geregeld krijgen is al een hele opgave. Waarom dan nog een extra uitdaging aangaan? Wel, omdat we de wereld zo aangenaam mogelijk willen maken voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen … Bovendien doe je het niet alleen, maar samen met nog duizenden andere Vlamingen.

+32 16 309 509