Ga naar hoofdinhoud
Week van de valpreventie 2022

— Yes we care!

Week van de valpreventie 2022

Op maandag 25 april start de week van de valpreventie, en gaat er traditioneel veel aandacht naar onze ouderen. Vallen, dat betekent voor hen vaak de start van veel problemen en een lange revalidatie. Echter, valpreventie en ergonomie zijn ook voor onze zorg- en verpleegkundigen uiterst belangrijk.

Patiënten die moeilijk te been zijn steunen voor heel wat zaken letterlijk op jou. Hoe graag ze dit ook willen, ze zijn niet altijd in staat om actief mee te werken tijdens de verzorging. Opstaan uit bed, zich verplaatsen of de trap nemen, vaak kunnen of mogen ze dit niet meer alleen. Hen begeleiden is niet zonder risico, ook voor jezelf. Als zij het evenwicht verliezen, word jij misschien wel meegesleurd in hun val.

Onze verpleeg- en zorgkundigen doen hun job met veel passie. Toch is de job fysiek niet te onderschatten, en is het belangrijk om aandacht te besteden aan ergonomie. Laat ons er dus alles aan doen om rugklachten, maar ook pijn in de nek en schouders, spieren en gewrichten te vermijden.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor ergonomisch werken. En ook de veiligheid, die van de patiënt en die van jezelf, staat steeds meer op de voorgrond.

Het goede nieuws is, met de juiste ergonomie verklein je ook het risico op vallen. We zetten een aantal belangrijke tips nog even voor je op een rij.

De eerste tips vallen onder de categorie ‘gezond verstand’. Ze lijken extreem voor de hand liggend, maar uit de praktijk blijkt dat ze wel het vermelden waard zijn. Zeker in de thuiszorg, in vaak oudere huizen, met kleine ruimtes en steile trappen, is het niet altijd evident om de standaard procedures te volgen. Soms moet je gewoon improviseren, en dan is het handig om een aantal basisregels altijd bij de hand te hebben.

  • Tip 1: Draag stevige gesloten schoenen, met voldoende grip.
    Het beschermt je voeten en vermijdt dat je uitglijdt.

  • Tip 2: Zorg dat je altijd voldoende licht hebt,
    zodat je ziet wat je doet.

  • Tip 3: Zorg voor de nodige ruimte, zeker als je mensen moet verplaatsen.
    Zijn de omstandigheden niet ideaal, bekijk dan de mogelijkheden nog voor je start.
    Wie weet kan je wat extra ruimte vrijmaken.

Voor zorg- en verpleegkundigen is een correcte houding en techniek uiterst belangrijk. Eén keer iemand helpen rechtstaan, geeft meestal geen klachten. Doe je dit echter elke dag, de hele dag door, dan kan je je geen verkeerde houding permitteren. En uiteraard maakt de juiste techniek het werk veiliger. Een aantal tips om de belasting voor je lichaam te beperken:

  • Tip 4: Werk zoveel mogelijk op de juiste hoogte: verhoog of verlaag het bed en zet je materiaal op een goeie hoogte. Vermijd onnodig bukken en situaties waarbij je ‘boven je macht’ moet werken.

  • Tip 5: Gebruik je knieën en hou je rug recht bij het tillen. Probeer ook heel bewust je buikspieren aan te spannen, zodat er zo weinig mogelijk spanning op je rug terechtkomt.

Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen die het werk een stuk veiliger en haalbaarder maken. Gebruik ze waar mogelijk:

  • Tip 6: Een tillift maakt het werk fysiek een stuk lichter. Je kan de mensen op een rustige en minder bruuske manier verplaatsen, wat comfortabeler is en het risico op vallen vermindert.

  • Tip 7: Een traplift is veiliger dan de mensen zelf te ondersteunen bij het traplopen. Wanneer iemand op de trap in de problemen komt, kan je heel weinig doen, en de kans dat jij zelf wordt meegesleurd is reëel.

  • Tip 8: Ook voor handelingen die op het eerste zicht minder intensief lijken, bestaan er interessante hulpmiddelen zoals steunkousaantrekkers.

Hou voor jezelf eens bij welke handelingen je heel regelmatig doet, hoe die je belasten en of er een link is met eventuele klachten. Wie weet bestaat er al een tool die dit werk gedeeltelijk van je overneemt.

Wij helpen je graag!

Onze verpleeg- en zorgkundigen hebben allemaal hetzelfde doel: hun bewoners, patiënten en cliënten zo goed mogelijk helpen. Dit willen we doen in alle veiligheid, en zonder vervelende pijn. Heb je vandaag al klachten, of zie je tijdens je werk onveilige situaties? Kom dan vooral met ons praten.

CONTACTEER ONS!


Dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Bij Care Talents nemen we veiligheid en gezondheid op het werk heel ruim en hechten we veel belang aan het algemene welzijn van onze zorgverleners. Dit is belangrijk omdat zij dagelijks geconfronteerd worden met uitdagende situaties in de zorgsector. Hoe we hen concreet ondersteunen? Dat lees je hier!

Dag Tegen Ouderenmis(be)handeling

Op 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmis(be)handeling. Voor zorgverleners een actueel thema, want jij hebt een grote kans om signalen op te vangen. Wat is ouderenmis(be)handeling? Wat zijn de risicofactoren en mogelijke alarmbellen? En vooral, wat kan je doen? We helpen je graag op weg.

Wereldgezondheidsdag 2022

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag! Dat we bij Care Talents veel waarde hechten aan het thema gezondheid is vanzelfsprekend. Dit jaar leggen we onze focus op een belangrijke voorwaarde voor een gezonde levensstijl: beweging! Binnen ons team van project verpleeg- en zorgkundigen zitten heel wat sportievelingen. Vier project verpleegkundigen vertellen over hun favoriete sport en over hoe sporten een positieve impact heeft op hun gezondheid én op het uitoefenen van hun job. Benieuwd? Lees dan snel verder!

De 5 beste practical jokes voor zorgverleners

Care Talents weet als geen ander hoe uitdagend de job van verpleeg- en zorgkundigen kan zijn. En hoewel onze verpleeg- en zorgkundigen dagdagelijks geconfronteerd worden met bijzonder ernstige situaties, is het toch ook belangrijk dat ze af en toe wat stoom kunnen aflaten met de collega’s tijdens hun shift. Aangezien humor een belangrijke waarde is bij Care Talents, en onder het motto: “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”, delen we graag met jullie deze 5 practical jokes voor zorgverleners.

Naar een ethisch charter voor uitzendkantoren in de zorgsector - Een interview met Frederik Hectors, General Manager Care Talents

Naar aanleiding van de recente media-aandacht met betrekking tot de rol van uitzendkantoren in de zorgsector wensen wij als marktleider graag kort te reageren. Gezien Care Talents niet betrokken is in deze case en in ons bestaan nog niet met vergelijkbare cases te maken heeft gehad, voelen we ons niet aangesproken. Tegelijkertijd wordt er behoorlijk veralgemenend over de “uitzendkantoren in de zorg” gesproken, waardoor we als organisatie één en ander wil duiden.

Verpleegkundige Eline is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een projectverpleegkundige verrassen! Eline is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar Technical Teamleader Mathias ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Verpleegkundige Nele is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een Project Verpleegkundige verrassen! Nele is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar HR Teamleader Marlies ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Verpleegkundige Birgit is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een projectverpleegkundige verrassen! Birgit is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar HR Teamleader Caroline ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Het voelt als thuiskomen

We stellen je graag voor aan Nynke (34), zorgzame mama van een zoontje van 6, en sinds twee jaar Business Development Manager bij Care Talents Antwerpen-Limburg.

+32 56 245 644 Spontaan solliciteren