Ga naar hoofdinhoud
Traicie is een zelflerend algoritme die succesratio verhoogt van new hires

— House of Talents

Traicie is een zelflerend algoritme die succesratio verhoogt van new hires

Traicie gaat verder dan de traditionele parameters bij rekrutering (hard skills, ervaring, kwalificaties,..), maakt het proces efficiënter (lees: sneller en goedkoper) én verbetert de candidate experience. Traicie is niet toevallig een vrouw en een samentrekking van AI (artificiële intelligentie) en trace (vroegtijdig opsporen).
We hebben afspraak met Steve Rousseau en Jochen Roef, die samen met Claude Chielens en David van Caneghem Traicie oprichtte in 2019. Welke problemen in het rekruteringsproces lost het algoritme concreet op? En blijven ook bij online-rekrutering met een algoritme inclusiviteit en candidate experience overeind?

Soft skills worden onvoldoende gevalideerd in aanwervingsproces
PROBLEEM 1

“Hoewel attitude een voorspellende factor is hoe succesvol iemand zal zijn in een bepaalde job, wordt er nog te veel louter op hard skills gescreend”, weet Jochen Roef. “Traicie wil dat onevenwicht herstellen door ook soft skills te valideren. Zeker in knelpuntberoepen waar er structureel een tekort is aan kandidaten die over de gevraagde set van competenties beschikken, kan ‘soft skills’-predictie een waardevolle tool zijn om te weten in welke kandidaten het best geïnvesteerd wordt.”
“Hire for attitude, train for skills – en dat sluit naadloos aan bij de baseline van onze HR groep”, vult Steve Rousseau aan. “Will, Skill & Drill. Dat zeg ik al jaren tegen mijn kinderen en dat is ook van toepassing op onze arbeidsmarkt. Je hebt een combinatie van minstens twee nodig, met skills alleen geraak je er niet.”
“Het is geen of-of-verhaal”, vindt Roef. “Zowel hard als soft skills zijn belangrijk. Je krijgt nu wel een completer beeld waardoor je informed decisions kan nemen.”

Screening is subjectief
PROBLEEM 2

“Screening van kandidaten door recruiters blijft subjectief”, weet Rousseau. “Je kan in een team van recruiters onmogelijk eenzelfde kandidaat op een objectieve manier interviewen. Als recruiter moet je je bewust zijn van die bias. Een algoritme inschakelen dat die screening objectiveert, is daarom een grote win.”

Soft skills zijn moeilijk objectiveerbaar
PROBLEEM 3

Als psycholoog was Roef jarenlang op zoek naar een test die niet gemanipuleerd kan worden door kandidaten. In samenwerking met professor Guy De Pauw en de Universiteit Antwerpen is hij daarom overgestapt op een NLP (natural language processing) algoritme. Dat geeft een objectiever beeld van de kandidaat door analyse van zijn cv en LI-profiel. De woordkeuze in dat cv en op LI wordt vervolgens vergeleken met het profiel dat vooraf samen door de recruiter en hiring manager opgesteld werd.

Er is geen klik
PROBLEEM 4

“Er moet een klik zijn.” “Hij/Zij past niet bij ons bedrijf.” “We hadden geen ‘wauw’-gevoel.” Hoe vaak gebeurt het niet dat voorgestelde kandidaten met de gevraagde hard skills toch afgewezen worden omdat er geen match is? Door de soft skills van bij het begin mee te nemen in het rekruteringsproces, los je dat op. “Let wel”, waarschuwt Roef. “Dit veronderstelt een groot engagement van de hiring manager. Daarom hebben we templates ontwikkeld om het DNA van de kandidaat zo accuraat mogelijk te omschrijven. Ook het profiel van enkele top performers kan mee opgenomen worden bij het vastleggen van het DNA.”

HOE WERKT HET?

  1. De recruiter van House of Talents stelt samen met de klant een DNA op van het gewenste profiel: hard én soft skills.
  2. De recruiter screent in het ATS op basis van de hard skills en regio en de andere traditionele parameters. Dat levert vaak 100 of meer kandidaten op.
  3. Traicie voegt daar een laagje aan toe en ordent die vele kandidaten op basis van de mate waarin ze ook matchen op de gewenste soft skills.
  4. Kandidaten met een match van minstens 80% worden eerst gecontacteerd.

BELOFTE 1

REKRUTERINGSPROCES EFFICIËNTER EN EFFECTIEVER MAKEN VOOR DE RECRUITER

Onze arbeidsmarkt heeft twee gezichten: de structurele krapte zal blijven toenemen in knelpuntberoepen, maar voor sommige rollen zullen er veel kandidaten zijn. Het algoritme helpt in beide gevallen rekruteerders om de perfecte match te vinden. Voor generalistische rollen stelt Traicie na een prescreening een top 3 voor. “Stel dat er voor een bepaalde vacature 150 kandidaten zijn die in aanmerking komen voor de job op basis van de traditionele parameters. Dan voegt Tracie daar nog een laag aan toe door ook te screenen op soft skills. De kandidaten die het beste scoren daarop worden eerst gecontacteerd”, verduidelijkt Roef. “Dat maakt het rekruteringsproces efficiënter voor onze recruiters”, aldus Rousseau. “En die winst aan kwaliteit en tijd vertaalt zich ook naar de kandidaten en onze klanten.”
Voor knelpuntberoepen is het beschikbaar talent dan weer heel schaars. ‘Hire for attitude, train for skills’ kan hier de oplossing zijn. Het algoritme selecteert die kandidaten wiens attitude het sterkst aanleunt bij wat de hiring manager en recruiter vooraf hebben bepaald. “Opleiden wordt het nieuwe rekruteren”, voorspelt Rousseau. “Zeker bij knelpuntprofielen. Het is mijn ambitie om ook die dienstverlening te kunnen aanbieden: potentiële kandidaten door een opleidingsbad of -douche laten gaan, en hen dan klaargestoomd en opgeleid voor te stellen aan bedrijven waarvan we – dankzij Tracie – weten dat er een perfecte match is.”

BELOFTE 2

CANDIDATE EXPERIENCE EN INCLUSIVITEIT GEGARANDEERD

Kandidaten zijn niet meer bereid om zich meerdere keren te verplaatsen om tests af te leggen die ze mogelijk toch manipuleren door ‘de juiste’ antwoorden te geven. Niet alleen objectiveert Traicie de screening, het bespaart de kandidaat ook tijd. De candidate experience is alvast gewaarborgd. Bovendien traceert het algoritme ‘uit welk hout de kandidaat gesneden is’ en ziet geen afkomst, leeftijd,…


The Human Network neemt onderwijskundig dienstverlener EMC Performance over en wordt zo de grootste onderwijskundige dienstverlener van Nederland.

Utrecht – HR-organisatie The Human Network uit Utrecht, onderdeel van World of Talents, neemt per 6 maart 2023 onderwijskundige dienstverlener EMC Performance over. CEO Esther Scheffener: “TriamFloat is de marktleider in onderwijskundige dienstverlening en al sinds de oprichting onderdeel van The Human Network. Met de overname van EMC Performance worden we samen de grootste onderwijskundige dienstverlener van Nederland. Hiermee komt de droom om wereldberoemd in Nederland te worden steeds meer dichterbij.”

World of Talents neemt via zijn Nederlands dochterbedrijf The Human Network meerderheidsbelang in Nederlandse financiële dienstverlener Pragmatics

UTRECHT – PER 31 JANUARI 2023 VALT FINANCIËLE DIENSTVERLENER PRAGMATICS ONDER DE PARAPLU VAN DE INTERNATIONALE HR GROEP WORLD OF TALENTS (HOLDING BOVEN HOUSE OF TALENTS IN BELGIË EN THE HUMAN NETWORK IN NEDERLAND). CEO STEVE ROUSSEAU: “DEZE STAP SLUIT AAN BIJ ONZE AMBITIE OM EEN PAN-EUROPEES HR NETWERK TE ZIJN IN KNELPUNTBEROEPEN. WE VOEGEN HIERMEE NAMELIJK EEN COMPLEMENTAIRE TAK TOE MET CIRCA 150 HOOGOPGELEIDE FINANCIALS IN LIMBURG EN NOORD-BRABANT.”

Staffing 100 Europe 2022

Dit jaar is Steve vermeld in de staffing 100 Europe 2022.

House of Talents versterkt marktleiderspositie in HR gezondheidssector door overname Human Supports Medical

House of Talents, de Belgische tak van de internationale HR-groep World of Talents, heeft de HR-zorgspecialist Human Supports Medical overgenomen.

House of Talents versterkt marktpositie door overname van Special Force Services

Het bedrijf Special Force Services (SFS) werd recent overgenomen door de internationale HR-groep House of Talents.

Bedrijvencontactdagen

Op 27 & 28 april vonden de Bedrijvencontactdagen plaats. Een tweedaags netwerkevent waarbij we samenkomen met professionals om businessopportuniteiten te ontdekken en ondernemerschap te stimuleren! House of Talents was massaal aanwezig, bekijk hier onze aftermovie.

DAMESBASKETBALCLUB HOUSE OF TALENTS SPURS HAALT GROTE NAAM BINNEN ALS NIEUWE COACH.

Philip Mestdagh wordt volgend seizoen de nieuwe coach van damesbasketbalclub House of Talents Spurs. De 59-jarige Ieperling tekende een contract voor drie jaar. Mestdagh is een grote naam in het damesbasket. Hij maakte furore als coach van Blue Cats Ieper waar hij elf seizoenen actief was en in 2012 zowel de titel als de beker pakte. Hij werd datzelfde jaar verkozen tot ‘Coach van het Jaar’, een erkenning die hem opnieuw te beurt viel in 2018, als coach van Basket Namur Capitale.

Founder en CEO Steve Rousseau over het succesparcours van House of Talents: “Te snel groeien is een luxeprobleem”

Op school was Steve Rousseau naar eigen zeggen een heel slechte student en kreeg hij het etiket ‘ADHD’ opgeplakt. Maar de West-Vlaming baande zich al ondernemend een weg door het leven en zette de non-believers op die manier een neus: zijn in 2008 opgerichte HR-platform House of Talents is een succesverhaal, waar zijn recente voorzitterschap van ’s lands grootste basketbalclub een niet-ondernemend uitroepteken achter vormt.

HOUSE OF TALENTS VERWERFT QUINTESSENCE, MARKTLEIDER IN ASSESSMENT EN PEOPLE MANAGEMENT

Het Belgische bedrijf Quintessence werd overgenomen door de gespecialiseerde, internationale HR groep House of Talents.

Het huis: Conner Rousseau

Eric Goens verwelkomde Conner Rousseau tijdens de zomer van 2021 in Het Huis en een bezoek van Steve Rousseau mocht daarbij niet ontbreken. Vol lof spreekt Conner over zijn bewondering voor het ondernemerschap van zijn broer.

HOUSE OF TALENTS NEEMT NOORDERBUUR THE HUMAN NETWORK OVER

Het Nederlandse bedrijf The Human Network is overgenomen door het Belgische House of Talents. Dit is voor beide partijen een heugelijk moment. Voor House of Talents is het een logische stap in hun meer internationaal gerichte groeiambitie. Zo halen ze heel wat extra expertise binnen. Voor The Human Network is het een goede ontwikkeling, omdat het bedrijf graag onderdeel wil zijn van een internationaal professioneel netwerk. Ook zij verwachten veel te leren in de nieuwe combinatie.

Out of Office met Steve Rousseau

Tijdens de zomerweken lanceert 'Made in West-Vlaanderen' een nieuwe en tijdelijke rubriek: Out of Office. Ondernemers of beleidsmakers geven antwoorden op een reeks ‘andere’ vragen, nu ze out of office ofte met vakantie zijn. Want afstand nemen van de werkplek, schept nieuw inzicht en scherpt de geest, toch? In dit interview: Steve Rousseau, de sterke man achter de Kortrijkse HR-dienstengroep House of Talents, dat knelpuntberoepen probeert in te vullen.

Investeren in talent wordt belangrijker dan ooit om uit de crisis te geraken

House of Talents is als dienstengroep al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in knelpuntprofielen. De groep telt tien Talents, die zich elk specialiseren in een bepaald domein van de arbeidsmarkt. Hoe de toekomst er uitziet op het vlak van rekruteren? Investeren in talent wordt belangrijker dan ooit om uit de crisis te geraken.

Baltisse verwerft meerderheidsbelang in de gespecialiseerde HR-dienstengroep House Of Talents

De snel groeiende HR-dienstengroep House of Talents, gespecialiseerd in knelpuntberoepen, neemt een volgende stap in haar groeiproces door het aan boord nemen van de Belgische investeringsmaatschappij Baltisse als meerderheidsaandeelhouder. Na een periode van sterke organische groei en vier overnames verkoopt Sofindev haar participatie. Steve Rousseau (CEO) en het management blijven belangrijke aandeelhouders van de groep.

+32 56 239 530