Ga naar hoofdinhoud

Out of Office met Steve Rousseau

Tijdens de zomerweken lanceert 'Made in West-Vlaanderen' een nieuwe en tijdelijke rubriek: Out of Office. Ondernemers of beleidsmakers geven antwoorden op een reeks ‘andere’ vragen, nu ze out of office ofte met vakantie zijn. Want afstand nemen van de werkplek, schept nieuw inzicht en scherpt de geest, toch? In dit interview: Steve Rousseau, de sterke man achter de Kortrijkse HR-dienstengroep House of Talents, dat knelpuntberoepen probeert in te vullen.

 

Hoe zag uw vakantie er dit jaar uit?

Iedereen heeft (helaas) in de pers kunnen volgen dat ik deze zomer in het huwelijksbootje gestapt ben in Zuid-Frankrijk. Drie dagen omringd met een 60-tal vrienden en familie die allen een belangrijke rol in ons leven gespeeld hebben. Volledig volgens de daar geldende covidregels, in onze eigen bubbel en alles in open lucht. We hadden trouwens ook oog voor onze lokale economie. Zo waren alle leveranciers plaatselijke spelers uit Vlaanderen die we hebben laten overkomen en die we zo een hart onder de riem gestoken hebben in deze heftige periode.

Wat verwacht u van een ideale vakantiedag?

Niet dat ik plannen heb om ieder jaar opnieuw te huwen maar dit jaar kwam een ideale vakantiedag heel dichtbij. Een combinatie van familie en vrienden, sporten en wat rusten, eten en wat drinken (ik ben nogal een wijnfreak) maken het af.

Checkt u mails tijdens uw verlof?

Zoals mijn vrouw zegt is mijn I-phone vergroeid met mijn hand, maar ik merk dat ik tijdens de vakantie mijn gsm toch gemakkelijker opzij leg. Toch kan ik het niet laten om meermaals per dag naar nieuws te speuren. Anderzijds, alle bedrijven bij House of Talents hebben hun eigen general manager met de nodige mandaten en ruimte om te ondernemen en daarboven ook nog eens directiecomité. Dit zorgt ervoor dat mijn afwezigheid geen enkele operationele impact heeft en dat onze collega’s en bij uitbreiding de bedrijven ook tijdens de zomer op volle toeren blijven draaien.

Wat is uw absolute favoriete bestemming?

Ik hou enorm van de zee. Een cruise van enkele maanden met een ijsbreker naar de Zuidpool moet mega zijn. Weinig comfort, de natuur in om al haar facetten te kunnen beleven, dat lijkt me wel wat. Drie maanden weg van de wereld, geen wifi of 4G. Mega confronterend maar hier kom je mijn inziens herboren van terug.

Heb je favoriete plaatsen dicht bij huis?

Ik ben van ‘t zeetje en heb tot mijn 17de in Nieuwpoort gewoond. Elk vrij weekend trekken we naar de kust. Zodra het weer het toelaat ben ik op zee, gaan vissen, met vrienden natuurlijk. Mijn ideale recept om te relaxen en daarna natuurlijk de Bourgondiër in mij tevreden stellen in de vele leuke cafés en resto’s.

Wat is uw ultieme guilty pleasure?

Ik kan niet onmiddellijk iets bedenken. Als ik iets wil, ga ik er ook voor. Ook al is dat een stiekem bezoekje aan een frietkot tijdens één van mijn vele regimemomenten.

Welk boek trok deze zomer uw bijzondere aandacht?

Deze zomer heb ik niet echt de tijd gehad om boeken te lezen. De zomer staat voor mij synoniem met actie. Boeken lees ik meer de rest van het jaar, bij voorkeur aan de open haard met een lekker wijntje. Ik denk dat mijn laatste boek was: “De monnik die zijn Ferrari verkocht” van R.S. Sharma. Het doet je toch even stilstaan bij de wedloop van ons leven. Een aanrader.

Wie zou je wel eens toevallig willen ontmoeten tijdens het verlof?

Ik ben aan het twijfelen. Michael Jordan liefst. Recent heb ik de Netflix docu ‘Last dance’ bekeken en dat  doet me er opnieuw aan herinneren dat nummer 23 de NBA een nieuwe dimensie heeft gegeven. Hoe leuk zou het niet zijn om eerst met hem een potje te basketten en daarna samen een sigaar te roken? Of dan toch Sean Connery? Topacteur en absolute definitie van charisma.

Tot slot: heb je een goede raad voor de politiek?

Hervorm het volledige kiessysteem. Welk bedrijf zou overleven met een dergelijke overhead? Welk bedrijf zou overleven indien de verschillende afdelingen tegengestelde doelen hebben maar toch moeten samenwerken? Welk bedrijf overleeft bij gebrek aan leadership, daadkracht en lange termijn visie? We moeten niet flauw doen, de manier waarop corona werd aangepakt heeft alle pijnpunten van ons land nog eens extra blootgelegd. Beschamend. De regering wordt mathematisch samengesteld, principes en idealen shiften van links naar rechts en terug. Nu zal het (waarschijnlijk) nog nipt lukken, in 24 helemaal niet meer. We hebben nood aan een ‘democratisch dictatuur‘ waarbij enkele democratische partijen met gelijkaardige visie een meerderheid halen, neuzen in de zelfde richting en vooruit gaan. De economie boosten en ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt en een comfortabel leven kan uitbouwen. Hulpbehoevenden uit de miserie helpen en ondernemers stimuleren. Een transparant belastingsysteem  waar iedereen bijdraagt en waarvan niet om de haverklap de spelregels wijzigen. De problemen benoemen en aanpakken, ze niet voor vele jaren onder de mat vegen en laten rotten, tot het te laat is. Niemand kan kiezen waar zijn wiegje staat maar wij hebben de luxe om in een welvarend democratisch land te leven. Ik reken op die beleidsmensen dat onze kinderen en kleinkinderen dit ook zo zullen kunnen ervaren.

+32 56 239 530 Spontaan solliciteren