Ga naar hoofdinhoud
Solliciteren via video

— Everything under CTRL.

Solliciteren via video

In deze huidige periode verloopt alles wat anders dan normaal. ‘Face-to-face’ solliciteren is momenteel niet mogelijk, dus worden er maatregelen genomen: het digitale sollicitatiegesprek. Er zijn veel tools op de markt die dit initiatief ondersteunen, maar hoe begin je eraan? Enkele tips.

    1. Test je computer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooraleer je het gesprek aanvat, controleer je best of alle technische appartatuur naar behoren functioneert. Er bestaan veel tools op de markt om videogesprekken te houden, en iedereen heeft zo wel zijn favoriet. Test op voorhand de software uit om te zien of alles correct werkt. De beste manier om dit te doen is om een gesprek op te zetten met een vriend of familielid. Zo kan je meteen ook de camera en microfoon van je computer testen. Een internetverbinding die voortdurend uitvalt, is natuurlijk niet wenselijk. Kies daarom, indien mogelijk, voor een connectie via de kabel in plaats van wifi. Sluit daarnaast ook alle overbodige vensters op je computer en zorg dat alle updates zijn uitgevoerd.

    2. Verzamel informatie

Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren.

  • Check de bedrijfswebsite

  • Bekijk de sociale media pagina’s

  • Via je netwerk

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een correct beeld hebt van de job waarvoor je solliciteert. Lees daarom grondig de vacature na en noteer enkele vragen in het geval dat bepaalde zaken niet helemaal duidelijk zijn.

    3. Zorg voor een goede eerste indruk

Net zoals bij een ‘echte’ ontmoeting, zijn de eerste seconden cruciaal. Je wilt meteen een goede indruk maken. Zorg ervoor dat je de geschikte kleding draagt - dat alledaagse trainingspak is nu even niet aan de orde - en een neutrale achtergrond kiest. Ook de lichtinval speelt een rol via de camera. Kies daarom een plekje uit waar de zon niet in je camera schijnt.


    4. Kijk in de camera

Bij de meeste videosoftware zie je onderaan in de hoek een beeld van jezelf, waardoor je geneigd bent om ernaar te kijken. De persoon met wie je het gesprek voert, zie je de hele tijd naar de hoek van het scherm kijken, waardoor het kan lijken dat je onzelfzeker bent of geen interesse hebt. Let er dus op dat je steeds in de camera kijkt als je praat zodat er een soort van ‘oogcontact’ kan ontstaan.    
 

    5. Vergeet de opvolging niet

Je digitale sollicitatie is achter de rug. Opgelucht en vol goede moed wacht je het verdict af. Maar wie echt een goede indruk wil maken op een toekomstige werkgever, volgt het gesprek even op. Op die manier maak je duidelijk dat je gemotiveerd bent. Een opvolgingsmail of -telefoontje is dus zeker een goed idee.

Veel succes!


To Freelance or Not To Freelance

To freelance or not to freelance, dat is de vraag die veel ICT professionals zich stellen. De laatste jaren ziet ICT Talents een duidelijke stijging in het aantal freelancers. Niet alleen is de vraag bij de bedrijven gestegen, ook de ICT Talenten zelf hebben goede redenen om voor het freelance bestaan te kiezen.

Nieuwe talenten gezocht!

Wij zijn op zoek naar nieuwe talenten binnen ons team. Ken of ben jij zo iemand? Solliciteer nu!

Waarom jij kiest voor een carrière bij ICT Talents?

Aan de slag voor ICT Talents? Dat is kiezen voor een boeiende job in een warme, persoonlijke omgeving, zekerheid, proeven van verschillende werkomgevingen en functies als je wil en een ontwikkelingsplan op maat van je noden. Jij maakt deel uit van een hecht team, waarin eerlijkheid, openheid en wederzijds respect geen loze begrippen en ‘window dressing’ zijn, maar echt in de bloedbanen zitten. Ga jij mee met ICT Talents op (carrière)pad?

Getuigenis 1: werksituatie voor, tijdens & na corona

Ik schets even mijn huidige situatie. Ik startte 9 maanden geleden, midden in de coronacrisis, mijn nieuw project in een nieuwe wereld. Ondertussen heb ik mijn collega’s bij Nationale Nederlanden nog steeds niet in het echt gezien. Ook de sollicitatiegesprekken waren online zowel bij Nationale Nederlanden als bij ICT Talents. Joris en Marlies heb ik ondertussen al een keertje in het echt gezien. Toegegeven, met de mondmaskers toch niet hetzelfde maar het gaf me wel een zekerder gevoel. Zijn de Nationale Nederlanden en ICT Talents wel zeker over wie ze hebben aangenomen?

Getuigenis 2: werksituatie voor, tijdens & na corona

Bij Euroclear zijn alle medewerkers momenteel van thuis uit aan het werken, enkel het essentieel personeel is aanwezig op kantoor. Dat zijn ongeveer 50 medewerkers. Er is verder nog niets beslist over hoe of wanneer wij terug op kantoor zullen werken.

Getuigenis 3: werksituatie voor, tijdens & na corona

Momenteel werk ik afwisselend 1 week 3 dagen op kantoor, de andere week 2 dagen op kantoor en steeds met dezelfde collega. Voor corona was er een vrij strikt beleid wat betreft thuiswerk. Als je een half jaar in dienst bent, mag je 1 dag per maand thuiswerken. Maar er zijn nog geen vooruitzichten over de aanpak na corona.

Hoe COVID-19 een invloed had op onze wereld.

Voor Jef en Tom is de impact van COVID-19 op de IT-wereld niet genoeg in de kijker gezet geweest. Lees hier de verhalen van Jef en Tom.

+32 3 600 70 50