Ga naar hoofdinhoud
Naar een ethisch charter voor uitzendkantoren in de zorgsector - Een interview met Frederik Hectors, General Manager Care Talents

— Yes we care!

Naar een ethisch charter voor uitzendkantoren in de zorgsector - Een interview met Frederik Hectors, General Manager Care Talents

In de media verschenen recentelijk negatieve berichten over de rol van uitzendkantoren in de zorgsector. Meer specifiek wezen de berichten op praktijken waarbij premies zouden worden aangeboden voor het actief “weglokken” van zorgverleners of waarbij zorgverleners worden weggehaald bij zorginstellingen om ze er direct nadien terug te plaatsen. Naar aanleiding hiervan wenst Care Talents, als marktleider, graag kort te reageren.

In een interview licht Frederik Hectors, General Manager, toe dat Care Talents in geen geval betrokken is bij deze praktijken: “Wij voelen ons door deze berichten niet aangesproken, aangezien wij in het ganse bestaan van Care Talents nog nooit met vergelijkbare cases te maken hebben gehad. Tegelijkertijd wordt er behoorlijk veralgemenend over de “uitzendkantoren in de zorg” gesproken, waardoor wij als organisatie graag het één en ander willen duiden.”

Hectors legt uit dat de recente berichtgeving in de media duidelijk maakt dat er nog steeds een terminologische verwarring bestaat tussen klassieke uitzendarbeid en project sourcing: “Aangezien er belangrijke verschillen zijn tussen beide, willen we graag eerst dit onderscheid toelichten:

  • Bij klassieke uitzendarbeid worden de exacte loonvoorwaarden één op één overgenomen zoals die bij de opdrachtgever gelden. Er kan in deze dus geen sprake zijn van eventuele additionele extralegale voorwaarden vanuit het uitzendkantoor.
  • Bij “project sourcing” (wat onze voornaamste activiteit is) is de situatie anders. Hier wordt een kandidaat medewerker van het project sourcing kantoor – en dus ook met de loonvoorwaarden (die overigens ook gewoon de barema’s volgen) en eventuele extralegale voordelen. De rol van Projectverpleegkundige (of – zorgkundige) is dan ook anders dan die van een verpleegkundige op de loonlijst van onze klanten. Zij worden gevraagd zeer flexibel te zijn naar inhoud van projecten, maar ook naar bijvoorbeeld de locatie ervan (dit kan 45 minuten rond hun woonplaats zijn). De firmawagen die zij krijgen is derhalve naast een extralegaal voordeel bovenal een werkmiddel. Wij stellen vast dat de rol van projectverpleegkundige niet voor iedereen aantrekkelijk is en dat vaak loon of arbeidsvoorwaarden niet de belangrijkste reden zijn om hierin aan de slag te gaan.”

Hectors benadrukt dat Care Talents zich uitdrukkelijk wenst te distantiëren van de wanpraktijken die recent in de media zijn verschenen: “Zoals gezegd is Care Talents niet betrokken bij deze of gelijk welke andere case. Het kon, kan en zal nooit de bedoeling kunnen zijn om mensen bij klanten weg te halen om ze dan amper enkele weken later terug te plaatsen. Dat is inderdaad onethisch en is wat ons betreft een rode lijn die overschreden is. Als partner in de zorg is het vanzelfsprekend onze bedoeling om te helpen met het aanreiken van oplossingen voor het nijpende personeelstekort, niet het creëren ervan.”

Om dit standpunt kracht bij te zetten, wijst Hectors graag op de initiatieven van Care Talents om het zorgberoep net aantrekkelijker maken: “Wij erkennen hun beroep en het belang ervan voor onze samenleving. Denk maar aan Nurse of the Year, waar we jaarlijks de professionals in de bloemetjes zetten en onze Care Academy, waar we de vaardigheden van onze mensen willen aanscherpen. Daardoor willen we op termijn net meer mensen overtuigen om voor dit beroep te kiezen en zo bijdragen aan het wegwerken van het tekort.”

Care Talents is er van overtuigd dat de flexibele inzetbaarheid van hun mensen wenselijk en noodzakelijk is om – samen met alle andere inspanningen die geleverd worden door hun klanten en personeel - de kwaliteit van de zorg aan de patiënten blijvend te garanderen.

Dat gezegd zijnde, hoort Care Talents de duidelijke oproep van de koepels om rond de tafel te gaan zitten hieromtrent. Zo sluit Hectors af: “Ook wij zijn vragende partij voor een “ethisch charter”, dat de krijtlijnen verder uittekent voor de samenwerking met elkaar. Wij reiken alvast de hand uit, als marktleider om mee rond de tafel te zitten.”


Dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Bij Care Talents nemen we veiligheid en gezondheid op het werk heel ruim en hechten we veel belang aan het algemene welzijn van onze zorgverleners. Dit is belangrijk omdat zij dagelijks geconfronteerd worden met uitdagende situaties in de zorgsector. Hoe we hen concreet ondersteunen? Dat lees je hier!

Dag Tegen Ouderenmis(be)handeling

Op 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmis(be)handeling. Voor zorgverleners een actueel thema, want jij hebt een grote kans om signalen op te vangen. Wat is ouderenmis(be)handeling? Wat zijn de risicofactoren en mogelijke alarmbellen? En vooral, wat kan je doen? We helpen je graag op weg.

Week van de valpreventie 2022

Op maandag 25 april start de week van de valpreventie, en gaat er traditioneel veel aandacht naar onze ouderen. Vallen, dat betekent voor hen vaak de start van veel problemen en een lange revalidatie. Echter, valpreventie en ergonomie zijn ook voor onze zorg- en verpleegkundigen uiterst belangrijk. Care Talents ging op zoek naar enkele tips over hoe je als zorgverlener valpreventie en ergonomie kan combineren. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wereldgezondheidsdag 2022

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag! Dat we bij Care Talents veel waarde hechten aan het thema gezondheid is vanzelfsprekend. Dit jaar leggen we onze focus op een belangrijke voorwaarde voor een gezonde levensstijl: beweging! Binnen ons team van project verpleeg- en zorgkundigen zitten heel wat sportievelingen. Vier project verpleegkundigen vertellen over hun favoriete sport en over hoe sporten een positieve impact heeft op hun gezondheid én op het uitoefenen van hun job. Benieuwd? Lees dan snel verder!

De 5 beste practical jokes voor zorgverleners

Care Talents weet als geen ander hoe uitdagend de job van verpleeg- en zorgkundigen kan zijn. En hoewel onze verpleeg- en zorgkundigen dagdagelijks geconfronteerd worden met bijzonder ernstige situaties, is het toch ook belangrijk dat ze af en toe wat stoom kunnen aflaten met de collega’s tijdens hun shift. Aangezien humor een belangrijke waarde is bij Care Talents, en onder het motto: “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”, delen we graag met jullie deze 5 practical jokes voor zorgverleners.

Verpleegkundige Nele is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een Project Verpleegkundige verrassen! Nele is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar HR Teamleader Marlies ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Verpleegkundige Eline is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een projectverpleegkundige verrassen! Eline is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar Technical Teamleader Mathias ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Verpleegkundige Birgit is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een projectverpleegkundige verrassen! Birgit is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar HR Teamleader Caroline ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Het voelt als thuiskomen

We stellen je graag voor aan Nynke (34), zorgzame mama van een zoontje van 6, en sinds twee jaar Business Development Manager bij Care Talents Antwerpen-Limburg.

+32 56 245 644