Ga naar hoofdinhoud
Dag Tegen Ouderenmis(be)handeling

— Yes we care!

Dag Tegen Ouderenmis(be)handeling

Op 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmis(be)handeling. Voor zorgverleners een actueel thema, want jij hebt een grote kans om signalen op te vangen. Wat is ouderenmis(be)handeling? Wat zijn de risicofactoren en mogelijke alarmbellen? En vooral, wat kan je doen? We helpen je graag op weg.


Ouderenmis(be)handeling, een complex probleem

Onder ouderenmis(be)handeling begrijpen we geweld tegen ouderen, vanaf de leeftijd van 60 jaar, door iemand met wie hij of zij een vertrouwensrelatie heeft. Een kind of een partner, iemand die al dan niet vrijwillig de zorg voor de oudere opneemt.

De (be) in mis(be)handeling duidt erop dat het geweld niet altijd intentioneel hoeft te zijn. Veel problemen komen voort uit ‘ontspoorde zorg’, waarbij tijdgebrek, overbelasting of onwetendheid een belangrijke rol spelen.

Ouderenmis(be)handeling kan vele vormen aannemen: fysiek, psychisch, seksueel, financieel of materieel. Maar ook verwaarlozing en schending van (burger)rechten vallen hieronder.

Actieve vormen van geweld zijn slaan, opzettelijk pijn doen, of geld afpersen. Maar vaak gaat het over meer passief of zelfs onbewust gedrag. Een oudere die regelmatig valt, gewoon omdat er geen hulp beschikbaar is. Of het onnodig toedienen van medicatie, zodat de oudere veel slaapt.

Psychische mishandeling komt veruit het meeste voor: kwetsende opmerkingen, vernederingen, iemand isoleren of dreigen de kleinkinderen niet meer te mogen zien. De impact van emotionele chantage en psychisch geweld is vaak even groot als bij fysieke mishandeling.

 

Signalen en alarmbellen

Is er sprake van fysiek geweld, dan is de kans reëel dat je dit ook lichamelijk ziet. Wonden, littekens of blauwe plekken, een valpartij die niet goed verklaard kan worden, …

 

Houd echter ook je ogen open voor andere aanwijzingen. Krijgt jouw patiënt stress wanneer je vraagt hoe het met de kinderen gaat? Is er iemand die jullie nooit alleen laat, zodat de oudere nooit vrijuit kan praten? Of familie die aandringt op het toedienen van medicatie of het vastbinden op bed?

Financieel misbruik is in eerste instantie minder zichtbaar. Vaak heeft de oudere zelf een volmacht op zijn rekening gegeven, of de bankkaart meegegeven voor de dagelijkse boodschappen. Wie geen goed zicht heeft op zijn financiële situatie is extra kwetsbaar. Onbetaalde rekeningen en aanmaningen die opeens verschijnen kunnen dan een teken zijn.

Ook bij mensen met dementie is het risico zeer reëel. De persoonsveranderingen die bij deze ziekte horen zijn heel intens en ingrijpend, en de omgeving heeft niet altijd de kennis en ervaring om hier goed mee om te gaan.

Eigenlijk verhoogt elke vorm van afhankelijkheid het risico, of dit nu gaat over de dagelijkse zorg, emotionele of financiële afhankelijkheid. Weet dat sommige ingrijpende gebeurtenissen, zoals een ziekte of het overlijden van iemand dierbaar, deze afhankelijkheid extra in de hand werken.

Als zorgverlener kom je regelmatig over de vloer, en heb je een grote kans om signalen op te vangen. Toch wil dat niet zeggen dat ze je in vertrouwen zullen nemen. Veel ouderen zullen proberen het probleem te verbergen. Enerzijds uit loyauteit tegenover de ‘pleger’, anderzijds omdat ze zichzelf als deel van het probleem zien.

Wat te doen?

Leg signalen die mogelijks wijzen op ouderenmis(be)handeling niet zomaar naast je neer. Wanneer bezorgdheden in een vroeg stadium worden besproken, hoeft de situatie niet te escaleren.

Bespreek jouw vermoedens met je teamcoach of leidinggevende. Ook de huisarts kan hier een belangrijke rol in spelen. Deze kent de oudere vaak al langer, en kent misschien ook de vermoedelijke ‘pleger’.

Samen overleggen kan heel verhelderend zijn. Zo sta je niet alleen tegenover de problematiek.

Advies en meldpunten

In Vlaanderen is er het VLOCO, het Vlaams Ondersteuningscentrum voor Ouderenmis(be)handeling. Zij verzamelen expertise rond het thema, en geven advies.

Als zorgverlener ben je enerzijds gebonden door het beroepsgeheim, maar in bepaalde situaties kan je het beroepsgeheim doorbreken, en een melding doen bij het parket. Wel ben je verplicht hulp te bieden in noodsituaties. Voor dringende medische hulp contacteer je de 112.

Een overzicht van hulplijnen en meldpunten:


Week van de valpreventie 2022

Op maandag 25 april start de week van de valpreventie, en gaat er traditioneel veel aandacht naar onze ouderen. Vallen, dat betekent voor hen vaak de start van veel problemen en een lange revalidatie. Echter, valpreventie en ergonomie zijn ook voor onze zorg- en verpleegkundigen uiterst belangrijk. Care Talents ging op zoek naar enkele tips over hoe je als zorgverlener valpreventie en ergonomie kan combineren. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wereldgezondheidsdag 2022

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag! Dat we bij Care Talents veel waarde hechten aan het thema gezondheid is vanzelfsprekend. Dit jaar leggen we onze focus op een belangrijke voorwaarde voor een gezonde levensstijl: beweging! Binnen ons team van project verpleeg- en zorgkundigen zitten heel wat sportievelingen. Vier project verpleegkundigen vertellen over hun favoriete sport en over hoe sporten een positieve impact heeft op hun gezondheid én op het uitoefenen van hun job. Benieuwd? Lees dan snel verder!

De 5 beste practical jokes voor zorgverleners

Care Talents weet als geen ander hoe uitdagend de job van verpleeg- en zorgkundigen kan zijn. En hoewel onze verpleeg- en zorgkundigen dagdagelijks geconfronteerd worden met bijzonder ernstige situaties, is het toch ook belangrijk dat ze af en toe wat stoom kunnen aflaten met de collega’s tijdens hun shift. Aangezien humor een belangrijke waarde is bij Care Talents, en onder het motto: “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”, delen we graag met jullie deze 5 practical jokes voor zorgverleners.

Naar een ethisch charter voor uitzendkantoren in de zorgsector - Een interview met Frederik Hectors, General Manager Care Talents

Naar aanleiding van de recente media-aandacht met betrekking tot de rol van uitzendkantoren in de zorgsector wensen wij als marktleider graag kort te reageren. Gezien Care Talents niet betrokken is in deze case en in ons bestaan nog niet met vergelijkbare cases te maken heeft gehad, voelen we ons niet aangesproken. Tegelijkertijd wordt er behoorlijk veralgemenend over de “uitzendkantoren in de zorg” gesproken, waardoor we als organisatie één en ander wil duiden.

Verpleegkundige Nele is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een Project Verpleegkundige verrassen! Nele is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar HR Teamleader Marlies ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Verpleegkundige Eline is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een projectverpleegkundige verrassen! Eline is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar Technical Teamleader Mathias ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Verpleegkundige Birgit is 10 jaar in dienst!

Wij zijn super fier, want we mochten opnieuw een projectverpleegkundige verrassen! Birgit is maar liefst 10 jaar aan de slag bij Care Talents en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! Haar HR Teamleader Caroline ging bij haar langs met een leuk geschenkje.

Het voelt als thuiskomen

We stellen je graag voor aan Nynke (34), zorgzame mama van een zoontje van 6, en sinds twee jaar Business Development Manager bij Care Talents Antwerpen-Limburg.

+32 56 245 644