Ga naar hoofdinhoud
Gezocht en gevonden: een nieuwe payroll consultant voor ons project staffing team

— Payroll

Gezocht en gevonden: een nieuwe payroll consultant voor ons project staffing team

In januari 2021 was het zover: we verwelkomden niet alleen een nieuw jaar, maar ook een nieuwe collega. Annelies Gelaude versterkte ons payroll consultants team en zal, net als haar zeven collega-consultants, ingezet worden bij onze klanten. Als payroll en HR expert zal zij onze opdrachtgevers tijdelijk versterken door operationele HR taken uit te voeren. En na één maand in dienst te zijn, is het voor Annelies duidelijk: de beslissing om payroll consultant te zijn loont.

Hoe ben je op de vacature van HR Talents gekomen?

Toegegeven: dit is een specifiek verhaal. Twee jaar geleden heb ik mij bij HR Talents ingeschreven voor een nieuwe job en heb ik kort contact gehad met Klaarke en Céline die als recruitment consultants in Kortrijk werken. Helaas was er toen geen match met de vacature. In september 2020 belde Klaarke mij opnieuw voor een nieuwe vacature binnen een grote organisatie, maar heb ik besloten om niet op dit aanbod in te gaan. Opnieuw in een grote structuur werken zag ik niet zitten. Ik vertelde dat ik eerder in een kleiner bedrijf wou werken, waardoor Klaarke spontaan een ander voorstel deed: “Waarom kom je dan niet bij HR Talents werken? Als consultant? Zou dat niet iets voor jou zijn? We zoeken een payroll consultant voor de gezondheidszorg.” 

Waarom koos je voor HR Talents? 

Bij HR Talents verloopt alles zeer open en eerlijk: dat was direct duidelijk na mijn eerste gesprek met Klaarke en Charlotte, de coördinator van het payroll consultants team. Ik kon direct zeggen wat ik wel en niet wou doen in mijn nieuwe job. No-nonsense. Mijn vervolggesprek met Sofia, HR Talents’ general manager, bevestigde dit alleen maar. Ik kreeg het gevoel dat je altijd bij hen terecht kan als er een probleem bij de opdrachtgever zou zijn. Het gaf mij ook een goed gevoel dat Klaarke en Charlotte vroegen of ik voltijds of deeltijds wou werken omdat ik twee kleine kinderen heb. Het voelde goed dat de mogelijkheid er onmiddellijk was omdat veel bedrijven hun vacatures liever voltijds ingevuld zien. 

Met je ervaring had je natuurlijk ook voor een job als payroll officer intern in een bedrijf kunnen kiezen. Waarom wou je liever consultant worden? 

Voor mij persoonlijk is het grootste voordeel dat ik voor verschillende bedrijven mag werken, mijn kennis kan verbreden en zelf kan bijleren. Verschillende paritaire comités leren kennen vind ik bijvoorbeeld een grote troef. Ook persoonsgebonden zie ik voordelen: als consultant kan ik het menselijke makkelijker loslaten omdat ik geen vaste werknemer ben. ‘s Avonds stap ik in mijn auto en hoef ik mij interne strubbelingen tussen collega’s minder aan te trekken. Dit geeft mij rust. 

Wat was de inhoud van je eerste opdracht als payroll consultant bij onze klant?

Bij mijn vorige werkgever deed ik tien jaar HR van A tot Z. Nu ligt mijn focus puur op loonadministratie. Bij mijn opdrachtgever ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent lonen (lonen uitbetalen, voorschotten geven, flexitijd ingeven, eindejaarspremies, bestuurdersvergoedingen ...) en ook wagenparkbeheer. De personeelsleden en directieleden zien mij als een gewone werknemer. 

Hoe is de onboarding verlopen? Na tien jaar van werkgever veranderen is een grote verandering. 

Op maandag 4 januari werd ik bij House of Talents verwacht. De onboarding verliep vlot: in de voormiddag kreeg ik info over de bedrijven binnen HoT en bracht de fleetmanager mijn wagen. In de namiddag gaf Charlotte mij praktische info en vertelde ze mij wie mijn collega-consultants zijn en waar hun sterktes liggen. Als ik een vraag heb, weet ik nu bij wie ik terecht kan. Dinsdag 5 januari was mijn eerste werkdag bij de klant. Bij hen was er pas na enkele dagen tijd voor een onboarding omdat ik tijdens de eerste zes dagen de overdracht moest bespreken met de collega die het bedrijf ging verlaten. Kortom: pittig!

Even over de toekomst: welke projecten wil je graag als payroll consultant begeleiden? Wat wil je nog graag doen?

Veel! Ik denk dat er nog heel veel projecten in de toekomst mogelijk zijn. Het zou mij voldoening geven om een aanwezigheidsbeleid of retentiebeleid op te maken, maar ik vind het op zich al een grote meerwaarde dat je als consultant in uitdagende situaties terechtkomt. Bij mijn opdrachtgever waren er twee collega’s voor de payroll verantwoordelijk en toen een collega vertrok, was dit een moeilijke situatie. Als consultant geeft het mij voldoening dat ik de collega die achterblijft, kan ondersteunen. 

Heb je nog één advies voor payroll officers die de stap naar consulting willen zetten? 

Het is belangrijk om alles op een rijtje te zetten en je af te vragen: “Wat wil ik wel en wat wil ik niet?” Probeer goed na te denken of je voor een vast bedrijf wil werken of als je als consultant wil groeien. En weet ook dat er uitdagingen verbonden zijn aan consulting. In het begin vond ik het bijvoorbeeld moeilijk om mijn plaats bij mijn opdrachtgever te vinden. Je bent geen vaste collega en moet je collega’s duidelijk maken dat je er bent om hen te ondersteunen. Je moet hun vertrouwen winnen, maar eens je het hebt, komt alles goed.

Als je terugkijkt op je eerste maand als consultant, wat blijft je bij?

Waar begin ik? Ik heb het gevoel dat ik een meerwaarde ben net omdat er advies aan mij gevraagd wordt. Mijn huidige opdrachtgever is werkzaam in de gezondheidszorg, en door mijn 10 jaar ervaring in de gezondheidszorg, kan ik snel inspelen op de gevoeligheden. Ik ben zo blij dat ik op één maand tijd zoveel geleerd heb, want na 10 jaar in dezelfde omgeving heb je alles gezien en is er niet veel uitdaging meer. Na 10 jaar was alles hetzelfde en nu is elke dag anders. Ik heb nog geen spijt gehad.

En ook wij hebben nog geen spijt gehad, Annelies! Ook interesse om ons payroll consultants team te versterken? En bij onze klanten ingezet te worden? Bekijk hier onze vacature.


HR consultant beschikbaar: Charlotte Souvagie

Charlotte Souvagie, onze payroll consultant, is beschikbaar voor een nieuwe opdracht.

HR Consultant in de kijker: Valérie Hallemans

Valérie Hallemans, onze Payroll Specialist, is beschikbaar voor een nieuwe opdracht.

Sabine De Cnaep versterkt HR Talents' project staffing team

Net zoals haar collega's zal Sabine op projectbasis voor onze klanten werken wanneer ze tijdelijk nood hebben aan extra versterking binnen hun HR team.

Yana Verhoft versterkt HR Talents' payroll consulting team

Yana Verhoft versterkt HR Talents' payroll consulting team

+32 9 334 81 61