Ga naar hoofdinhoud
De ideale job bestaat niet. Die maak je zelf.

— HR Admin

De ideale job bestaat niet. Die maak je zelf.

“Waar zie jij jezelf binnen vijf jaar?” Werknemers krijgen standaard deze vraag tijdens sollicitatiegesprekken. Maar hebben leidinggevenden hier zelf wel een antwoord op? Waar zien zij hun werknemers binnen vijf jaar? 

Leidinggevende of werknemer?

Lesley Vanleke, oprichter van TalentLogiQs, adviseert leidinggevenden om stil te staan bij het loopbaansucces van hun werknemers. Ze adviseert leidinggevenden om werknemers te vragen wat loopbaansucces voor hén betekent, welk werk hen voldoening geeft en zin geeft om elke dag op te staan.

Het is belangrijk om in gesprek te gaan en werknemers te tonen hoe ze loopbaansucces kunnen boeken. Want weten wat je wil, levert nog geen garantie dat je ook zal krijgen wat je wil. Krijgen wat je wil, vraagt om de ontwikkeling van vier loopbaanvaardigheden:

  1. Doelgerichtheid: “Ik heb een duidelijke loopbaanvisie.” 
  2. Aanpassingsvermogen: “Ik netwerk en zie daarom nieuwe kansen.”
  3. Proactiviteit: “Ik durf mezelf verkopen en zorg voor mijn eigen visibiliteit.”
  4. Fysieke mobiliteit: “Ik durf ‘ja’ zeggen en naar een andere context verkassen.”

Deze vaardigheden zijn ontwikkelbaar en leidinggevenden kunnen hier zeker hun faciliterende rol in spelen, maar werknemers blijven verantwoordelijk voor hun loopbaan. Het is aan hen om de juiste keuze te maken. En toegegeven: het vraagt wat van een persoon om te durven kiezen voor kansen die goed bij zijn persoonlijk talent en intrinsieke motivatie passen als dit bijvoorbeeld betekent dat hij of zij status of een bedrijfswagen verliest.

Vertrekken of blijven? 

Inzetten op loopbaanvaardigheden zorgt voor positieve resultaten. Sterke vaardigheden helpen burn-outs voorkomen, want werknemers met een sterke loopbaanvisie weten wat hen wel en niet gelukkig maakt. En situaties die hen ongelukkig maken, lossen ze op.

Nog een voordeel: door in te zetten op loopbaanvaardigheden, kan je werknemers motiveren om aan job crafting te doen. Veel leidinggevenden denken: “Ik ga niet investeren in loopbaanontwikkelingen, want ik heb een vlakke organisatie. Er zijn hier niet veel verantwoordelijkheden, dus mijn werknemers zullen vertrekken.” Maar je kan net tijdens zo’n loopbaangesprek ontdekken wat je collega niet graag doet en dat uit zijn takenpakket halen.

Lesley Vanleke: “Loopbaanbegeleiding betekent niet noodzakelijk dat iemand een andere job terecht komt. De uitkomst kan ook zijn dat je een manier vindt om een bestaande job beter te doen passen.”


"Ik ga voor trotse en betrokken werknemers"

Hoe kan je trots en betrokkenheid verhogen?