Ga naar hoofdinhoud
Solliciteren via video

— Everything under CTRL.

Solliciteren via video

In deze huidige periode verloopt alles wat anders dan normaal. ‘Face-to-face’ solliciteren is momenteel niet mogelijk, dus worden er maatregelen genomen: het digitale sollicitatiegesprek. Er zijn veel tools op de markt die dit initiatief ondersteunen, maar hoe begin je eraan? Enkele tips.

    1. Test je computer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooraleer je het gesprek aanvat, controleer je best of alle technische appartatuur naar behoren functioneert. Er bestaan veel tools op de markt om videogesprekken te houden, en iedereen heeft zo wel zijn favoriet. Test op voorhand de software uit om te zien of alles correct werkt. De beste manier om dit te doen is om een gesprek op te zetten met een vriend of familielid. Zo kan je meteen ook de camera en microfoon van je computer testen. Een internetverbinding die voortdurend uitvalt, is natuurlijk niet wenselijk. Kies daarom, indien mogelijk, voor een connectie via de kabel in plaats van wifi. Sluit daarnaast ook alle overbodige vensters op je computer en zorg dat alle updates zijn uitgevoerd.

    2. Verzamel informatie

Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren.

  • Check de bedrijfswebsite

  • Bekijk de sociale media pagina’s

  • Via je netwerk

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een correct beeld hebt van de job waarvoor je solliciteert. Lees daarom grondig de vacature na en noteer enkele vragen in het geval dat bepaalde zaken niet helemaal duidelijk zijn.

    3. Zorg voor een goede eerste indruk

Net zoals bij een ‘echte’ ontmoeting, zijn de eerste seconden cruciaal. Je wilt meteen een goede indruk maken. Zorg ervoor dat je de geschikte kleding draagt - dat alledaagse trainingspak is nu even niet aan de orde - en een neutrale achtergrond kiest. Ook de lichtinval speelt een rol via de camera. Kies daarom een plekje uit waar de zon niet in je camera schijnt.


    4. Kijk in de camera

Bij de meeste videosoftware zie je onderaan in de hoek een beeld van jezelf, waardoor je geneigd bent om ernaar te kijken. De persoon met wie je het gesprek voert, zie je de hele tijd naar de hoek van het scherm kijken, waardoor het kan lijken dat je onzelfzeker bent of geen interesse hebt. Let er dus op dat je steeds in de camera kijkt als je praat zodat er een soort van ‘oogcontact’ kan ontstaan.    
 

    5. Vergeet de opvolging niet

Je digitale sollicitatie is achter de rug. Opgelucht en vol goede moed wacht je het verdict af. Maar wie echt een goede indruk wil maken op een toekomstige werkgever, volgt het gesprek even op. Op die manier maak je duidelijk dat je gemotiveerd bent. Een opvolgingsmail of -telefoontje is dus zeker een goed idee.

Veel succes!


Hoe COVID-19 een invloed had op onze wereld.

Voor Jef en Tom is de impact van COVID-19 op de IT-wereld niet genoeg in de kijker gezet geweest. Lees hier de verhalen van Jef en Tom.